Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čo všetko v tele ovplyvňujú naše vlastné baktérie? Fungovanie mozgu, trávenie aj stav kože
Zdielať na

Čo všetko v tele ovplyvňujú naše vlastné baktérie? Fungovanie mozgu, trávenie aj stav kože

Archívna reportáž

Mikrobióm mení naše zdravie

V celom našom tele sa vyskytujú baktérie, ktoré ovplyvňujú fungovanie nášho organizmu a jeho zdravie. Nazývajú sa aj ďalším orgánom a tieto neviditeľné mikroganizmy v mnohom ovplyvňujú naše zdravie.

1/14 Náš mikrobióm tvoria miliardy baktérií

Vedeli ste, že naše telo je domovom miliárd malých organizmov nazývaných mikróby? Spolu tvoria váš mikrobióm. Nacházajú sa v telm tele, no najmä v črevách. Náš mikrobióm je úzko spätý s naším zdravím spôsobmi, ktoré by ste možno nečakali. A vedci skúmajú, ako ovlyvniť mikrobióm,aby tak dokázali zlepšiť celkové fungovanie a odolnosť vči chorobám.

2/14 Mikrobióm pokrýva celú plochu našej kože

To neznamená, že sme špinaví. Mikrobióm pomáha udržiavať našu pokožku zdravú. Nevyvážený mikrobióm môže viesť k kožným problémom. Napríklad príliš veľa "zlých" baktérií spôsobujúcich pupienky môže viesť k akné. Alergický ekzém je spojený s iným typom baktérií.


3/14 Zloženie mikrobiómu súvisí s hmotnosťou!

Mikrobióm sa môže meniť, keď priberáme a chudneme. Niektoré štúdie zistili, že ľudia s nadváhou  majú viac typov mikróbov, ktoré získavajú energiu z potravy a pomáhajú telu ukladať tuk,než chudí ľudia. To môže napomáhať priberaniu - a môže to súvisieť s konzumáciou príliš veľkého množstva tuku, cukru a sacharidov a s malým množstvom vlákniny. Iní výskumníci však tvrdia, že presné súvislosti medzi zložením mikrobiómu a obezitou zatiaľ nepoznáme.

4/14 Mikrobióm vplýva na fungovanie mozgu

Črevá a mozog navzájom obojsmerne komunikujú cez milióny nervových buniek. Vedci spájajú určité zmeny v črevnom mikrobióme so stresom, depresiou a úzkosťou. Podľa ich môže zloženie mikrobiómu súvisieť aj s Alzheimerovou chorobou. Jedna štúdia zistila, že ľudia s Alzheimerovou chorobou majú menej rôznorodé mikrobiómy. To môže viesť k zápalu a zvýšeniu proteínov súvisiacich s Alzheimerovou chorobou. 

5/14  Mikrobióm ovplyvňuje zdravie ústnej dutiny

V našich ústach je viac ako 700 druhov baktérií. Niekktoré druhy baktérií premieňajú cukor z potravy na kyselinu. Ak si pravidelne neumývame zuby, kyselina sa môže "zahryznúť" do zubnej skloviny. To spôsobuje zubný kaz. Odborníci si tiež myslia, že niektoré mikróby môžu vyvolať zápal v ústach, čo vedie k zápalu ďasien a ochoreniu ďasien. Ľudia, ktorí majú tendenciu mať zubné kazy, majú iný mikrobióm ako tí, ktorí ich nemajú.

6/14 Mikrobióm zrejme súvisí so vznikom autoimunitných ochorení

Pri týchto stavoch imunitný systém útočí na určité časti tela. Patrí sem napríklad fibromyalgia, lupus, roztrúsená skleróza, reumatoidná artritída a diabetes 1. typu. Autoimunitné ochorenia sa často vyskytujú v rodinách a niektorí výskumníci si myslia, že sa môžu prenášať cez mikrobióm.

7/14 Mikrobióm súvisí a alergiou a astmou

Mikróby vo vašich črevách a pľúcach môžu viesť k alergiám a astme. Tieto stavy spôsobujú, že váš imunitný systém útočí na neškodné látky, ako je napríklad peľ či prach. V skutočnosti môže byť mikrobióm jedným z dôvodov, prečo sú alergie a astma na vzostupe. Za posledných 30 rokov sa počet týchto ochorení strojnásobil. Niektorí odborníci si myslia, že súčasťou toho môžu byť zmeny mikrobiómu v dôsledku užívania antibiotík a posun smerom k nezdravému stravovaniu.

8/14  Mikrobióm súvisí so zápalovými ochoreniami čriev

Zápalové ochorenia čriev spôsbuje autoimunitný zápal. Zahŕňajú Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu. Spôsob, akým naše črevné mikróby ovplyvňujú bunky, ktoré vystieľajú črevá, môže hrať úlohu pri týchto ochoreniach. Niektoré druhy baktérií môžu dráždiť črevá. Niektorí ľudia s Crohnovou chorobou majú génovú poruchu, ktorá umožňuje črevným baktériám vstúpiť do stien čreva. To môže vyvolať zápal.

9/14  Mikrobióm čiastočne získavame pri narodení

Rovnako ako odtlačok prsta, aj náš mikrobióm je jedinečný. Časť z baktérií pochádza od matky, v závislosti od toho, ako sme sa narodili. Počas vaginálneho pôrodu sa bábätká pri prechode pôrodným kanálom potiahnu materským mikrobiómom. Ale to sa pri cisárskom reze nestane. Výskum ukazuje, že deti narodené cisárskym rezom majú väčšiu pravdepodobnosť, že keď vyrastú, budú mať alergie, majú aj väčšie riziko náhlej smrti počas dospievania a vyššie riziko onkologckých hcorôb v dospelosti,  ale nie je jasné prečo.

10/14  Práca s mikrobiómom je novou oblasťou medicíny

Význam mikrobiómu pre naše zdravie je známy až v posledných rokoch. Vedci hľadajú spôsoby, ako zlepšiť mikrobióm, aby pomohli ľuďom vyhnúť sa určitým chorobám alebo lepšie reagovať na liečbu. Niektoré lieky mu však môžu uškodiť. Jedno užívanie antibiotík môže zmeniť váš mikrobióm až na jeden rok. (Antibiotiká nezabíjajú len baktérie, ktoré vám spôsobujú choroby. Zabíjajú aj vaše užitočné črevné baktérie.) A štúdia viac ako 1000 liekov ukázala, že 1 zo 4 liekov ovplyvňuje rast baktérií. Patrili medzi ne lieky na krvný tlak, rakovinu a cukrovku.

11/14 Mikrobióm môže pomôcť v boji proti rakovine

Výskumníci pracujú na využití sily mikrobiómu pri liečbe rakoviny. Pomocou imunoterapie imunitný systém tela ničí rakovinové bunky. Výskum ukazuje, že mikrobióm pomáha týmto liekom lepšie fungovať tak, že vysiela signály do imunitných buniek. Vedci pracujú na vytvorení mikrobiómových liekov, ktoré možno podávať spolu s liečbou rakoviny.

12/14  Mikrobióm sa  môže zmeniť

Mikrobióm zahŕňa „dobré“ aj „zlé“ baktérie. Vytvárajú zdravú rovnováhu v tele. Niektoré veci, ako napríklad niektoré diéty alebo antibiotiká, ho môžu narušiť. Ale váš životný štýl mu môže pomôcť sa zmeniť a vylepšiť ho. Nerovnováha v mikrobióme súvisí so širokou škálou stavov, vrátane Alzheimerovej choroby, rakoviny a chorôb imunitného systému. Lekári však zatiaľ presne nevedia, či je na vine mikrobióm.


13/14  Zloženie nášho mikrobiómu vieme vylepšiť

Rozdiel je v jednoduchých každodenných návykoch. To, čo jeme, môže zmeniť mikróby, ktoré žijú v našom tele. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny (ako je zelenina, celozrnné potraviny a ovocie) vyživujú užitočné baktérie v hrubom čreve. Tiež odrádzajú od rastu niektoré škodlivé baktérie. Probiotické potraviny, ako je jogurt a nakladaná zelenina, tiež dodávajú užitočné baktérie do vášho čreva. Dostatok spánku, zmiernenie stresu a cvičenie môžu tiež zlepšiť váš mikrobióm.

14/14 Probiotiká môžu pomôcť mikrobiómu 

Nie všetky probiotiká sú rovnaké a každý má iné mikrobiómy. Doplnok, ktorý je pre niekoho užitočný, nemusí mať rovnaký vplyv na iného človeka. Porozprávajte sa so svojím lekárom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie