Viete, čo je ďalší "orgán" tela? Tieto 4 veci by ste mali vedieť o črevných baktériách
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Jedzte pestrú rastlinnú stravu a fermetované potraviny
Telo je hostiteľom biliónov mikroorganizmov, väčšina z nich je súčasťou nášho črevného mikrobiómu . Mikrobióm nie je orgánom tela ako srdce, mozog a obličky, ale je rovnako dôležitý pre naše zdravie.
Zoznámte sa s mikróbmi
Mikróny tvoria 1% až 3% celkovej telesnej hmotnosti. Väčšina z týchto drobných organizmov sú črevné baktérie so zdravotným prínosom. Existujú spolu s patogénmi - baktériami, ktoré môžu spôsobiť ochorenie. U zdravých ľudí počet užitočných črevných mikróbov zvyčajne prevyšuje patogény.
Črevné mikróby nás potrebujú a my potrebujeme ich. Dodávame im výživu a poskytujeme miesto na život. Črevné mikróby sa nám odvďačia fermentáciou, čiže rozkladom vlákniny, ktorú nedokážeme stráviť. Tento proces produkuje v našom tele vitamíny, zabraňuje infekcii, znižuje zápal a okrem iných výhod chráni výstelku vášho čreva.
Na rozmanitosti záleží
O črevnom mikrobióme sa toľko hovorí, že sa môže zdať, že odborníci presne vedia, aký typ a koľko prospešných baktérií by v ňom malo žiť, ale to nie je pravda. Jedna vec je však istá: Rozmanitosť prospešných črevných mikróbov podporuje zdravie a pomáha predchádzať dysbióze - nerovnováhe spojenej so zdravotnými problémami vrátane nadváhy, vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu, zápalového ochorenia čriev (IBD) a syndrómu dráždivého čreva (IBS).
Zdravie čriev sa týka aj srdca
Výskum ukazuje, že črevné baktérie zohrávajú úlohu pri regulácii krvného tlaku . Niektoré štúdie naznačujú, že určité probiotická, ktoré obsahujú živé, prospešné mikróby, môžu trochu znížiť krvný tlak, najmä u ľudí s vyšším krvným tlakom. Črevné mikróby tiež pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi a zápaly, ktoré sú spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
O svoj črevný mikrobióm sa musíme starať
- Najlepší spôsob, ako podporiť črevný mikrobióm je jedenie rôznych rastlinných potravín, ktoré poskytujú vlákninu, tiež nazývanú fermentovateľné sacharidy. Výskum ukazuje, že rozmanitejší výber rastlinných potravín vedie k pestrejším črevným baktériám . Ak denne konzumujete približne 2000 kalórií, mali by ste zjesť 28 gramov vlákniny.
- Obzvlášť užitočné pre črevné mikróby sú niektoré typy vlákniny nazývané prebiotiká. Nájdete ich v rastlinných potravinách vrátane mandlí, arašidov, vlašských orechov, artičokov, paradajok, banánov, špargle, bobuľového ovocia, cesnaku, cibule, čakanky, strukovín, ovsa, jačmeňa, sóje, vlašských orechov a celých zŕn. Pridávajú sa aj do balených potravín vrátane jogurtov, nápojov a cereálnych tyčiniek a sú dostupné ako doplnky stravy.
- Dobré pre naše črevá sú tiež potraviny bohaté na probiotiká. Dodávajú telu živé mikróby (zvyčajne baktérie), ktoré majú zdravotné výhody - ak ich máte dostatok. Napríklad jogurt so živými aktívnymi kultúrami je probiotická potravina. Probiotiká sú dostupné aj ako doplnky stravy. Pravidelne by ste mali konzumovať primerané množstvo probiotických potravín alebo doplnkov.
- Zloženie a funkcia črevného mikrobiómu závisí teda najmä od jedla, ktoré jeme. Určitú úlohu však zohrávajú aj niektoré lieky, najmä antibiotiká, ktoré môžu pri dlhodobom užívaní negatívne ovplyvniť zdravie čriev.