Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z týchto dvoch liekov vám vojdú slzy do očí. Máte ich aj v kuchyni!
Zdielať na

Z týchto dvoch liekov vám vojdú slzy do očí. Máte ich aj v kuchyni!

Archívna reportáž

Cesnak je zdravý a chutný.

Cibuľu a cesnak má doma v kuchyni asi každý. Tieto dve potraviny však majú výrazné liečivé účinky. Môžu byť vhodnou prvou pomocou, ale môžete sa nimi kurírovať i dlhodobo.

Cibuľa

Cibuľa patrí už oddávna k obľúbeným prostriedkom na najrôznejšie zdravotné problémy. Okrem toho, že je veľkou zásobárňou vitamínov a minerálov, obsahuje aj látku allicín, ktorá má silné antibakteriálne a dezinfekčné účinky . Jej použitie je teda vhodné ako zvonka, tak vnútorne.

Zvnútra:

Známa je predovšetkým cibuľová šťava, ktorú získame nakrájaním cibule a zmiešaním spolu s cukrom, alebo ešte lepšie medom. Akútne sa používa pri ochorení horných dýchacích ciest, kašli, nádche aj angíne (v niektorých prípadoch ako doplnok klasickej antibiotickej liečby), ale aj pri nechutenstve a zažívacie ťažkosti (ktoré nesúvisia so žlčníkom a pečeňou, tie naopak môže dráždiť), preventívne potom pôsobia pozitívne na kardiovaskulárny systém a posilňuje imunitný systém.

Zvonku:

je vhodná najmä ako prvá pomoc po uštipnutí hmyzom (zmierňuje svrbenie a opuch), ale aj na liečbu plesňových ochorení a bradavíc. Známy je aj jej účinok na hojenie rán a jaziev (pozor, nie je ale vhodná na čerstvé krvácajúce rany).

Cesnak

Rovnako ako pri cibuli je za jeho liečivý efekt zodpovedná baktericídna látka alicín. Okrem baktérií hubí aj plesne, vírusy a kvasinky. Obsahuje veľké množstvo minerálov a stopových prvkov (napr. zinok, selén, jód, mangán a ďalšie) a je tiež bohatým zdrojom vitamínov (ako sú vitamín A, C a vitamíny skupiny B). Jeho pozitívny vplyv na zdravie bol overený mnohými klinickými štúdiami.

Pre zdravšie cievy

Pri pravidelnom užívaní znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak, podporuje obranyschopnosť organizmu a redukuje krvnú zrážanlivosť (pokiaľ teda užívate lieky na riedenie krvi, bude rozumné poradiť sa ohľadom dlhodobého užívania s vašim ošetrujúcim lekárom). Dokonca má protizápalový efekt a pomáha proti artríde.

Pokiaľ by vám bola nepríjemná jeho výrazná chuť a tiež charakteristický zápach, ale radi by ste vyskúšali liečivé účinky, je možné ho zakúpiť aj vo forme tabliet v lekárni.

Za zmienku však stojí aj medvedí cesnak, ktorý sa zbiera na jar a je označovaný ako jarný detoxikačný elixír (najmä pre pečeň) a vápniková „bomba" pre telo. Po dlhej zime je tak významným zdrojom dôležitých látok pre organizmus nielen medveďov (podľa ktorých dostala táto bylinka svoj názov), ale tiež vás doslova nabije novou energiou. Obsahuje napr. železo, kyselinu listovú, vitamín C, betakarotén a ďalšie. Dá sa skladovať v mrazničke alebo vo forme pesta, aby ste mohli jeho účinky využívať celý rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie