Oblačno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Liečivé korenia: Čo z kuchynských koreničiek môžete využiť v chorobe?
Zdielať na

Liečivé korenia: Čo z kuchynských koreničiek môžete využiť v chorobe?

Archívna reportáž

Mnohé druhy korenia majú liečivé účinky.

Korenie bežne používame na dochucovanie jedál, vedeli ste však, že jednotlivé druhy korenín sú aj liečivé?

Liečivé korenie

Klinček

má silný protizápalový, antiseptický a anestetický efekt, môžete ho použiť ako pri bolestiach zubov a ďasien (buď vo forme oleja, liehového extraktu, alebo len tak rozhrýzť), tak pri migréne, boľavých kĺboch, plesni na nohách alebo ako repelent.

Rasca

tradične sa používa vo forme odvaru pri nadúvaní, na podporu tvorby materského mlieka a odkašliavanie.

Bobkový list alebo vavrín

je silne aromatické korenie, ktoré sa používa zvonka na boľavé kĺby, pri reume a artritíde, rovnako na pomliaždeniny, vnútorne potom na rozpúšťanie obličkových kameňov (a celkovo pri problémoch s močovým mechúrom aj obličkami) a očistení tela od vápencov. kryštálov kyseliny močovej (prevencia dny, normalizuje hladinu cukru, podporuje trávenie a tvorbu žlče a má pozitívny vplyv na regeneráciu tkaniva pečene pri dlhodobom užívaní liekov.

Škorica

tradične sa používa na prekrvenie, a to ako zvonka (napr. ako prevencia celulitídy), tak vnútorne k lepšiemu prekrveniu mozgu a zlepšeniu pamäti. Má tiež antitrombotický efekt (teda znižuje zrážanlivosť krvi), antibakteriálne, antimykotické a antivírusové pôsobenie, je významným antioxidantom a zdrojom vápnika, mangánu a vlákniny, zlepšuje vyprázdňovanie a normalizuje hladinu cukru v krvi. Výborná je napríklad len tak do džbánu s vodou, ktorú popíjate počas dňa na dodržanie pitného režimu.

Kurkuma

je menej známym korením, ktoré však postupne získava na obľube. Tiež jej liečebný efekt, ktorý sa uplatňuje predovšetkým na boľavé kĺby pri artritíde a reume (za protizápalové pôsobenie tu zodpovedá kurkumín), ďalej potom na podporu chuti do jedla a trávenia, tvorbu žlče alebo zníženie hladiny cholesterolu, sa dostáva do popredia záujmu. Môžete ju vyskúšať aj pri prechladnutí namiesto zázvoru, čerstvý podzemok však zatiaľ nie je bežne na zohnanie ako práve zázvor.

Soľ

obyčajná kuchynská soľ určite nechýba v žiadnej kuchyni. Tiež jej liečebný efekt, napríklad pri bolestiach v krku, inhaláciách alebo len na doplnenie minerálnych látok, je rovnako významný ako jej klasické použitie v kuchyni.

Chilli

Chilli papričky (v mletej forme môže byť zmes papričiek tiež pod názvom cayenské korenie) majú vďaka obsahu alkaloidu kapsaicínu svoje použitie nielen v kuchyni, ale aj v liečbe. Kapsaicín podporuje krvnú cirkuláciu, je teda vhodný zvonka na lepšie prekrvenie tkaniva boľavých alebo natiahnutých svalov a kĺbov, pri diabetických neuralgiách a liečbe pásového oparu, vnútorne potom podporuje produkciu endorfínov a serotonínu, čím zlepšuje náladu a tlmí depresie .

Chilli papričky podporujú a urýchľujú metabolizmus, navodzujú pocit sýtosti a dlhodobo znižujú chuť na sladké a tučné jedlo, používajú sa preto s obľubou pri redukcii hmotnosti . Stimulujú aj sekréciu žalúdočných štiav, a tým prispievajú k lepšiemu tráveniu. Prisudzuje sa im tiež anestetické, protizápalové, antioxidačné a protinádorové pôsobenie a vplyv na normalizáciu hladiny glukózy v krvi, zníženie krvnej zrážanlivosti (ktoré by snáď mohlo nahradiť dokonca použitie kyseliny acetylsalicylovej) a krvného tlaku .Obsahujú vysoké množstvo železa a vitamínu C, draslíka a betakaroténu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie