Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Viete, čo je ďalší "orgán" tela? Tieto 4 veci by ste mali vedieť o črevných baktériách
Zdielať na

Viete, čo je ďalší "orgán" tela? Tieto 4 veci by ste mali vedieť o črevných baktériách

Archívna reportáž

Jedzte pestrú rastlinnú stravu a fermetované potraviny

Telo je hostiteľom biliónov mikroorganizmov, väčšina z nich je súčasťou nášho črevného mikrobiómu . Mikrobióm nie je orgánom tela ako srdce, mozog a obličky, ale je rovnako dôležitý pre naše zdravie.

Zoznámte sa s mikróbmi

Mikróny tvoria 1% až 3% celkovej telesnej hmotnosti. Väčšina z týchto drobných organizmov sú črevné baktérie so zdravotným prínosom. Existujú spolu s patogénmi - baktériami, ktoré môžu spôsobiť ochorenie. U zdravých ľudí počet užitočných črevných mikróbov zvyčajne prevyšuje patogény.

Črevné mikróby nás potrebujú a my potrebujeme ich. Dodávame im výživu a poskytujeme miesto na život. Črevné mikróby sa nám odvďačia fermentáciou, čiže rozkladom vlákniny, ktorú nedokážeme stráviť. Tento proces produkuje v našom tele vitamíny, zabraňuje infekcii, znižuje zápal a okrem iných výhod chráni výstelku vášho čreva.

Na rozmanitosti záleží

O črevnom mikrobióme sa toľko hovorí, že sa môže zdať, že odborníci presne vedia, aký typ a koľko prospešných baktérií by v ňom malo žiť, ale to nie je pravda. Jedna vec je však istá: Rozmanitosť prospešných črevných mikróbov podporuje zdravie a pomáha predchádzať dysbióze - nerovnováhe spojenej so zdravotnými problémami vrátane nadváhy, vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu, zápalového ochorenia čriev (IBD) a syndrómu dráždivého čreva (IBS).

Zdravie čriev sa týka aj srdca

Výskum ukazuje, že črevné baktérie zohrávajú úlohu pri regulácii krvného tlaku . Niektoré štúdie naznačujú, že určité probiotická, ktoré obsahujú živé, prospešné mikróby, môžu trochu znížiť krvný tlak, najmä u ľudí s vyšším krvným tlakom. Črevné mikróby tiež pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi a zápaly, ktoré sú spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

O svoj črevný mikrobióm sa musíme starať 

  • Najlepší spôsob, ako podporiť črevný mikrobióm je jedenie rôznych rastlinných potravín, ktoré poskytujú vlákninu, tiež nazývanú fermentovateľné sacharidy. Výskum ukazuje, že rozmanitejší výber rastlinných potravín vedie k pestrejším črevným baktériám . Ak denne konzumujete približne 2000 kalórií, mali by ste zjesť 28 gramov vlákniny. 
  • Obzvlášť užitočné pre črevné mikróby sú niektoré typy vlákniny nazývané prebiotiká. Nájdete ich v rastlinných potravinách vrátane mandlí, arašidov, vlašských orechov, artičokov, paradajok, banánov, špargle, bobuľového ovocia, cesnaku, cibule, čakanky, strukovín, ovsa, jačmeňa, sóje, vlašských orechov a celých zŕn. Pridávajú sa aj do balených potravín vrátane jogurtov, nápojov a cereálnych tyčiniek a sú dostupné ako doplnky stravy.
  • Dobré pre naše črevá sú tiež potraviny bohaté na probiotiká. Dodávajú telu živé mikróby (zvyčajne baktérie), ktoré majú zdravotné výhody - ak ich máte dostatok. Napríklad jogurt so živými aktívnymi kultúrami je probiotická potravina. Probiotiká sú dostupné aj ako doplnky stravy. Pravidelne by ste mali konzumovať primerané množstvo probiotických potravín alebo doplnkov.
  • Zloženie a funkcia  črevného mikrobiómu závisí teda najmä od jedla, ktoré jeme. Určitú úlohu však zohrávajú aj niektoré lieky, najmä antibiotiká, ktoré môžu pri dlhodobom užívaní negatívne ovplyvniť zdravie čriev.

Súvisiace články

Najčítanejšie