Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ste žena? Jedzte banány a lososa, ženské srdce draslík chráni lepšie!
Zdielať na

Ste žena? Jedzte banány a lososa, ženské srdce draslík chráni lepšie!

Množstvo soli v spracovaných potravinách srdcu škodí.

Nový výskum naznačuje, že konzumácia potravín, ako sú banány, avokádo a losos, by mohla pomôcť znížiť negatívne účinky soli v strave žien. Štúdia zistila, že diéty bohaté na draslík boli spojené s nižším krvným tlakom, najmä u žien s vysokým príjmom soli.

Výskumníci tvrdia, že ich zistenia naznačujú, že draslík pomáha chrániť zdravie srdca, ale že ženy majú z neho úžitok viac ako muži. Podľa štúdie bol vzťah medzi draslíkom a poškodením srdca rovnaký bez ohľadu na príjem soli, čo naznačuje, že draslík okrem zvýšeného vylučovania sodíka do moču chráni srdce aj inými spôsobmi.

Štúdia zahŕňala 11 267 mužov a 13 696 žien zo štúdie Epic-Norfolk, ktorá v rokoch 1993 až 1997 zahŕňala 40 až 79-ročných pacientov  praktických lekárov v Norfolku vo Veľkej Británii. Každý vyplnil dotazník o životnom štýle, zmeral sa krvný tlak a odobrala sa vzorka moču. Výskumníci analyzovali súvislosť medzi príjmom draslíka a krvným tlakom a zistili, že vyššia spotreba draslíka (v gramoch za deň) bola spojená so znížením krvného tlaku u žien.

Dospelí (vo veku 19 až 64 rokov) by mali podľa odborúčaní prijať 3 500 mg draslíka denne. Keď sa analyzovala súvislosť podľa príjmu soli, vzťah medzi draslíkom a nižším  krvným tlakom bol pozorovaný len u žien s vysokým príjmom sodíka.

Počas priemerného sledovania 19,5 roka bolo 13 596 ľudí prijatých do nemocnice alebo zomrelo na kardiovaskulárne ochorenia. Celkovo zistili, že ľudia, ktorí mali najvyšší príjem draslíka, mali o 13 % nižšie riziko kardiovaskulárnych príhod v porovnaní s tými, ktorí mali najnižší príjem.

Keď boli muži a ženy analyzovaní oddelene, zníženie rizika bolo 7 % a 11 %.

Množstvo soli v strave neovplyvnilo vzťah medzi draslíkom a kardiovaskulárnymi príhodami u mužov alebo žien, zistili vedci. Profesor Vogt,ktorý výskum viedol,  povedal: „Výsledky naznačujú, že draslík pomáha zachovať zdravie srdca, ale že ženy majú z toho úžitok viac ako muži. Vzťah medzi draslíkom a kardiovaskulárnymi príhodami bol rovnaký bez ohľadu na príjem soli, čo naznačuje, že draslík má okrem zvýšenia vylučovania sodíka aj iné spôsoby ochrany srdca."

Tento výskum podporuje súčasné rady, že znížiť príjem soli a jesť viac potravín obsahujúcich draslík môže byť receptom na zdravšie srdce

Čo patrí medzi potraviny s vysokým obsahom draslíka?

Potraviny s vysokým obsahom draslíka zahŕňajú zeleninu, ovocie, orechy, fazuľu, mliečne výrobky a ryby. Napríklad 115 gramový banán má 375 mg draslíka, 154 gramov vareného lososa má 780 mg, 136 gramový zemiak má 500 mg a jedna šálka mlieka má 375 mg. Jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem draslíka, je zjesť päť porcií ovocia a zeleniny denne. Iné potraviny ako strukoviny, ryby, orechy, semená a mlieko majú tiež vysoký obsah draslíka a nízky obsah soli, takže môžu pomôcť vášmu srdcu.

Súvisiace články