Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nedrží váš členok pri chôdzi? Budete prekvapení, čo vám pomôže!
Zdielať na

Nedrží váš členok pri chôdzi? Budete prekvapení, čo vám pomôže!

Poškodenie väziva členka vedie aj k poškodeniu kĺbu.

Pocit, že váš členok nedrží pri chôdzi a noha sa vám môže kedykoľvek opäť zvrtnúť, je veľmi nepríjemný. Pocit nestability sa zhoršuje v šľapkách alebo naboso, keď členok nemáte fixovaný pevnou obuvou. Bohužiaľ, na tento problém ste si "zarobili" zrejme tým, že ste si v minulosti poriadne nedoliečili vytknutie členka a väzivo sa trvalo poškodilo.

Tento jav, keď členok  po opakovaných zraneniach dobre nedrží, sa odborne nazýva  traumatická instabilita 

Čo je príčinou?

Traumatická-čiže poúrazová instabilita je stav, keď sa v dôsledku opakovaných úrazov-podvrtnutí členkového kĺbu natrvalo poškodí stabilizačné väziva.

U koho vzniká najčastejšie?

Vysoko rizikovou skupinou sú rekreační aj vrcholoví športovci , ktorí hrávajú futbal,basketbal či volejbal, kde môže ľahko dôsjť k podvrtnutiu členku. Častou príčinou je však aj opakované podvrtnutie pri bežnej chôdzi.

Ako sa prejavuje?

Pocitom neistoty až nestability členka pri športe alebo už aj pri bežnej chôdzi. Lekári pomocou magnetickej rezonancie vedia dokázať poškodenie väziva, ale aj pridružené poškodenie chrupaviek členkového kĺbu.

Aká je liečba?

Možno budete prekvapení, ale najdôležitejšia je rehabilitácia. Ak máte nestabilný členok, potrebujete posilniť svaly vonkajšej časti predkolenia a členka, pretože bývajú slabšie ako svaly na vnútornej strane. Práve táto prevaha vnútorných svalov členka, o ktoré sa pri poškodení členka logicky viac baopierame, je predpokladom nestability.  Pomôcť môže najmä balančné reflexné cvičenie na bosu či na nestabilných plošinách s používaním fixátoru členka. 

Kedy je potrebná operácia?

Ak táto liečba nestačí, zostáva už len operácia.Existuje viacero operačných techník,ktoré dokážu obnoviť stabilitu členkového kĺbu.Niektoré dokážu rekonštruovať pôvodné roztrhnuté väzivo ,iné využívajú "štep"z inej šľachy.Operácia sa odporúča najmä u vrcholových športovcov, ktorí potrebujú člnok a rýchlo a intemzívne namáhať a tiež ľuďom, ktorých členok je veľmi oslabený a podlamuje sa im noha aj pri bežnej chôdzi.

Súvisiace články

Najčítanejšie