Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neviete, či máte depresiu alebo "len" zlú náladu? Takto ich odlíšite.
Zdielať na

Neviete, či máte depresiu alebo "len" zlú náladu? Takto ich odlíšite.

Depresia zvýšene ohrozuje ľudí v niektorých povolaniach

Psychické ochorenia a poruchy sú epidémiou dnešnej doby. Ľudí, ktorí nimi trpia, stále pribúda. Naše duševné zdravie ohrozuje stres, rýchly životný štýl, prepracovanosť, náročné vzťahy v rodinách, sociálna neistota i nevyriešené traumy z minulosti.

Psychické ochorenia a poruchy sú epidémiou dnešnej doby. Ľudí, ktorí nimi trpia, stále pribúda. Naše duševné zdravie ohrozuje stres, rýchly životný štýl, prepracovanosť, náročné vzťahy v rodinách, sociálna neistota i nevyriešené traumy z minulosti. Máme pocit, že psychohygiena s dostatkom spánku a aktívneho odpočinku je luxus. Depresia spojená s úzkosťou, či iným prejavmi narušenia psychiky, ľudí často prekvapí. Mnohí majú pocit, že „im sa to nikdy nemôže stať“ a depresiu pokladajú za prejav slabosti či za vlastné osobné zlyhanie. Liečba u psychiatra je podľa mnohých „iba pre bláznov“ a duševné ochorenia sú u nás stále tabu.

Depresia však môže postihnúť každého v každom veku a životnom období. Často vypukne bez zjavnej, náhlej príčiny a pôvod ochorenia sa mnohokrát nedá zistiť. Choroba môže človeka ochromiť na dlhé týždne či mesiace, zbaviť ho schopnosti pracovať, zúčastňovať sa na chode rodiny, či udržiavať kontakty s priateľmi.

Bez podpory okolia človek s depresiou trpí zároveň pocitmi viny za svoju „nemohúcnosť“, obáva sa budúcnosti a často nevidí zo svojho stavu východisko. Bez vhodnej liečby môže ochorenie vyvrcholiť samovraždou či samovražedným pokusom. Platí, že neliečená depresia je potenciálne smrteľnou chorobou. Mnohí chorí zaplatili životom za to, že z hanby, či nedostatku pochopenia okolia, nevyhľadali psychiatra.

Pri vhodnej terapii depresívna epizóda odoznie a človek sa môže pomaly a pozvoľna vrátiť k svojim pôvodným aktivitám. Stále však musí dbať na dostatok odpočinku a rozloženie svojich duševných síl, aby sa ochorenie nevrátilo.

Aký je rozdiel medzi depresiou a „zlou náladou“?

Depresia nie je len „zlá nálada“ či pocity smútku. Ide o časté a závažné ochorenie, ktoré môže narušiť každodenné fungovanie človeka. Výskumy ukazujú, že mozog ľudí s depresiou funguje odlišne, poruchy sa pravdepodobne objavujú v oblasti mozgu pre správanie, myslenie, chuť do jedla a spánok. Zrejme dochádza aj k nerovnováhe dôležitých chemických látok v mozgu – tzv. neurotransmiterov. Ide teda o s eriózny medicínsky problém. Od bežného smútku alebo rozladenosti sa depresia líši najmä tým, že:

  • Je intenzívnejšia a hlbšia ako smútok

  • Trvá dlhšie

  • Nepriaznivo ovplyvňuje našu výkonnosť

Platí, že priznaky depresie sa od prirodzených negatívnych reakcií na napriaznivé životné udalosti či straty líšia tým, že pretrvávajú dlhšie ako dva týždne, sú hlboké a znemožňujú človeku fungovať v bežnom živote.

Súvisiace články

Najčítanejšie