Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Máte nepravidelný tep? Čo robiť, keď vám „vynecháva srdce“?
Zdielať na

Máte nepravidelný tep? Čo robiť, keď vám „vynecháva srdce“?

Infarkt môže byť tiež dôsledkom fibrilácie predsiení

Hoci to, čo pociťujeme ako búšenie srdca, nemusí byť nič vážne, najčastejšia srdcová arytmia – fibrilácia predsiení, naopak nemusí mať žiadne príznaky. Je však nebezpečná – je to jeden z najvýznamnejších dôvodov cievnej mozgovej príhody. Nepravidelne bijúce srdce totiž nedokáže správne pumpovať krv a vznikajú v ňom zrazeniny, ktoré môžu spôsobiť infarkt i doputovať do mozgu a spôsobiť porážku. Na čo si dať pozor a čo vtedy, ak vám už diagnostikovali fibriláciu predsiení?

1/10  Neignorujte varovné signály

Niektorým ľuďom nepravidelný srdcový tep pri fibrilácii predsiení (AFib) nespôsobuje problém. U iných môže viesť k mŕtviciam a infarktom či zlyhaniu srdca. Príznaky AFib môžu zahŕňať závraty, únavu, slabosť, dýchavičnosť a bolesť na hrudníku, najmä ak máte aj iné ochorenie srdca. Ak sa vás niečo z toho týka alebo máte pocit, že vám srdce často „vynecháva“, rozhodne navštívte svojho lekára.

2/10 Kontrolujte si cukor a krvný tlak

Ľudia, ktorí majú AFib, majú asi päťkrát vyššiu pravdepodobnosť mŕtvice. Diabetes a vysoký krvný tlak toto riziko ešte zvyšujú. Jedzte potraviny s nízkym obsahom cukru a soli a sledujte svoju hmotnosť, aby ste znížili hladinu cukru v krvi a krvný tlak – a riziko komplikácií AFib.

3/10 Jedzte stravu zdravú pre srdce

Aspoň polovica vášho taniera by mala pochádzať z rastlín, ako je listová zelenina a farebná zelenina a ovocie. Pridajte srdcu zdravé tuky, ako sú omega-3 mastné kyseliny v rybách. Dobrým zdrojom bielkovín je chudé mäso a strukoviny. Kvôli prísunu vlákniny si vyberajte celozrnné potraviny namiesto rafinovaných sacharidov. Diéta s nízkym obsahom rafinovaných cukrov, transtukov a sodíka pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, cholesterol a krvný tlak.

4/10  Prestaňte fajčiť

Odložte cigarety nadobro, aby ste zvýšili svoje šance na zdravší život. Štúdie ukazujú, že súčasní a bývalí fajčiari majú vyššie riziko vzniku AFib. Navyše, fajčenie zvyšuje riziko mŕtvice. Pomôcť môžu nikotínové náplasti, žuvačky alebo pastilky. Lekárska liečba zameraná na odvykanie od fajčenia môže zdvojnásobiť vaše šance na úspech.

5/10 Dávajte pozor na lieky na riedenie krvi

Po diagnostikovaní AFib vám lekár môže predpísať lieky na riedenie krvi, aby sa znížilo riziko mŕtvice. Tieto antikoagulačné lieky sa môžu ovplyvňovať s niektorými potravinami, doplnkami alebo dokonca inými liekmi. Počas užívania liekov sa určite opýtajte svojho lekára, čo je bezpečné jesť a akým potravinám sa vyhnúť.

6/10 Obmedzte alkohol a stimulanty

Pohár vína na večeru je pravdepodobne v poriadku pre väčšinu ľudí s fibriláciou predsiení. Ale pravidelné pitie a nadmerné pitie sú spojené s poruchami srdcového rytmu, dokonca aj u ľudí so zdravým srdcom. Stimulanty – ako napríklad dekongestanty s pseudoefedrínom v energetických nápojoch – môžu tiež spustiť vaše príznaky alebo ich zhoršiť. Skontrolujte etikety na voľnopredajných výrobkoch alebo sa opýtajte svojho lekárnika.

7/10 Nepreháňajte to s kávou

V minulosti niektorí lekári hovorili ľuďom s AFib, aby nikdy nepili kávu. Nedávne štúdie však naznačujú, že kofeín nie je spojený so zhoršením ochorenia. Pitie príliš veľa kofeínu však môže zvýšiť váš krvný tlak. A to môže byť spúšťačom. Uvedomujte si, koľko kávy, čaju, koly a čokolády pijete, aby ste si udržali krvný tlak na rovnakej úrovni.

8/10 Rozhýbte telo

Pravidelná fyzická aktivita vám môže pomôcť znížiť riziko komplikácií všetkých druhov srdcových chorôb. Ale pri fibrilácii predsiení môže byť intenzívne cvičenie problémom. Začnite pomaly, ak na to nie ste zvyknutí: Napríklad sa denne polhodinu prechádzajte. Váš lekár vám môže pomôcť zistiť, aký druh cvičenia je pre vás najlepší a bezpečný.

9/10 Zaočkujte sa proti chrípke 

Ľudia, ktorí sú pravidelne očkovaní proti chrípke a pneumónii, majú nižšie riziko srdcového infarktu. Dajte sa zaočkovať pred príchodom chrípkovej sezóny.

10/10 Uvoľnite stres

Stres súvisiaci s konkrétnou udalosťou môže vyvolať nepravidelný srdcový tep. A pretrvávajúci stres často vedie k nezdravým návykom, ako je fajčenie a nadmerné pitie – oboje zlé pre vaše srdce. Namiesto toho skúste meditačné cvičenie, ako je joga, ktorá vám pomôže zvládnuť napätie a úzkosť. Jedna malá výskumná štúdia zistila, že môžete znížiť počet epizód AFib na polovicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie