Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
9 nebezpečenstiev v kúpeľni: Môžete sa otráviť, aj utrpieť úraz
Zdielať na

9 nebezpečenstiev v kúpeľni: Môžete sa otráviť, aj utrpieť úraz

Archívna reportáž

Ruky si radšej umyte bežným mydlom.

Kúpeľňa je miestom častých pádov, iných úrazov a dokonca aj otráv. Na čo si dať pozor?

1/9 Hladké povrchy

Vedeli ste, že pre starších ľudí je kúpeľňa tým najnebezpečnejším miestom v domácnosti? Asi 80 % pádov medzi ľuďmi nad 65 rokov sa stane práve tam.  Vaša vaňa a sprcha sú určite šmykľavé – a môžu sa tam šmkynúť ľudia akéhokoľvek veku. Pohyb po miestnosti s hladkými kachličkami môže byť tiež zložitý.

Čo robiť:

  • Nainštalujte držadlá, najmä v blízkosti sprchy a toalety.
  • Nainštalujte sprchovací kút alebo vaňu.
  • Položte protišmykové podložky na podlahu pri sprche a vani.

2/9 Nízke WC 

Aj keď je v kúpeľni veľa šmykľavých povrchov, je pravdepodobnejšie, že si ublížite pádom z toalety. Väčšina toaliet nie je dostatočne vysoká na to, aby sa z nich dalo ľahko vstať a sú prekvapivým miestom mnohých zranení.

Čo robiť:

  • Bezpečne nainštalujte záchytné tyče pri toalete.
  • Vymeňte záchodovú dosku za vyvýšenú. Svoju nízku toaletu môžete tiež vymeniť za vyšší typ. Pomôže vám bezpečne  sedieť alebo vstávať.

3/9 Škodlivá kozmetika 

Mydlo do kúpeľa, šampón, zvlhčovače, make-up a iné produkty osobnej starostlivosti nemusia byť testované ani schválené. Sladké vône a pekné farby môžu maskovať látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, ako je uhoľný decht a formaldehyd, alebo poškodiť nenarodené dieťa, ako je octan olovnatý.

Čo robiť: Zistite, ktoré značky je bezpečné používať.

4/9 Antibakteriálne mydlo

Od príchodu COVID-19 sa slovo „antibakteriálne“ stalo módnym slovom pre superčistotu a boj s infekciami. Niektoré z týchto produktov – napríklad tekuté čistiace prostriedky na ruky a niektoré mydlá – obsahujú benzalkóniumchlorid alebo chloroxylenol. Tieto zložky môžu vyvolať ekzém alebo vzplanutie astmy. Ne je isté, či sú tieto produkty lepšie ako obyčajné mydlo, ktoré z vašej pokožky zabije 90 % mikróbov.

Čo robiť: Umyte si ruky obyčajným mydlom a vodou.

5/9 Príliš horúca voda

Popáleniny vodou z vodovodu spôsobujú ročne asi 5000 zranení. Väčšina sa stane deťom mladším ako 15 rokov a dospelým nad 65 rokov. Dotyk vodovodného kohútika, keď je horúci, vás môže tiež obariť.

Čo robiť: 

  • Nastavte svoj ohrievač vody na nie viac ako 25 stupňov Celzia (Ušetríte tiež peniaze, pretože znížite dodatočné teplo, ktoré nepotrebujete na kúpanie.)
  • Naplňte vaňu – a otestujte teplotu – skôr, ako do nej vstúpite. Začnite so studenou vodou, potom pustite horúcu a potom skončite so studenou, aby bol kohútik tiež studený.

6/9 Zásah elektrickým prúdom

Elektrické holiace strojčeky, žehličky, sušiče vlasov, dokonca aj malé spotrebiče môžu spôsobiť úraz elektrickým prúdom, ak sa používajú v blízkosti vody.

Čo robiť:

  • Pred použitím spotrebičov si osušte ruky.
  • Nepoužívajte ich v umývadle, vani alebo sprche alebo v ich blízkosti. Keď s nimi skončíte, odpojte ich z elktriny. To môže zabrániť aj požiaru.
  • Nainštalujte aspoň jednu zásuvku s ističom, ktorý preruší tok elektriny, ak sa jednotka dotkne vody.

7/9 Plesne 

Plesne  milujú vlhké miesta, či už ide o vlhkú podlahu alebo umývadlo, vodovodné batérie a toaletu. Pleseň je názov pre určité druhy húb alebo plesní, ktoré majú tendenciu rásť plošne – sú to tie slizké čierne čiary pozdĺž stien sprchy, stropov a parapetov. Plesne môžu vyvolať alergické reakcie a môžu byť aj toxické.

Čo robiť

  • Na zlepšenie vetrania zapnite ventilátor alebo otvorte okno.
  • Ak vidíte pleseň, rýchlo opravte netesnosti vo vodovodnom potrubí a udržujte oblasť suchú.
  • Nasaďte si rukavice a vydrhnite pleseň saponátom a vodou, potom osušte.
  • Ak pleseň spôsobila odpadová voda alebo kontaminovaná voda, zavolajte odborníka.
  • Pleseň nikdy nenatierajte ani neutesňujte

8/9 Baktérie a vírusy

Koliformné baktérie, medzi ktoré patrí salmonela a E. coli , sú známkou fekálnej kontaminácie. Staphylococcus aureus, známy ako zlatý stafylokok, sa môže vyskytovať aj vo vašej kúpeľni. Najčastejšie miesta: držiaky na zubné kefky, rúčky a sedadlá toalety, vodovodné batérie a kľučky dverí.

Čo robiť:

Pri čistení sa zamerajte na tieto oblasti. Na odstránenie baktérií a nečistôt použite čistiaci prostriedok pre domácnosť a následne použite dezinfekčný prostriedok na zabitie baktérií.

9/9 Otrava dezinfekčnými prostriedkami

Dezinfekčné prostriedky používané na čistenie toaliet môžu obsahovať chemikálie alebo bielidlá, ktoré vytvárajú jedovaté plyny, ak sa zmiešajú s inými čistiacimi prostriedkami. To môže viesť k problémom s dýchaním, popáleniu hrdla a podráždeniu očí. Bielidlo dezinfikuje, ale môže tiež spáliť pokožku. V zmesi s kyslými čistiacimi prostriedkami uvoľňuje plynný chlór, ktorý môže spôsobiť problémy s dýchaním.

Čo robiť:

  • Uistite sa, že vaša kúpeľňa je pri upratovaní dobre vetraná. Môžete otvoriť dvierka alebo použiť odsávací ventilátor.
  • Na ochranu pokožky noste latexové rukavice. Ak na vás frkne tekutiny, alebo sa ňou oblejete, ihneď ju umyte.

Súvisiace články

Najčítanejšie