Jedenie ultraspracovaných potravín, ako sú lupienky a sušienky, je "spojené so zvýšeným rizikom demencie“
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdravá strava ovplyvňuje aj imunitu
Výskum naznačuje, že výmena už jednej čokoládovej tyčinky denne za jablko by mohla znížiť riziko demencie.
Ultra spracované potraviny – s vysokým obsahom pridaného cukru, tuku a soli a nízkym obsahom bielkovín a vlákniny – zahŕňajú napríklad sladené nealkoholické nápoje, slané a sladké pochutiny, zmrzlinu, klobásy, vyprážané kuracie mäso,kečup a ochutené cereálie.
Štúdia naznačila, že ľudia , ktorí jedia najvyššie množstvá ultraspracovaných potravín, ako sú sladené nápoje a čokoláda, môžu mať vyššie riziko vzniku demencie ako tí, ktorí jedia najnižšie množstvá.
Zistilo sa tiež, že nahradenie ultraspracovaných potravín nespracovanými alebo minimálne spracovanými potravinami bolo spojené s nižším rizikom.
Vedci zdôraznili, že ich zistenia nedokazujú, že ultraspracované potraviny spôsobujú demenciu a že ukazujú iba súvislosť.
Autor štúdie Huiping Li z čínskej lekárskej univerzity Tianjin povedal: „Ultra spracované potraviny majú byť pohodlne dostupné a chutné, ale znižujú kvalitu stravy človeka. Tieto potraviny totiž môžu obsahovať aj potravinárske prídavné látky alebo molekuly z obalov alebo vyrobené počas ohrevu, pričom všetky z nich majú podľa iných štúdií negatívny vplyv na myslenie a pamäťové schopnosti. Náš výskum nielenže zistil, že ultraspracované potraviny sú spojené so zvýšeným rizikom demencie, ale zistil, že ich nahradenie zdravými možnosťami môže znížiť riziko demencie." Zistenia boli publikované v časopise Neurology .
Štúdia naznačuje, že s každým zvýšením denného príjmu ultraspracovaných potravín o 10 % mali ľudia o 25 percent vyššie riziko demencie. Výskum tiež zistil, že nahradenie iba 10% ultraspracovaných potravín nespracovanými alebo minimálne spracovanými potravinami, ako je čerstvé ovocie, zelenina, strukoviny, mlieko a mäso, bolo spojené s 19% nižším rizikom demencie.
Vedci tvrdia, že hlavnou potravinovou skupinou, ktorá prispieva k vysokému príjmu ultraspracovaného jedla, boli nápoje, po ktorých nasledujú sladké výrobky a ultraspracované mliečne výrobky.
Výskumníci skúmali stravovacie návyky 72 083 ľudí zo štúdie UK Biobank, veľkej britskej databázy obsahujúcej zdravotné informácie pol milióna ľudí. Boli vo veku 55 rokov a viac a na začiatku štúdie netrpeli demenciou. Po sledovaní v priemere 10 rokov bolo 518 diagnostikovaných s demenciou, čo je pomerne skorý vek pre vznik tohto ochorenia.
Huiping Li povedal: „Naše výsledky tiež ukazujú navýšenie množstva nespracovaných alebo minimálne spracovaných potravín len o 50 gramov denne, čo sa rovná polovici jablka, porcii kukurice alebo miske obilných otrúb, a súčasne zníženie množstva ultraspracovaných potravín o 50 gramov denne, čo zodpovedá čokoládovej tyčinke alebo porcii rybích tyčiniek, sa spája s 3% znížením rizika demencie. Je povzbudzujúce vedieť, že už aj také malé a zvládnuteľné zmeny v kažodennom stravovaní môžu mať vplyv na riziko demencie."