Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
7 najčastejších dôvodov, prečo jete, aj keď nie ste hladní. Čo s tým?
Zdielať na

7 najčastejších dôvodov, prečo jete, aj keď nie ste hladní. Čo s tým?

Úzkosť vedie k závislostiam, aj k prejedaniu.

Jesť, keď nie ste hladní, môže spôsobiť priberanie na váhe a iné zdravotné problémy, ako sú problémy s hladinou cukru v krvi. Tento nezdravý cyklus sa neskončí, pokiaľ si neuvedomíte podnety,ktoré vás vedú k jedeniu a nenájdete iné spôsoby, ako na ne reagovať.

1/7 Stres

Dlhodobý stres zaplavuje vaše telo kortizolom, hormónom, ktorý hrá úlohu pri zvládaní stresu. Aby ste načerpali nové sily po stresujúcej udalosti, kortizol vo vás vyvoláva chuť jesť viac. Ak je pre vás stres takmer konštantným stavom, tieto hladiny kortizolu zostávajú vysoké a nútia vás siahať po jedle.

2/7 Únava

Keď si dostatočne neoddýchnete, zvýši sa vám hladina ghrelínu (hormónu, ktorý vás núti jesť). Medzitým vaše hladiny leptínu (hormónu, ktorý znižuje hlad a chuť do jedla) klesajú. Tieto dva hormóny kontrolujú pocity hladu. Výsledok: Cítite hlad, aj keď vaše telo nepotrebuje jedlo.

3/7 Nervozita

Jedenie je ventilom pre nepokoj, ktorý prichádza s pocitom nervozity. Nielenže máte čo robiť, keď prežúvate, ale  jedlo aj odvádza vašu pozornosť od všetkého, čo vás znervózňuje. Niektorí ľudia, keď sú nervózni, nemôžu prehltnúť ani sústo.  To môže spomaliť metabolizmus, pretože vaše telo si myslí, že hladuje. Keď sa konečne najete, je väčšia pravdepodobnosť, že to preženiete.

4/7 Úzkosť

Úzkosť má silnú súvislosť s poruchami príjmu potravy. Záchvatovité prejedanie môže byť pre vás spôsob, ako zvládnuť vaše starosti a stres. Iné psychické problémy,od depresie a porúch nálady až po traumu, závislosť alebo zneužívanie, môžu zvýšiť pravdepodobnosť, že budete záchvatovito jesť,aby ste zvládli svoje emócie.

5/7 Zábava

Ľudia sa neprejedajú len vtedy, keď sa cítia na dne. Je ľahké nechať sa vtiahnuť nekontrolovaného do jedenia dobrôt na spoločenskej udalosti a ignorovať, že už nie ste hladní

6/7 Alkohol

Pitie znižuje vaše zábrany- aj úsudok, kedy a koľko zjesť. Alkohol tiež zvyšuje pravdepodobnosť, že budete jesť menej zdravé veci, ako sú jedlá plné tukov a cukru. Štúdie ukazujú, že pitie ovplyvňuje časť vášho mozgu, ktorá monitoruje sebakontrolu, takže je oveľa ťažšie odolať chutnému občerstveniu.

7/7 Obrázky jedla

Niekedy stačí len sila sugescie, aby ste mali chuť na jedlo. Štúdie ukazujú, že reklama s jedlom zvyšuje pravdepodobnosť, že si zoženiete akékoľvek jedlo, ktoré máte po ruke, a zjete ho.

Skutočný hlad versus emocionálne jedenie

Skutočný hlad prichádza pomaly a dá sa ľahko vyriešiť. Je tiež pravdepodobnejšie, že  ak ste hladní, budete spokojní s čímkoľvek, čo môžete zjesť. Emocionálne alebo bezduché jedenie prichádza rýchlo a núti vás túžiť po konkrétnych potravinách. Môžete tiež reagovať na dostupnosť jedla a jesť, pretože jedlo je tam. To zvyšuje pravdepodobnosť, že sa budete prejedať - a budete sa cítiť aj vinní.

Ako zastaviť emocinálne  jedenie?

Nájdite zdravé možnosti pre uvoľnenie svojich emócií - ako je cvičenie alebo meditácia. Spojte sa s priateľmi, ktorí vás môžu podporiť vo vašej snahe nezajedať svoje emócie. A držte nezdravé jedlo mimo domu. To vám uľahčí situáciu, ak sa budete cítiť zle a budete chcieť siahnuť po nezdravom jedle.

Súvisiace články

Najčítanejšie