Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
8 vecí, ktoré sa dejú s vaším telom, ak máte nedostatok železa. Čo vás upozorní?
Zdielať na

8 vecí, ktoré sa dejú s vaším telom, ak máte nedostatok železa. Čo vás upozorní?

Archívna reportáž

Krv v prášku zatiaľ nemáme.

Asi 1 zo 4 ľudí na celom svete má nejaký typ anémie. Anémia z nedostatku železa, najbežnejšia forma, tvorí asi polovicu všetkých prípadov. Najviac ju dostávajú ženy a veľmi malé deti. V skutočnosti má nedostatok železa asi 1 z 10 žien v plodnom veku a takmer toľko detí vo veku 1 až 3 roky.

Aké príznaky vás upozornia na nedostatok železa? 

  • Príznaky anémie z nedostatku železa
  • Únava
  • Nepravidelný tlkot srdca
  • Bledá koža
  • Bolesť v hrudi
  • Závraty
  • Studené ruky a nohy
  • Bolesti hlavy
  • Dýchavičnosť

8 problémov, ktoré nedostatok železa spôsobuje 

Anémia z nedostatku železa je liečiteľná. V závislosti od príčiny a odporúčaní lekára môžete železo doplniť  pomocou potravín bohatých na železo, doplnkov alebo liekov. Ale ak sa tento druh anémia nelieči, viesť k mnohým komplikáciám, dokonca k smrti. Anémia s nedostatkom železa môže spôsobiť týchto 8 problémov:

1. Únava

Anémia z nedostatku železa nastáva, keď je hladina železa v tele príliš nízka. Železo pomáha vytvárať hemoglobín, látku v červených krvinkách, ktorá im umožňuje prenášať kyslík po celom tele. Keď nemáte dostatok železa, nebudete mať dostatok hemoglobínu na okysličenie buniek. Ak sa kyslík nemôže dostať do buniek  v dostatočnom množstve,  budete sa cítiť unavení a dýchaviční.

2. Bolesti hlavy

Anémia znižuje množstvo kyslíka, ktoré sa dostáva do mozgu. To môže spôsobiť opuch tepien v danej oblasti, čo vedie k bolestiam hlavy. Anémia z nedostatku železa môže tiež spustiť migrény u žien. Môže to byť preto, že železo pomáha udržiavať stabilné hladiny chemických látok vytváraných v mozgu, ako sú serotonín, dopamín a noradrenalín. Keď je železa málo, hladina týchto hormónov môže kolísať a vyvolať migrénové bolesti hlavy.

3. Problémy so srdcom

Neliečená anémia môže spôsobiť rýchly alebo nepravidelný srdcový tep. Tiež to veľmi zaťažuje srdce. Anémia znižuje počet červených krviniek. Pri nedostatku červených krviniek srdce musí pumpovať oveľa viac krvi, aby sa zabezpečilo, že sa dostatok kyslíka dostane do všetkých orgánov. Táto "nadpráca" navyše môže srdcepoškodiť- môže viesť k zväčšeniu srdca alebo srdcovému zlyhaniu.

4. Syndróm nepokojných nôh 

Niektorí ľudia so syndrómom nepokojných nôh majú tiež anémiu spôsobenú nedostatkom železa. Lekári si nie sú istí, prečo, ale jedna z teórií hovorí, že nízke hladiny železa znižujú hladinu dopamínu, chemickej látky v mozgu, ktorá pomáha kontrolovať svalovú aktivitu a pohyb. Magnetická rezonancia ľudí so syndrómom nepokojných nôh ukázala, že niektorí majú nižšie hladiny železa v časti mozgu, kde žijú bunky produkujúce dopamín.

5. Pica

Ide o poruchu, ktorá zahŕňa jedenie vecí, ktoré nie sú jedlom-  ako sú vlasy, špina a úlomky omietky. Ľudia s anémiou z nedostatku železa môžu mať chuť na niektoré z týchto vecí a dokonca ich jesť. Nie je jasné prečo, je to však znamenie, že telu chýbajú živiny a snaží sa ich nahradiť.

6. Tehotenské komplikácie

Anémia z nedostatku železa je počas tehotenstva veľmi častá. Niektoré štúdie naznačujú, že postihuje takmer polovicu tehotných žien. Počas tehotenstva sa objem krvi zvyšuje, čo znamená, že telo potrebuje viac železa – nielen pre budúcu matku, ale aj pre zásobovanie dieťaťa kyslíkom. Ak žena nemá dostatok uloženého železa, ​​môžete dostať anémiu a tento stav môže ohroziť ju i dieťa. Môže viesť k predčasnému pôrodu, nízkej pôrodnej hmotnosti bábätka a zvyšuje aj riziko úmrtia bezprostredne pred alebo po pôrode Keďže neliečená anémia môže mať vážne komplikácie, krvný obraz tehotných žien lekári pravidelne kontrolujú, aj keď nemajú žiadne príznaky.

7. Vývojové oneskorenia

Najviac ohrozené sú predčasne narodené deti a deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou, pretože už majú v tele príliš málo železa. Každé malé dieťa je však ohrozené, ak má slabú výživu, pije príliš veľa kravského mlieka, ale je len dojčené bez zavádzania potravín bohatých na železo po 4 až 6 mesiacoch veku. Anémia môže spôsobiť oneskorenia vo vývoji, ako sú neskorá chôdza a rozprávanie, a tiež problémy so správaním a sústredením. Zvyšuje tiež pravdepodobnosť, že sa u dieťaťa vyvinie mierne alebo stredne ťažké mentálne postihnutie.

8. Zhoršený imunitný systém

Železo pomáha udržiavať silný imunitný systém, takže dokáže bojovať proti infekciám. Veľmi dôležité imunitné bunky nazývané T- bunky na tento boj potrebujú veľké množstvo železa. Ak je železa málo,  T bunky nemôžu fungovať správne. Výskumy ukazujú, že ak má človek nízky obsah železa, keď dostane očkovaciu látku, telo na ňu nedokáže vytvoriť imunitnú odpoveď. Vakcína je tak menej účinná.

V ktorých potravinách nájdete železo?

  • červené mäso a predovšetkým pečeň
  • fazuľa a hrach
  • orechy a semená
  • brokolica a špenát
  • ryby – tuniak, makrely a sardinky
  • morské plody – mušle a ustrice
  • tofu a sójové výrobky
  • tmavá čokoláda

Dbajte aj na to, aby ste mali dostatok vitamínu C- je potrebný,aby sa železo z potravy mohlo vstrebať.

Súvisiace články

Najčítanejšie