Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
"Večné chemikálie" v tele významne zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku u žien! Viete, kde sa nachádzajú?
Zdielať na

"Večné chemikálie" v tele významne zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku u žien! Viete, kde sa nachádzajú?

Archívna reportáž

Pri čistení domácnosti chemikáliami buďte opatrní

Ženy v strednom veku s vyššími hladinami syntetických chemikálií nazývaných PFAS v krvi môžu čeliť oveľa väčšiemu riziku vzniku vysokého krvného tlaku ako ženy s nižšími hladinami týchto látok v krvi, podľa štúdie Harvardskej univerzity o hypertenzii.

Výskumníci merali hladiny PFAS v krvi viac ako 1000 žien v strednom veku, ktoré mali normálny krvný tlak, keď sa štúdia začala, a kontrolovali ich takmer ročne počas 18 rokov. Ženy s najvyššími krvnými koncentráciami siedmich rôznych PFAS mali o 71 % vyššie riziko vzniku vysokého krvného tlaku v porovnaní so ženami, ktoré mali najnižšie koncentrácie.

Dva z najbežnejších PFAS sa môžu nachádzať aj v pitnej vode pre domácnosť, zdôrazňujú autori štúdie. Chemikálie boli spojené s kardiovaskulárnymi problémami, vrátane zhoršenej funkcie krvných ciev a zvýšených hladín cholesterolu.

Perfluórované a polyfluórované alkylsulfonáty (PFAS) zahŕňajú vyše 4 700 chemických látok a ide o skupinu vo veľkom používaných umelých chemikálií, ktoré sa v priebehu času hromadia v ľudských telách a v životnom prostredí. Nachádzajú v každodenných domácich predmetoch, vrátane určitých šampónov, kozmetiky, nepriľnavého riadu a náterov odolných voči škvrnám. Sú známe ako večné chemikálie, keďže v našom životnom prostredí a v našich telách zostávajú extrémne dlho. Môžu viesť k zdravotným problémom, ako je poškodenie pečene, ochorenie štítnej žľazy, obezita, problémy s plodnosťou a rakovina. Podľa vedcov majú podiel aj na zvyšovaní kvného tlaku. 

Súvisiace články