Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Trápi vás osteoporóza? Hustota kostnej hmoty sa takto dedí
Zdielať na

Trápi vás osteoporóza? Hustota kostnej hmoty sa takto dedí

Archívna reportáž

Odhaduje sa, že približne 66 miliónov ľudí v krajinách Európskej únie je ohrozených nedostatkom vitamínu D. Ten zohráva dôležitú úlohu nielen v správnom vývoji a výžive kostí, ale aj v prevencii respiračných ochorení. Spoločnosť pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí preto pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy upozorňuje nielen na prevenciu a liečbu deficitu vitamínu D, ale aj s ním súvisiacich ochorení kostí.

Doposiaľ najväčšia štúdia financovaná Európskou komisiou, ktorá zhromaždila zverejnené údaje krajín EÚ o stave vitamínu D, potvrdila vysoký nedostatok vitamínu D v bežnej populácii. Ten bol prítomný dokonca aj v krajinách s nízkou zemepisnou šírkou, kde sa predpokladalo, že UVB žiarenie je dostatočné na prevenciu nedostatku tohto slnečného vitamínu. „Je dôležité jasne zadefinovať odporúčania na medzinárodnej úrovni a zamerať sa na testovanie špecifických skupín obyvateľstva, ich liečbu, prevenciu aj následné sledovanie,“ vysvetľuje prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., MPH, FRCP, prednosta V. internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava a prezident Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS.

Aká matka, taká Katka

Poklesom vitamínu D v tele narastá aj riziko osteoporotickej zlomeniny, preto je súčasťou každej liečby pacienta s osteoporózou nielen dopĺňanie vápnika, ale aj vitamínu D. Aj keď presná príčina osteoporózy nie je úplne známa, do veľkej miery má na jej vzniku podiel vyšší vek či menopauza u žien.

„Množstvo kostnej hmoty je asi na 60 % dané geneticky. Preto ak sa objaví osteoporotická zlomenina u matky, je vysoké riziko, že bude osteoporózou trpieť aj dcéra,“ uviedla MUDr. Soňa Dubecká, PhD, podpredsedníčka Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS a reumatologička V. internej kliniky LF UK a UNB. K vzniku osteoporózy podľa MUDr. Dubeckej prispieva aj nezdravý životný štýl vrátane nedostatočnej výživy či fyzickej aktivity, ale aj nadmerná konzumácia alkoholu, kofeínu a fajčenie. Niekedy však vznik osteoporózy nie je len otázkou genetiky či životného štýlu.

Vstrebávanie vápnika klesá s vekom

„Máme pacientov, u ktorých sa osteoporóza vyvinula v dôsledku iného závažného ochorenia či užívania liekov,“ doplnila. Osteoporóza, ktorá sa prejaví v dospelosti, má neraz základ v detstve. Aj preto lekári vyzývajú dbať na dostatočný príjem vápnika a vitamínu D u detí a mládeže. „Vstrebávanie vápnika je najvyššie v období rastu, a to až 75 %. V dospelosti dokážeme z celkového množstva prijatého vápnika vstrebať len asi 20 až 40 %,“ vysvetlila prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc., prednostka Detskej kliniky LF UK a NÚDCH Bratislava a zakladateľka Detského osteologického centra NÚDCH v Bratislave. Zároveň upozornila, že strava bez mlieka obsahuje len asi 500 mg vápnika, čo je optimálny denný prísun detí do 3 rokov. Nároky s pribúdajúcim vekom sa zvyšujú a deti staršie ako 9 rokov by mali denne prijať až 1 300 mg vápnika.

Ochorenia kostí neobchádzajú ani deti, čoho dôkazom je aj 8-ročná Ester. „Kým nezačala chodiť, nič nenasvedčovalo tomu, že niečo nie je v poriadku. Návšteva ortopéda a následná kontrola potvrdila, že Esterkine nôžky zakrivené do písmena O sú dôsledkom krivice,“ vysvetlila jej mama Aneta Hulinová a doplnila, že u nich v rodine nebolo toto ochorenie nikomu inému diagnostikované. U Ester sa vďaka vhodne zvolenej liečbe podarilo zakrivenie nôh úplne eliminovať. „Esterkina liečba je veľmi drahá a zdravotná poisťovňa nám na ňu udeľuje výnimku vždy na obdobie 3 mesiacov. Užívať ju bude musieť minimálne do dospelosti, ak nie celý život, čo sa nateraz ešte nevie,“ uzavrela Aneta Hulinová.

Súvisiace články

Najčítanejšie