Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jedenie s otvorenými ústami podľa vedcov zlepšuje chuť jedla. Trúfli by ste si?
Zdielať na

Jedenie s otvorenými ústami podľa vedcov zlepšuje chuť jedla. Trúfli by ste si?

Archívna reportáž

Vedci sa pokúšajú aj o chutné vitamínové doplnky.

Jesť so zatvorenými ústami je jedno z pravidiel slušného stolovania. Podľa vedcov sa tým sa pripravujeme o pôžitok z jedla.

Výskum z Oxfordskej univerzity odhalil, že žuvanie jedla s otvorenými ústami pomáha uvoľniť prchavé organické zlúčeniny. Otvorenie úst totiž umožní týmto aromatickým zlúčeninám dostať sa do zadnej časti nosa. To zase posilňuje  čuchové senzorické neuróny, vďaka čomu jedlo chutí lepšie.

Toto však asi nie je najlepší nápad, ak nestolujete sami, pretože potom by človeku sediacemu oproti možno prestalo chutiť úplne. Ak však chcete zlepšiť chuť jedla, no nechcete otvárať ústa, existujú podľa vedcov alternatívne metódy.

Ako jedlo môže chutiť lepšie? (so zatvorenými ústami pri prežúvaní)

  1. Skúšali ste vedomé jedenie? Je to metóda, ktorá vás núti plne sa sústrediť na čokoľvek, čo náhodou vložíte do úst. S každou vidličkou si položíte sériu otázok. Ako chutí toto? Aká je teplota? Je to tvrdé alebo mäkké, chrumkavé alebo ťahavé? Aký je to pocit, keď do toho zahryznem? Aké emócie to vo mne vyvoláva? Samozrejme, znamená to nevyjedať postojačky hrnce ani nejesť rovno z papiera v chladničke. Táto metóda prispieva aj k chudnutiu, mozog si totiž stíha uvedomiť, že jete a čo jete, čo vedie k zníženiu množstva jedla, pretože sa včas dostaví pocit sýtosti. 
  2. Ak sa vám to zdá namáhavé, môžete sa  pokúsiť dôkladne požuť všetko, čo zjete. Ak budete jedlo prežúvať dostatočne dlho, nielenže to pomôže vášmu tráveniu a zníži tlak na pažerák, ale budete citlivejšie vnímať jeho chuť. .

Súvisiace články

Najčítanejšie