Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predíďte osteoporóze: Ženám stačí hrsť tohto sušeného ovocia denne, ukazuje nový výskum
Zdielať na

Predíďte osteoporóze: Ženám stačí hrsť tohto sušeného ovocia denne, ukazuje nový výskum

Archívna reportáž

Zdravý mikrobióm vplýva aj na zdravie kostí.

Sušené slivky obsahujú chemické látky, ktoré pôsobia ako prebiotiká – podporujú množenie dobrých baktérií. Zdá sa, že prevenciou osteoporózy v menopauze u žien by nemali byť len mliečne výrobky obsahujúce vápnik, ale aj toto sušené ovocie.

Podľa nového výskumu by hrsť sliviek denne mohla chrániť staršie ženy pred osteoporózou. V experimentoch sa úbytok kostnej hmoty u myší zvrátil, keď vedci zo sušených sliviek izolovali prebiotiká a kŕmili nimi samice týchto hlodavcov. Prebiotiká sú chemické látky, ktoré menia zloženie alebo aktivitu črevnej mikrobiómu a zlepšujú jeho vlastnosti. Vedúca autorka profesorka Brenda Smithová z Indiana University vysvetlila: „Sacharidová zložka a tiež polyfenoly v sušených slivkách zmenili črevnú mikroflóru a pozitívne vplývali na kosti, najmä na obnovu kostí."

Tieto zistenia majú osobitné dôsledky pre ženy. Hladiny hormónu estrogénu udržiavajúceho hustotu kosti po menopauze klesajú. Sušené slivky tomu môžu pomôcť zabrániť. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré tlmia zápal a ničia škodlivé voľné radikály. Predchádzajúce výskumy ukázali, že sušené slivky obsahujú výťažky z polyfenolov – rastlinných zlúčenín, ktoré pôsobia ako antioxidanty a znižujú zápal. Ale ostatné dôležité živiny v slivkách, ako sú sacharidy, boli prehliadané.

Ľudia s krehkými kosťami sú náchylnejší na osteoporózne zlomeniny. Spôsobujú výraznú bolesť, invaliditu a stratu nezávislosti. Vedecký tím kŕmil polyfenolovými a uhľohydrátovými zlúčeninami izolovanými zo sušených sliviek dve skupiny myší s nedostatkom estrogénu a so značným úbytkom kostnej hmoty počas piatich alebo desiatich týždňov.

Dvom ďalším súborom myší podávali celé sušené slivky alebo extrakt zo sliviek obsahujúci polyfenoly a uhľohydráty. Ďalšiu skupinu sušenými slivkami nekŕmili a slúžila ako kontrolná skupina. Všetky diéty boli porovnateľné v makroživinách.

Diéta zvýšila kostnú hustotu 

Všetky diéty so sušenými slivkami zvýšili kostnú hustotu, ktorá sa predtým znižovala. Došlo tiež k dramatickému zlepšeniu hladín dobrých črevných baktérií laboratórnych hlodavcov – najmä tých, ktoré posilňujú kosti. Tieto výsledky podľa vedcov naznačujú, že sušené slivky prispievajú k lepšej absorpcii minerálov, funkcii imunitného systému a integrite črevnej bariéry. Tie môžu ovplyvniť hormóny, metabolity a imunitné bunky, ktoré zohrávajú úlohu v zdraví kostí.

Je zaujímavé, že uhľohydráty zo sliviek preukázali schopnosť včasnej obnovy kostí, zatiaľ čo účinok polyfenolov sa stala dôležitejším neskôr.

Profesorka Smithová povedal: "Aj keď si myslíme, že obe zložky pôsobia ako prebiotiká, pravdepodobne pôsobia rôznymi mechanizmami." Zistenia publikované v časopise Nutrients sú podľa vedca silným argumentom pre konzumáciu celých sliviek. Dodala: "Z krátkodobého hľadiska získavame výhody zo sacharidov a z dlhodobého hľadiska z polyfenolov." Vitamíny, minerály a rastlinné zlúčeniny v sušených slivkách môžu tiež prispieť k pozitívnym účinkom na kosti a črevá. Približuje nás k pochopeniu jedinečných vlastností sušených sliviek ako superpotraviny a zároveň to zdôrazňuje celkovú dôležitosť konzumácie ovocia.

Súvisiace články

Najčítanejšie