Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dotyk ako liek: Ako objatie pomáha zdraviu?
Zdielať na

Dotyk ako liek: Ako objatie pomáha zdraviu?

Dotyk zmierňuje aj úzkosť.

Objatie spôsobuje, že telo uvoľňuje hormón oxytocín. Telu dotyk prináša nesmierny úžitok- objímajte svojich blízkych deti, so zvieratami však opatrne. Pomôžete sebe aj im.

1/10 Ľahký stres

Keď sa objímate s niekým, na kom vám záleží, vaše telo uvoľňuje hormón nazývaný oxytocín, ktorý vás upokojuje a zvyšuje pravdepodobnosť, že budete lepšie zvládať stres. Môže tiež znížiť váš krvný tlak a znížiť hladinu „stresového hormónu“ kortizolu.

2/10 Môže pomôcť vášmu srdcu

Pri objímaní je váš krvný tlak nižší a úroveň stresu klesá. Vedci tvrdia, že je jasnejšie, že túto výhodu majú ženy z maznania, no zdá sa, že to platí pre obe pohlavia.

3/10 Zmierňuje bolesť

Objatie vám môže poskytnúť viac ako len morálnu podporu po zranení. Oxytocín, ktorý sa pri ňom uvoľňuje, môže pomôcť blokovať signály bolesti. Funguje to tak dobre, že lekári sa snažia prísť na to, ako liečiť ľudí umelo vyrobeným oxytocínom.

4/10 Bojuje s prechladnutím

Objatia od ľudí, ktorým dôverujete, vás môžu ochrániť pred týmto bežným vírusom, najmä ak ste pod veľkým stresom. A ak ste už chorý, časté objímanie môže zabrániť zhoršeniu vašich príznakov,len si dajte rúško a odvráťte hlavu.

5/10 Spojí vás s vaším partnerom

Oxytocín sa niekedy nazýva „hormón lásky“ – často ho máte v krvi viac, ak svojho partnera veľa objímate. Páry, ktoré sa bežne túlia a bozkávajú, bývajú šťastnejšie, zdravšie a menej vystresované.

6/10 Pomáha vám spať

Čarovnou ingredienciou je opäť oxytocín, pravdepodobne pre jeho upokojujúce účinky. Niektorí ľudia sa však často prebúdzajú, ak zaspia v polohe lyžičiek či v objatí s partnerom. Stačí však aj 10 minút objímania, kým pôjdete večer spať.

7/10 Pomáha vám nadviazať vzťah s novorodencom

Rodičia, ktorí sa maznajú so svojimi bábätkami, najmä koža na kožu, sa k nim cítia bližšie a sú viac naladení na ich potreby. Výskumy ukazujú, že oteckovia sa pravdepodobne viac zapoja do starostlivosi o bábätko a mamičky nemusia pociťovať stres ani smútok. Bábätká môžu menej plakať, lepšie spať a dojčiť sa skôr.

8/10 Je dobré pre zdravie dieťaťa

Maznanie môže zvýšiť hladinu kyslíka dojčaťa, upokojiť jeho dýchanie a zmierniť signály bolesti. A pre dieťa s podváhou to zvyšuje šance na prežitie o viac ako tretinu. Pomáha mozgu rásť a znižuje pravdepodobnosť infekcie a iných chorôb, ako je hypoglykémia alebo hypotermia.

9/10 Zvieratá neobjímajte 

Z objatia psíka či iného zvieraťa môžete mať rovnaký úžitok ako z ľudského dotyku, ale vášmu psovi sa to nemusí páčiť. Zdvihnuté uši a odvrátené oči môžu byť príznakmi stresu, nie šťastia. 

10/10 Objať svoj… telefón?

V jednej štúdii boli ľudia požiadaní, aby objali vankúš v tvare človeka so vstavaným telefónom a rozprávali sa s partnerom cez zariadenie. Výsledky ukázali, že vykazovali podobné pozitívne znaky ako pri ľudskom objatí: nižšie stresové hormóny. Vedci študujú tento efekt, aby zistili, či môže zvýšiť sociálnu podporu osamelých ľudí v tomto veku technológií.

Súvisiace články