Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Traumatológovia: Úrazy detí na trampolínach sa množia. Toto je 7 vecí, ktoré pri skákaní nedovoľte!
Zdielať na

Traumatológovia: Úrazy detí na trampolínach sa množia. Toto je 7 vecí, ktoré pri skákaní nedovoľte!

Archívna reportáž

Trampolíny môžu byť nebezpečné.

Zlomeniny chrbtice, ťažké a komplikované zlomeniny predlaktí či stehenných kostí- tieto úrazy detí riešia traumatológovia každý rok po začiatku "trampolínovej sezóny" v záhradách. MUDr. Radovan Hudák, ktorý v súčasnosti pracuje ako lekár na Klinike detskej a dospelej ortopédie a traumatológie 2. LF UK a FN Motol v Prahe zhrnul niekoľko pravidiel, ktoré by mali rodičia detí pri používaní trampolíny dodržať.

1. Na trampolínu najskôr  až v 6-8. roku. To je vek, kedy už dieťa má väčšinou dostatočnú kontrolu nad svojim telom. Až keď dieťa vie stáť na pevnej podložke na jednej nohe, behať, skákať, chodiť striedavo do schodov aj zo schodov, balansovať a hopsať, môže vstúpiť na trampolínu

2. Kordinácia pohybov trupu, horných a dolných končatín pri skákaní a behaní musí byť najprv dokonalá na pevnej podložke a až potom je možné detské telo zaťažovať nestabilným povrchom. Pohybovú inteligenciu má samozrejme každé dieťa inú. Niektoré deti sa veľmi rýchlo učia rôznym športom, ale aj pádom. Pokiaľ je dieťa menej športovo nadané, malo by o to viac využívať všestranné tréningy (prvky z atletiky, gymnastiky, ale aj z parkouru či juda) pod vedením trénerov, aby vedelo ako správne skákať a tiež padať bez zranení.

3. Neskákať naraz s inými deťmi, a už vôbec nie s rôzne veľkými deťmi či dospelými alebo so zvieratami! Výrazne sa tým menia vlastnosti trampolíny a hrozí aj riziko úrazu pádom jedného človeka na druhého.

4. Trampolína nie je teta na stráženie, dozor dospelého je pri malých deťoch nevyhnutný. Neprenášajte zodpovednosť na staršie deti. Berte ju rovnako vážne ako bazény.

5. Jedlo, pitie, žuvačky, lízanky a ani cukríky na trampolínu nepatria.

6. Nastavte časový limit podľa sily a vytrvalosti dieťaťa, inak sa zvyšuje riziko úrazov z nepozornosti a únavy.

7. Nedovoľte dieťaťu robiť saltá, ani iné premety bez správnej techniky v žiadnom veku! Ak chce dieťa vedieť vykonávať gymnastické kúsky, tak mu zaplaťte hodinu s trénerom gymnastiky alebo parkouru. Všeobecne každé prvé skákanie na trampolíne by malo byť pod vedením trénera. Je to rovnaké ako by ste pustili dieťa liezť na stenu bez toho, aby ho tréner naučil techniku lezenia a istenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie