Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
16 prekvapivých vecí, ktoré zvyšujú váš krvný tlak
Zdielať na

16 prekvapivých vecí, ktoré zvyšujú váš krvný tlak

Archívna reportáž

Ak máte vysoký tlak, pravdepodobne ste už počuli, že by ste mali sledovať množstvo soli, ktoré jete. Je to preto, že soľ vaše telo núti zadržiavať vodu, čím sa zvyšuje tlak na srdce a krvné cievy. Priveľa soli, zbytočné rozčuľovanie, strach a hnev však nie sú jediné veci, ktoré môžu zvýšiť krvný tlak. Hoci občasné „vzostupy“ nie sú nevyhnutne problémom, ak sa vám tlak zvyšuje často, môže to spôsobiť vážne problémy.

1/16 Jete priveľa cukru

Cukor môže byť pri zvyšovaní krvného tlaku ešte väčší problém ako soľ, a to najmä v spracovanej forme, ako je kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Ľudia s väčším množstvom pridaných cukrov vo svojej strave vidia výrazný nárast spodného aj vrchného tlaku, ich horných aj dolných čísel. Len jeden pollitrový nealkoholický nápoj spôsobí priemerný 15-bodový nárast systolického tlaku (horné číslo alebo tlak počas srdcového tepu) a 9 bodov diastolického (dolné číslo alebo tlak medzi údermi).

​2/16 Ste osamelí

Nie je to len o počte priateľov, ale aj o pocite prepojenia. Ak ste okrem osamelosti v pracovnom strese alebo v depresii, časom sa tlak ešte  zhoršuje. Za 4 roky sa horný krvný tlak najosamelejších ľudí v štúdii zvýšil o viac ako 14 bodov. Vedci si myslia, že pretrvávajúci strach z odmietnutia a sklamania a pocit, že ste odkázaní sami na seba, môže zmeniť fungovanie vášho tela.

3/16 Máte spánkové apnoe

Ľudia so spánkovým apnoe majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať vysoký krvný tlak a iné srdcové problémy. Keď je dýchanie počas spánku opakovane prerušované, nervový systém uvoľňuje chemikálie, ktoré zvyšujú krvný tlak. Navyše dostávate menej kyslíka, čo by mohlo poškodiť steny ciev a sťažiť vášmu telu reguláciu krvného tlaku.

4/16 Máte nedostatok draslíka

Vaše obličky potrebujú rovnováhu sodíka a draslíka na udržanie správneho množstva tekutín v krvi. Takže aj keď jete diétu s nízkym obsahom soli, stále môžete mať vyšší krvný tlak, ak tiež nejete dostatok ovocia, zeleniny, fazule, nízkotučných mliečnych výrobkov alebo rýb. Aj keď si možno predstavujete banány ako hlavný zdroj draslíka, lepšie zdroje sú brokolica, špenát a iná listová zelenina.

5/16 Niečo vás bolí

Náhla alebo akútna bolesť naštartuje váš nervový systém a zvýši krvný tlak. Tento efekt môžete vidieť, keď vložíte jednu ruku do ľadovej vody, zatlačíte na líce alebo necht alebo dostanete elektrický šok do prsta.

6/16 Užívate bylinné preparáty

Užívate ginko, ženšen, guaranu, efedru, horký pomaranč alebo ľubovník bodkovaný? Tieto a ďalšie byliny môžu zvýšiť váš krvný tlak alebo zmeniť spôsob, akým lieky fungujú, vrátane liekov na kontrolu vysokého krvného tlaku.

7/16 Máte problémy so štítnou žľazou

Keď táto žľaza nevytvára dostatok hormónov, vaša srdcová frekvencia sa spomalí a vaše tepny sa menej roztiahnu. Nízke hladiny hormónov môžu tiež zvýšiť váš LDL „zlý“ cholesterol, ktorý škodí tepnám a upcháva ich. Krv sa cez takéto cievy musí "predierať", tlačí na steny a zvyšuje tlak. Hoci to nie je bežné, príliš veľa hormónov štítnej žľazy tiež môže spôsobiť, že srdce bude biť ťažšie a rýchlejšie, čo tiež zvýši krvný tlak.

8/16 Zadržiavate moč

Systolický tlak stúpol v priemere o 4 body a diastolický o 3 body v štúdii u žien v strednom veku, ktoré nešli na záchod aspoň 3 hodiny. Muži a ženy rôzneho veku zaznamenali podobné účinky. Vysoký krvný tlak sa zvyšuje s vekom, takže by ste mali dbať na to, aby ste močový mechúr vyprázdňovali pravidelne. 

9/16 Užívate protizápalové lieky

Všetky nesteroidné protizápalové lieky, ako sú aspirín a ibuprofén, môžu zvýšiť krvný tlak – či už ste zdraví, alebo už máte vysoký krvný tlak. Aj keď je priemerný nárast len ​​o niekoľko bodov, tieto lieky užíva veľa ľudí, čo znamená, že tento efekt sa týka veľkej časti populácie s vysokým tlakom.

10/16 Máte syndróm bieleho plášťa

Ak porovnáte hodnoty merania tlaku v ambulancii u lekára s tým, čo si nameriate doma, môžete vidieť výrazný rozdiel. „Efekt bieleho plášťa“ pomenovaný podľa tradičného odevu medicínskych profesionálov pôsobí na zvýšenie krvného tlaku celkom spoľahlivo môže to byť až o 10 bodov vyššie pre systolický (horné číslo) a 5 pre diastolický (dolné číslo) Môže k tomu dôjsť kvôli zvýšenej nervozite a úzkosti.

12/16 (Zne)užívate kvapky do nosa

Zložky ako pseudoefedrín a fenylefrín obsiahnuté v dekongestívnych kvapkách môžu zúžiť krvné cievy. To znamená, že rovnaké množstvo krvi sa musí pretlačiť menším priestorom, asi ako keď sa dav tlačí cez chodbu. Tieto lieky môžu tiež znížiť účinnosť liekov na krvný tlak. Váš lekár alebo lekárnik vám môže pomôcť vybrať si voľne predajné prípravky na problémy s dutinami a prechladnutie, ktoré sú bezpečnejšie, ak máte vysoký krvný tlak.

13/16 Ste dehydrovaní

Keď bunky vášho tela nemajú dostatok vody, cievy sa stiahnu. Stáva sa to preto, že váš mozog vyšle signál do hypofýzy, aby uvoľnila chemickú látku, ktorá ich zužuje. A vaše obličky menej močia, aby zostali na tekutine, ktorú máte, čo tiež spúšťa drobné krvné cievy vo vašom srdci a mozgu, aby stlačili viac.

14/16 Beriete hormonálnu antikoncepciu

Tabletky, injekcie a iné formy kontroly počatia obsahujú hormóny, ktoré zužujú krvné cievy, takže je možné, že sa vám pri ich užívaní zvýši krvný tlak. Je pravdepodobnejšie, že to bude problém pre ženy staršie ako 35 rokov, s nadváhou alebo fajčiarky. Ak užívate HAK, mali by ste sledovať svoj krvný tlak a kontrolovať ho každých 6 až 12 mesiacov. Ak by výrazne stúpol, riešením je nižšia dávka estrogénu.

15/16 Veľa rozprávate

Stáva sa to, či ste mladý alebo starý a bez ohľadu na to, kde ste. Čím vyšší je váš pokojový krvný tlak, tým vyššie sú čísla, keď začnete hovoriť. A efekt trvá niekoľko minút. Zdá sa však, že na zvýšenie krvného tlaku vplýva viac to, čo hovoríte, ako to, že vôbec hovoríte.

16/16 Beriete psychofarmaká

Lieky, ktoré sa zameriavajú na chemické látky v mozgu, ako sú dopamín, norepinefrín a sérotonín – vrátane venlafaxínu, inhibítorov monoaminooxidázy, tricyklických antidepresív a fluoxetínu – môžu zmeniť nielen vašu náladu, ale aj krvný tlak. Selektívne inhibítory spätného vychytávania sérotonínu (SSRI) ho môžu zvýšiť, ak užívate aj lítium alebo iné lieky, ktoré ovplyvňujú sérotonín.

Súvisiace články

Najčítanejšie