Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chorobou kráľov trpí pol milióna Slovákov. Poznáte túto bolestivú diagnózu?
Zdielať na

Chorobou kráľov trpí pol milióna Slovákov. Poznáte túto bolestivú diagnózu?

Za bolesťami kĺbov môže byť aj dna.

Dna alebo po latinsky Arthritis urica je metabolická choroba. Ľudia, ktorí ňou trpia, majú zvýšené hodnoty kyseliny močovej v sére. Dna sa prejavuje občasnými záchvatmi akútnej artritídy, teda zápalu kĺbu. Postihnuté kĺby sa neskôr poškodzujú, vytvárajú sa tofy – zhluky mikrokryštálov kyseliny močovej.

Spúšťačov záchvatu dny môže byť viacero. Vyvolať ho skutočne môže zjedenie veľkého množstva potravy bohatej na puríny. Sú to látky, ktorých odbúravaním vzniká kyselina močová. Nachádzajú sa najmä v mäse, mäsových šťavách, údeninách, v alkohole.Kedysi postihovala najmä bohaých ľudí, ktorí mali dostatok jedla. Aj preto sa jej hovorí choroba kráľov.  Záchvat dny môže vyvolať aj trauma, chirurgický výkon, infekcia, nezvyčajná námaha, psychický stres alebo niektoré lieky na odvodňovanie organizmu.

Dna postihuje najmä dospelých mužov, zvyčajne sa začína okolo päťdesiatky. Asi len v piatich percentách prípadov sú to aj ženy, choroba u nich prichádza zvyčajne až po menopauze. Vo vyššom veku sa tieto rozdiely stierajú. Výskyt zvýšenej hladiny kyseliny močovej (hyperurikémie) a dny ovplyvňuje viacero faktorov, jedným z nich je genetika. Až 20 percent prípadov sa vyskytuje v rodinách, kde už bola táto choroba zaznamenaná. 

Bolesť a opuch

Prvý záchvat dny prichádza zvyčajne náhle, z plného zdravia. Je to veľmi nepríjemný stav. Ľudia, ktorí zažili záchvat dny, opisujú také bolesti postihnutého kĺbu, že na ňom neznesú ani prikrývku. Bolesť je zvyčajne najsilnejšia v noci, no môže vzniknúť aj kedykoľvek cez deň. Postihnutý kĺb bolí, sčervenie až do farby plameňa, čoskoro sa objaví opuch. Koža nad kĺbom je teplejšia až horúca, lesklá, vlhká a neskôr nadobúda dokonca fialkastú farbu. Môžu sa vyskytnúť vyčerpanosť, potenie, bolesti hlavy, zvýšená teplota.

Zvyčajne dna postihuje kĺb na palci nohy. Záchvat však môže postihnúť ktorýkoľvek kĺb v tele (z veľkých kĺbov: koleno, členok, lakeť) alebo tiež malý končatinový kĺb (zápästie, prsty). Prvý záchvat dny väčšinou postihuje len jeden kĺb. Môže však zasiahnuť aj niekoľko kĺbov súčasne, lebo sa „sťahuje“ z jedného na druhý. Chorý človek teda môže trpieť bolestivým zápalom dlhodobo. Niekedy sú záchvatom postihnuté aj šľachy a šľachové úpony. Záchvat bez liečby spontánne ustupuje po siedmich až desiatich dňoch. Pri správnom liečení zvyčajne po 24 až 36 hodinách. Bolesti sa postupne zmierňujú, koža nad kĺbom bledne, prípadne svrbí a olupuje sa.

V laboratórnom obraze sa zistí zvýšená hladina kyseliny močovej, počas záchvatu sú zvýšené zápalové parametre. Ak sa odoberie vzorka synoviálnej tekutiny z postihnutého kĺbu, dajú sa objaviť kryštáliky vyzrážanej sodnej soli kyseliny močovej, ktoré kĺb podráždili.

Pokojové obdobie

Po záchvate sa zápal na kĺbe zvyčajne úplne stratí a nastáva pokojové bezpríznakové štádium medzi záchvatmi. Tento interval môže trvať niekoľko týždňov, mesiacov i rokov. U niektorých ľudí sa už ďalší záchvat dny nikdy nevyskytne. U väčšiny chorých sa však zjaví ďalší tak do jedného roka. Nasledujúce záchvaty zvyčajne opäť postihujú jeden kĺb.

Postihnutie niekoľkých kĺbov alebo viacero záchvatov na jednotlivých rôznych kĺboch za sebou však býva o niečo častejšie. Po ich odznení opäť nastáva pokoj bez príznakov. S pribúdajúcimi rokmi sa záchvaty objavujú častejšie, v niektorých prípadoch však bývajú slabšie. Veľmi často sa hlásia v rovnakom ročnom období, napríklad na jar, na jeseň. Na opakovane postihnutých kĺboch sa môžu objaviť nezvratné deformity a ochorenie prechádza až do štádia tofov.

Ako sa stravovať?

Držte diétu- obmedzte príjem purínov, alkoholu a pite dostatok vody. 

Pite čerstvé ovocné alebo zeleninové šťavy – najmä šťavu z čeřešní, jahôd a zeleru – neutralizujú kyselinu močovú
Do svojho jedálnička zaraďte aj obilniny, semená a orechy

Nejedzte smažené jedlá, pražené orechy, ani iné pochutiny s obsahom oleja, ktorý prešiel varom. Takýto tuk rýchlo ničí vitamín E, čo má za následok zvýšenú tvorbu kyseliny močovej.

Užívajte výživové doplnky - deficit niektorých živín môže vyvolať záchvat dny. Nedostatok kyseliny pantotenovej (vitamín B5) môže výrazne zvýšiť hladinu kyseliny močovej. Výživa chudobná na vitamín A súvisí podľa štúdií so vznikom dny. Nedostatok vitamínu E zase poškodzuje bukové jadrá, čo má za následok vznik kyseliny močovej. Vhodný je tiež tráviaci enzým bromelaín, omega-3 mastné kyseliny z rybieho tuku alebo ľanového oleja, ktoré môžu znižovať hladinu zápalových leukotrienov poškodzujúcich tkanivo. Zápal zmierňujú tiež vitamín C a E.

Skúste bylinky znižujúce hladinu kyseliny močovej- možno odporučiť žihľavu a lopúch.

Súvisiace články