Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chcete zmierniť zdravotné riziká celodenného sedenia? Podľa vedcov na to stačí 22 minút chôdze denne
Zdielať na

Chcete zmierniť zdravotné riziká celodenného sedenia? Podľa vedcov na to stačí 22 minút chôdze denne

Ak chcete bojovať proti zdravotným rizikám celodenného sedenia za stolom, vyberte sa na svižnú 22-minútovú prechádzku.

Nový výskum ukazuje, že ľudia, ktorí vykonávajú aspoň 22 minút fyzickej aktivity každý deň, znižujú riziko predčasnej smrti. Zistenia boli uverejnené v utorok v British Journal of Sports Medicine .

Väčšina ľudí trávi sedavým spôsobom 9 až 10 hodín, keď nespia, čo sa väčšinou deje počas pracovného dňa, poznamenali vedci. Sedenie súvisí s predčasnou smrťou, pričom je dobre známe, že fyzická aktivita má široké zdravotné prínosy. Táto najnovšia štúdia sa snažila preskúmať, koľko času musíte presedieť, kým sa spustí riziko predčasnej smrti, a koľko fyzickej aktivity je potrebné na zníženie tohto rizika. Vedci skúmali úroveň fyzickej aktivity, ktorá sa minimálne rovná rýchlej prechádzke alebo záhradkárčeniu.

Na analýzu výskumníci v Nórsku skombinovali údaje zo štyroch predchádzajúcich štúdií s 12 000 ľuďmi vo veku 50 a viac rokov, ktorí nosili fitness sledovače na bokoch, aby zmerali svoj čas aktivity a sedenia. Meranie sa vyplo od polnoci do 6:00, keď ľudia zvyčajne spia. Analýza ukázala, že viac ako 12 hodín denne v sede bolo spojené s o 38 % vyšším rizikom predčasnej smrti iba u ľudí, ktorí mali menej ako 22 minút denne strednej až intenzívnej fyzickej aktivity.

Akékoľvek zvýšenie miernej fyzickej aktivity sa premietlo do zníženého rizika predčasnej smrti. Štúdia tiež ukázala, že zvýšená telesná aktivita chránila ľudí lepšie ako to, že znížili čas sedenia. Výsledky sú podobné odporúčaniam vedeckých spoločností pre fyzickú aktivitu dospelých, ktoré odporúčajú 150 minút týždenne miernej aeróbnej aktivity, ako je chôdza. Rozdelené medzi 7 dní, 150 minút v týždni sa rovná niečo viac ako 21 minútam denne. Vedci tiež hovoria, že dospelí by najmenej dvakrát týždenne posilňovať hlavné svalové skupiny, ktorými sú nohy, boky, chrbát, brucho, hrudník, ramená a ruky.

Súvisiace články

Najčítanejšie