Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chcete znížiť riziko,že dostanete cukrovku? Podľa vedcov vám pomôže obyčajná rýchla chôdza
Zdielať na

Chcete znížiť riziko,že dostanete cukrovku? Podľa vedcov vám pomôže obyčajná rýchla chôdza

Pohyb je prevenciou diabetu

Ak znížiť riziko cukrovky 2. typu, mali by ste sa venovať rýchlej chôdzi. Nový výskum naznačuje, že potrebujete kráčať rýchlosťou aspoň 4 kilometrov za hodinu- čo je bežná rýchlosť rezkej chôdze.

Analýza bola publikovaná v British Journal of Sports Medicine .

Už predchádzajúce výskumy spájali časté chodenie s nižším rizikom diabetu, uvádza časopis. Potrebná rýchlosť chôdze však nebola známa. Nová štúdia hovorí, že „chôdza vyššou rýchlosťou“ 4 až 5 kilometrov za hodinu „súvisela s postupným znížením rizika cukrovky 2.

NBC News uviedlo: „Každé zvýšenie rýchlosti chôdze o 1 kilometer za hodinu v analýze bolo vo výskume spojené s 9% nižším rizikom cukrovky 2.

Výskumníci zhromaždili výsledky 10 štúdií, ktoré zahŕňali viac ako 500 000 ľudí z USA, Japonska a Veľkej Británie, ktorí uviedli svoje návyky pri chôdzi. Ľudia, ktorí kráčali priemerným tempom 3 až 4 km/h, mali o 15% nižšie riziko ako tí, ktorí kráčali pomalším tempom. Rýchla chôdza rýchlosťou 4 až 5 bola spojená s 24% nižším rizikom. Chôdza rýchlejšia ako 5 km bola spojená s 39% znížením rizika.

Americká diabetická asociácia uvádza, že je potrebných asi 10 000 krokov alebo 30 minút každodennej chôdze na zníženie rizika cukrovky.

„V súčasnosti sa veľa hovorí o dôležitosti dĺžky času chôdze a zvýšenia počtu krokov za deň, ktoré naozaj môžu byť dobrým prístupom na zníženie rizika cukrovky 2. typu. Treba však tiež ľudí nabádať, aby sa snažili chodiť rýchlejšie,“ povedal hlavný autor štúdie Ahmad Jayedi. PhD, výskumník v oblasti výživy na Semnan University of Medical Sciences v Iráne.

Rýchla chôdza môže podľa Dr.Jayediho tiež znížiť telesný tuk, čo zase znižuje riziko cukrovky 2. Pre NBC povedal, že rýchlejšia chôdza tiež pomáha znižovať inzulínovú rezistenciu – vybudovanú toleranciu voči inzulínu, ktorý pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Súvisiace články

Najčítanejšie