Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyhýbate sa úplne pitiu kávy? Robíte chybu!
Zdielať na

Vyhýbate sa úplne pitiu kávy? Robíte chybu!

Archívna reportáž

Štúdia zistila, že pitie dvoch až troch šálok kávy denne súvisí s dlhším životom. V porovnaní s vyhýbaním sa káve bola mierna konzumácia kávy spojená aj s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Zistenia sa aplikovali na mleté, instantné a bezkofeínové odrody nápoja. Podľa štúdie bolo najväčšie zníženie rizika pozorované pri dvoch až troch šálkach denne. Výsledky naznačujú, že mierny až mierny príjem mletej, instantnej a bezkofeínovej kávy by sa mal považovať za súčasť zdravého životného štýlu V porovnaní s nepitím kávy to bolo pitie kávy spojené spojené s nižšou pravdepodobnosťou úmrtia - 14% pre bezkofeínové, 27% pre mleté a 11% pre instantné kávy.

Autor štúdie profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute v Austrálii povedal: „V tejto rozsiahlej pozorovacej štúdii boli instantná káva a káva bez kofeínu spojené s ekvivalentným znížením výskytu kardiovaskulárnych ochorení a úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia alebo pre akúkoľvek príčinu.

Štúdia skúmala súvislosti medzi druhmi kávy a srdcovým rytmom, kardiovaskulárnymi chorobami a smrťou pomocou údajov zo štúdie Biobank v Spojenom kráľovstve , ktorá zahŕňala dospelých vo veku 40 až 69 rokov. Skúmal sa výskyt ischemickej choroby srdca,  zlyhania srdca a ischemickej cievnej mozgovej príhody. Profesor Kistler povedal: „Kofeín je najznámejšou zložkou kávy, ale nápoj obsahuje viac ako 100 biologicky aktívnych zložiek. Je pravdepodobné, že tieto zlúčeniny, hoci bez kofeínu boli zodpovedné za pozitívne vplyvy pozorované medzi pitím kávy, kardiovaskulárnymi chorobami a prežitím. Naše zistenia naznačujú, že pitie malých množstiev kávy všetkých druhov by sa nemalo zakazovať, ale kávu si možno vychutnať ako nápoj zdravý pre srdce."

Štúdia zahŕňala 449 563 ľudí, ktorí vyplnili dotazník s otázkou, koľko šálok kávy denne vypili a či zvyčajne pijú instantnú, mletú alebo bezkofeínovú kávu. Potom boli rozdelené do šiestich kategórií denného príjmu, ktoré pozostávali zo žiadnej, menej ako jednej, jednej, dvoch až troch, štyroch až piatich a viac ako piatich šálok denne. Bežný druh kávy bol instantný v 198 062 (44,1 %), mletý v 82 575 (18,4 %) a bezkofeínový v 68 416 (15,2 %). Do štúdie bolo zahrnutých 100 510 ľudí (22,4 %) nekonzumujúcich kávu.

Konzumenti kávy boli porovnávaní s tými, ktorí nepijú, z hľadiska výskytu arytmií (nepravidelný srdcový tep), kardiovaskulárnych ochorení a úmrtí. Výskumníci zistili, že 27 809 (6,2 %) ľudí zomrelo počas obdobia sledovania 12,5 roka. Štúdia zistila, že všetky druhy kávy boli spojené so znížením úmrtnosti z akejkoľvek príčiny. Kkardiovaskulárne ochorenie bolo počas sledovania diagnostikované u 43 173 (9,6 %) ľudí. Všetky druhy kávy boli spojené so znížením kardiovaskulárnych ochorení, najnižšie riziko bolo pozorované pri dvoch až troch šálkach denne.

V porovnaní s abstinenciou od kávy to bolo pitie tohto množstva spojené so znížením pravdepodobnosti kardiovaskulárnych ochorení o 6 %, 20 % a 9 % pre bezkofeínovú, mletú a instantnú kávu.

Pitie väčšieho množstva kávy neznížilo kardiovaskulárne riziko –  tí ľudia, ktorí pijú štyri alebo viac šálok denne,  nemali z kávy taký benefit ako tí, ktorí pijú dve až tri šálky denne.

Štúdia tiež zistila, že arytmia bola diagnostikovaná u 30 100 (6,7 %) ľudí. Pre tento stav bola výhodou mletá a instantná káva, ale nie bez kofeínu, spojená so znížením výskytu arytmií vrátane fibrilácie predsiení – stavu, ktorý spôsobuje nepravidelný a často rýchly srdcový tep.

Súvisiace články

Najčítanejšie