Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Čo všetko v tele ovplyvňujú naše vlastné baktérie? 14 vecí, ktoré potrebujete vedieť o mikrobióme- 1.časť
Zdielať na

Čo všetko v tele ovplyvňujú naše vlastné baktérie? 14 vecí, ktoré potrebujete vedieť o mikrobióme- 1.časť

Archívna reportáž

Zloženie mikrobiómu ovplyvňuje zdravie tela

V celom našom tele sa vyskytujú baktérie, ktoré ovplyvňujú fungovanie nášho organizmu a jeho zdravie. Nazývajú sa aj ďalším orgánom a tieto neviditeľné mikroganizmy v mnohom ovplyvňujú naše zdravie.

1/14 Náš mikrobióm tvoria miliardy baktérií

Vedeli ste, že naše telo je domovom miliárd malých organizmov nazývaných mikróby? Spolu tvoria váš mikrobióm. Nacházajú sa v telm tele, no najmä v črevách. Náš mikrobióm je úzko spätý s naším zdravím spôsobmi, ktoré by ste možno nečakali. A vedci skúmajú, ako ovlyvniť mikrobióm,aby tak dokázali zlepšiť celkové fungovanie a odolnosť vči chorobám.

2/14 Mikrobióm pokrýva celú plochu našej kože

To neznamená, že sme špinaví. Mikrobióm pomáha udržiavať našu pokožku zdravú. Nevyvážený mikrobióm môže viesť k kožným problémom. Napríklad príliš veľa "zlých" baktérií spôsobujúcich pupienky môže viesť k akné. Alergický ekzém je spojený s iným typom baktérií.

3/14 Zloženie mikrobiómu súvisí s hmotnosťou!

Mikrobióm sa môže meniť, keď priberáme a chudneme. Niektoré štúdie zistili, že ľudia s nadváhou  majú viac typov mikróbov, ktoré získavajú energiu z potravy a pomáhajú telu ukladať tuk,než chudí ľudia. To môže napomáhať priberaniu - a môže to súvisieť s konzumáciou príliš veľkého množstva tuku, cukru a sacharidov a s malým množstvom vlákniny. Iní výskumníci však tvrdia, že presné súvislosti medzi zložením mikrobiómu a obezitou zatiaľ nepoznáme.

4/14 Mikrobióm vplýva na fungovanie mozgu

Črevá a mozog navzájom obojsmerne komunikujú cez milióny nervových buniek. Vedci spájajú určité zmeny v črevnom mikrobióme so stresom, depresiou a úzkosťou. Podľa ich môže zloženie mikrobiómu súvisieť aj s Alzheimerovou chorobou. Jedna štúdia zistila, že ľudia s Alzheimerovou chorobou majú menej rôznorodé mikrobiómy. To môže viesť k zápalu a zvýšeniu proteínov súvisiacich s Alzheimerovou chorobou. 

5/14  Mikrobióm ovplyvňuje zdravie ústnej dutiny

V našich ústach je viac ako 700 druhov baktérií. Niekktoré druhy baktérií premieňajú cukor z potravy na kyselinu. Ak si pravidelne neumývame zuby, kyselina sa môže "zahryznúť" do zubnej skloviny. To spôsobuje zubný kaz. Odborníci si tiež myslia, že niektoré mikróby môžu vyvolať zápal v ústach, čo vedie k zápalu ďasien a ochoreniu ďasien. Ľudia, ktorí majú tendenciu mať zubné kazy, majú iný mikrobióm ako tí, ktorí ich nemajú.

6/14 Mikrobióm zrejme súvisí so vznikom autoimunitných ochorení

Pri týchto stavoch imunitný systém útočí na určité časti tela. Patrí sem napríklad fibromyalgia, lupus, roztrúsená skleróza, reumatoidná artritída a diabetes 1. typu. Autoimunitné ochorenia sa často vyskytujú v rodinách a niektorí výskumníci si myslia, že sa môžu prenášať cez mikrobióm.

7/14 Mikrobióm súvisí a alergiou a astmou

Mikróby vo vašich črevách a pľúcach môžu viesť k alergiám a astme. Tieto stavy spôsobujú, že váš imunitný systém útočí na neškodné látky, ako je napríklad peľ či prach. V skutočnosti môže byť mikrobióm jedným z dôvodov, prečo sú alergie a astma na vzostupe. Za posledných 30 rokov sa počet týchto ochorení strojnásobil. Niektorí odborníci si myslia, že súčasťou toho môžu byť zmeny mikrobiómu v dôsledku užívania antibiotík a posun smerom k nezdravému stravovaniu.

Súvisiace články

Najčítanejšie