Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Draslík potrebujú naše kosti, obličky, svaly i srdce. Toto je 7 najlepších potravín nabitých draslíkom
Zdielať na

Draslík potrebujú naše kosti, obličky, svaly i srdce. Toto je 7 najlepších potravín nabitých draslíkom

Archívna reportáž

Pozor na vysoký krvný tlak,súvisí aj s nízkym príjom draslíka a veľkým príjmom soli.

Draslík je minerál, ktorý pomáha našim bunkám správne pracovať. Nervy a svaly - vrátane srdca - nemusia fungovať tak, ako by mali, ak nemáte dostatok draslíka. Koľko ho potrebujete a kde ho nájdete?

Koľko draslíka potrebujete?

Ak máte 14 alebo viac rokov, mali by ste denne prijať asi 4 700 miligramov draslíka. Dojčiace matky potrebujú viac: 5 100 miligramov.

Pre deti:

0 až 6 mesiacov: 400 miligramov
7 až 12 mesiacov: 700 miligramov
1 až 3 roky: 3 000 miligramov
4 až 8 rokov: 3 800 miligramov
9 až 13 rokov: 4 500 miligramov

Prečo draslík potrebujeme?

Pomáha pri osteoporóze

Ako ľudia starnú, ich kosti majú tendenciu krehnúť. Nepomáha ani typická slovenská strava.  Veľa mäsa a mliečnych výrobkov môže spôsobiť, že telo vytvorí príliš veľa kyseliny, čo môže rýchlejšie oslabiť vaše kosti. Potraviny bohaté na draslík - väčšinou ovocie a zelenina - ho môžu spomaliť.

Pomáha predchádzať obličkovým kameňom

Sú to tvrdé malé ostnaté kamienky, ktoré vznikajú z minerálov v moči a môžu vyvolávať obrovské bolesti, ak sa zaseknú v močovej rúre, keď sa ich telo snaží vyplaviť. Viac kyseliny vo vašom tele - často kvôli strave bohatej na mäso - zvyšuje pravdepodobnosť, že ich dostanete. Draslík pomáha zbaviť sa kyseliny, ktorá udržuje tie minerály tam, kam patria (vo vašich kostiach) a zabraňuje vzniku bolestivých kameňov.

Pomáha svalom pracovať

Aby svaly dobre fungovali, potrebujete vo svojich bunkách správne množstvo draslíka - a sodíka mimo buniek. Príliš málo alebo príliš veľa môže oslabiť vaše svaly alebo spôsbiť ich stuhnutie či kŕče.

Pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku

Vysoký tlak krvi vzniká, keď krv príliš tlačí na steny žíl a tepien. Môže to viesť k mŕtvici, srdcovým chorobám a zlyhaniu srdca. Často sa nazýva „tichý zabijak“, pretože príznaky má človek len zriedka. Sodík v soli vysoký tlka krvi zhoršuje, ale draslík vám môže pomôcť zbaviť sa sodíka a zmierniť napätie v stenách vašich krvných ciev.

Pomáha predchádzať mŕtviciam

Mŕtvica nastane, keď je prietok krvi obmedzený alebo prerušený do časti mozgu- často preto, že krvná cieva praskla alebo sa zablokovala. Svoju úlohu v tom môže zohrávať vysoký krvný tlak. To znamená, že je menej pravdepodobné, že budete ma mŕtvicu, ak budete mať vysoký tlak pod kontrolou a k tomu patrí aj príjeme správneho množstva draslíka. Medzi príznaky mŕtvice patrí nezreteľná reč, slabosť rúk alebo ovisnutie na jednej strane tváre. Ak máte takéto príznaky, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Aké sú najlepšie zdroje draslíka, kde ho nájdeme? 

Banány

Jeden stredne veľký banán obsahuje 422 miligramov draslíka. Dajte si jeden ako desiatu alebo si ho nakrájajte na cereálie. Môžete dokonca upiecť banánový chlieb. Len ich nenamáčajte ani nevarte – strácajú tak draslík.

 Zemiaky

Stredný zemiak pečený so šupkou má neuveriteľných 926 miligramov draslíka. Samozrejme, ak to naložíte s maslom a kyslou smotanou, môžete si spôsobiť viac zdravotných problémov, než aké dokáže vyriešiť draslík. Takže si vychutnajte pečené zemiaky, ale obmedzte na minimum.

Sušené slivky

Pol šálky sušených sliviek má 637 miligramov draslíka a tiež veľa vlákniny. (Ak by ste radšej pili sušené slivky, 3dcl šťavy má takmer toľko.) Skvele sa hodia k orechom a syrom, alebo dokonca zapečené na koláč – len to nepreháňajte s cukrom a tukom.

Pomaranče

Stredný pomaranč by vám mal poskytnúť asi 237 miligramov draslíka a 3 dcl šťavy dodá približne 372 miligramov. Sú zdravé a plné vitamínov a minerálov, no obsahujú aj cukor, takže to s ich jedením nepreháňajte.

Paradajky

Stredná paradajka má asi 292 miligramov draslíka, ale ako často jete celú paradajku? Šálka paradjkového pretlaku má 2 455 miligramov – viac ako polovicu vašej dennej dávky-skúste ho skonzumovať s cestovinami.

Zelené fazuľové strúčiky 

Sú nabité vlákninou, nízkym obsahom cukru a tuku a v každej polovici šálky majú 485 miligramov draslíka. Môžete ich namočiť cez noc, aby boli ľahšie stráviteľné. Ak na to čas, fungujú aj mrazené alebo konzervované.

Slnečnicové jadierka 

Hľadáte niečo chrumkavé,čo by vám dodalo draslík? Tieto semiačka majú 241 miligramov na 3é gramov. A sú plné ďalších vitamínov a živín.

Výživové doplnky

Je lepšie prijímať draslík z jedla, ale možno budete potrebovať aj draslík z výživových doplnkov, ak máte určité choroby alebo užívate lieky, ktoré vám sťažujú udržanie draslíka v tele. Ale buďte opatrní - príliš veľa draslíka môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, bolesti žalúdka, hnačku a vredy. Opýtajte sa svojho lekára, či naozaj potrebujete výživový doplnok s obsahom draslíka.

Ako vyzerá nedostatok draslíka v tele (hypokaliémia)?

Ak nemáte dostatok draslíka v tele, vaše svaly môžu ochabnúť a môžete byť často unavení. Môžete mať aj kŕče alebo zápchu. Je možné, že máte hypokaliémiu, pretože neprijímate dostatok draslíka vo vašej strave, ale je pravdepodobnejšie, že sa to môže stať v dôsledku silného vracania alebo hnačky, nadmerného užívania diuretík alebo preháňadiel alebo nadmerného požívania alkoholu.

Ako vyzerá príliš veľa draslíka v tele(hyperkaliémia)?

Dojčatá, starší ľudia a ľudia, ktorí majú ochorenie obličiek, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať v tele priveľa draslíka. Nemusíte si všimnúť žiadne príznaky alebo môžete mať nepravidelný srdcový tep alebo nevoľnosť. Hyperkaliémiu môžete dostať, ak užívate určité lieky alebo ak vaše telo nevytvára dostatok niektorých hormónov. Vzniká aj pri poruchách obličiek, ľudia na dialýze si musia dávať veľký pozor, aby neprijímali príliš veľa draslíka. 

Súvisiace články