Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
7 rád ako posilniť imunitu dieťaťa: Nástup do škôlky či školy je imunitný zlom
Zdielať na

7 rád ako posilniť imunitu dieťaťa: Nástup do škôlky či školy je imunitný zlom

Archívna reportáž

šarlach patrí medzi časté ochorenia, ktoré sa šíria v detských kolektívoch

Keď nastane jeseň, je najvyšší čas posilniť imunitu detí. Rizikový je najmä nástup do škôlky/školy, čo vždy znamená imunologický zlom a prevažná väčšina deti si vlnou chorôb pochytaných z detského kolektívu prejsť musí.

Alfou a omegou v posilňovaní detskej imunity je prevencia. Správne fungujúca obranyschopnosť organizmu im zaistí ochranu proti infekciám. Deti sú na choroby veľmi citlivé a aj malé prechladnutie môže spôsobiť, že dieťa ochorie.

7 rád na posilnenie imunity dieťaťa

1. Pohyb - doprajte deťom najmä pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu

Dýchacie cesty, sliznice očí a uší sa pri pohybe a pobyte vonku prekrvujú, a tým zvyšuje ich odolnosť. V zimných mesiacoch je dôležitý aj pobyt na slnku, vďaka ktorému získa detský organizmus nevyhnutný vitamín D , ktorý hrá v imunitných reakciách dôležitú úlohu. Dodatočným opatrením je zvlhčovanie nosovej sliznice. V lekárňach sú dostupné spreje s obsahom fyziologického roztoku prípadne s obsahom morskej vody, ktoré efektívne zvlhčujú a očisťujú sliznicu nosa od nečistôt, baktérií a vírusov. Dajú sa aplikovať niekoľkokrát denne a nie sú návykové.

2. Kúrenie - miestnosti, kde sa deti zdržiavajú, by nemali byť ani málo vykúrené, ani prekúrené.

Ideálna je teplota okolo 23 °C. Na spanie o pár stupňov menej. Vetranie je tiež dôležité ako prevencia vzniku plesní, ktoré deťom veľmi škodia

3. Hygiena - umývanie detských rúk by malo byť samozrejmosťou pred jedlom, po pobyte vonku, po použití WC, po hraní so zvieratami.

Obzvlášť v detských kolektívoch sa vírusom a baktériám dobre darí. Po chorobe je tiež vhodné vymeniť dieťaťu zubnú kefku.

4. Spánok - odolnosť voči chorobám tiež zvyšuje dostatok spánku .

Čím menšie deti sú, tým viac spánku potrebujú. Batoľatá až 13 hodín spánku denne, predškoláci 10 hodín. Ideálne je dať dieťa spať po obede, prípadne pokiaľ to nie je možné, uložiť ho večer skôr.

5. Vyvážená strava - v detskej strave by sa malo vyskytovať aspoň päť porcií čerstvej zeleniny a ovocia denne.

Ovocie a zelenina obsahujú vysoké množstvo prospešných vitamínov a minerálov ako sú selén a zinok, ktoré hrajú zásadnú úlohu v imunitných procesoch. Podstatný je dostatočný prísun strukovín, celozrnného pečiva, ryže, pečene, mäsa a rýb, vajec, cesnaku a cibule, mliečnych výrobkov a tiež prírodných rastlinných olejov (olivový olej).

6. Bylinkové preparáty- stojí za to skúsiť bylinkové preparáty, avšak obvykle až u detí starších ako 1-3 roky 

Medzi najznámejšie patrí echinacea purpurová (latinsky Echinacea). V lekárňach ich majú pre deti vo forme kvapiek a sirupu. Kvapky vyberáme bez obsahu alkoholu. Echinaceový prípravok môžeme dieťaťu podávať preventívne aj v prípade akútnych ťažkostí s výnimkou  zvýšenej teploty. Medzi ďalšie prírodné doplnky napomáhajúce k zvýšeniu imunity patrí hliva ustricová a rakytník. Bylinkové prípravky je vhodné začať dieťaťu podávať minimálne mesiac pred nástupom do škôlky/školy prípadne pred začiatkom jesene/zimy.

7. Antibiotiká len v odôvodnených prípadoch - na vírusové infekcie nefungujú

Váš pediater by mal vždy dieťa dôkladne vyšetriť a zistiť príčinu ochorenia. Dnes existujú rýchle metódy (CRP test), vďaka ktorým budete vedieť výsledok v ordinácii za pár minút. Pokiaľ by bola infekcia bakteriálna, je nutné, aby vášmu dieťaťu lekár predpísal antibiotiká, a vy ste strážili správny spôsob a dĺžku užívania. Pokiaľ by však infekcia bola vírusového pôvodu, antibiotiká v tomto prípade nebudú účinkovať a sú zbytočné. Pri nejakom ďalšom bakteriálnom ochorení by v budúcnosti tieto antibiotiká nemuseli účinkovať kvôli vzniknutej rezistencii (toto sa deje najmä v prípadoch, v ktorých sú antibiotiká neracionálne predpisované opakovane na liečbu vírusových infekcií).

Súvisiace články

Najčítanejšie