Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Jedenie ultraspracovaných potravín, ako sú lupienky a sušienky, je "spojené so zvýšeným rizikom demencie“
Zdielať na

Jedenie ultraspracovaných potravín, ako sú lupienky a sušienky, je "spojené so zvýšeným rizikom demencie“

Zdravá strava ovplyvňuje aj imunitu

Výskum naznačuje, že výmena už jednej čokoládovej tyčinky denne za jablko by mohla znížiť riziko demencie.

Ultra spracované potraviny – s vysokým obsahom pridaného cukru, tuku a soli a nízkym obsahom bielkovín a vlákniny – zahŕňajú napríklad sladené nealkoholické nápoje, slané a sladké pochutiny, zmrzlinu, klobásy, vyprážané kuracie mäso,kečup a ochutené cereálie. 

Štúdia naznačila, že ľudia , ktorí jedia najvyššie množstvá ultraspracovaných potravín, ako sú sladené nápoje a čokoláda, môžu mať vyššie riziko vzniku demencie ako tí, ktorí jedia najnižšie množstvá.

Zistilo sa tiež, že nahradenie ultraspracovaných potravín nespracovanými alebo minimálne spracovanými potravinami bolo spojené s nižším rizikom.

Vedci zdôraznili, že ich zistenia nedokazujú, že ultraspracované potraviny spôsobujú demenciu a že ukazujú iba súvislosť.

Autor štúdie Huiping Li z čínskej lekárskej univerzity Tianjin  povedal: „Ultra spracované potraviny majú byť pohodlne dostupné a chutné, ale znižujú kvalitu stravy človeka. Tieto potraviny totiž môžu obsahovať aj potravinárske prídavné látky alebo molekuly z obalov alebo vyrobené počas ohrevu, pričom všetky z nich majú podľa iných štúdií negatívny vplyv na myslenie a pamäťové schopnosti. Náš výskum nielenže zistil, že ultraspracované potraviny sú spojené so zvýšeným rizikom demencie, ale zistil, že ich nahradenie zdravými možnosťami môže znížiť riziko demencie." Zistenia boli publikované v časopise Neurology .

Štúdia naznačuje, že s každým zvýšením denného príjmu ultraspracovaných potravín o 10 % mali ľudia o 25 percent vyššie riziko demencie. Výskum tiež zistil, že nahradenie iba 10% ultraspracovaných potravín nespracovanými alebo minimálne spracovanými potravinami, ako je čerstvé ovocie, zelenina, strukoviny, mlieko a mäso, bolo spojené s 19% nižším rizikom demencie.

Vedci tvrdia, že hlavnou potravinovou skupinou, ktorá prispieva k vysokému príjmu ultraspracovaného jedla, boli nápoje, po ktorých nasledujú sladké výrobky a ultraspracované mliečne výrobky.

Výskumníci skúmali stravovacie návyky 72 083 ľudí zo štúdie UK Biobank, veľkej britskej databázy obsahujúcej zdravotné informácie pol milióna ľudí. Boli vo veku 55 rokov a viac a na začiatku štúdie netrpeli demenciou. Po sledovaní v priemere 10 rokov bolo 518 diagnostikovaných s demenciou, čo je pomerne skorý vek pre vznik tohto ochorenia.

Huiping Li povedal: „Naše výsledky tiež ukazujú navýšenie množstva nespracovaných alebo minimálne spracovaných potravín len o 50 gramov denne, čo sa rovná polovici jablka, porcii kukurice alebo miske obilných otrúb, a súčasne zníženie množstva ultraspracovaných potravín o 50 gramov denne, čo zodpovedá čokoládovej tyčinke alebo porcii rybích tyčiniek, sa spája s 3% znížením rizika demencie. Je povzbudzujúce vedieť, že  už aj také malé a zvládnuteľné zmeny v kažodennom stravovaní môžu mať vplyv na riziko demencie."

Súvisiace články

Najčítanejšie