Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nové autá volajú pri nehode pomoc automaticky
Zdielať na

Nové autá volajú pri nehode pomoc automaticky

BRATISLAVA / V Európskej únii už štvrtý rok funguje systém tiesňového volania s názvom E-Call. Ide o elektronické zariadenie, ktoré sa musí nachádzať vo všetkých nových typoch automobilov. V prípade nehody dokáže sám privolať pomoc. Spomínané zariadenie má prispieť k záchrane životov na cestách, ako aj k zníženiu následkov nehôd.

Lokalizácia miesta nehody pomocou SIM-karty, typ auta, či počet cestujúcich. Aj tieto informácie vidí operátor tiesňovej linky 112. Dostane ich zo zariadenia, ktoré už musí byť nainštalované v každom novom modeli auta predaného v Európskej únii. "Táto informácia ide priamo na operačné stredisko. Tam posudzujú, či človek potrebuje pomoc z hľadiska zdravotnej pomoci alebo ďalších činností a podobne. Neslúži teda na to, aby si človek volal odťahovú službu," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra.

Systém ponúka dve možnosti na privolanie pomoci. Posádka auta môže s operátorom komunikovať pomocou tlačidla SOS alebo sa zariadenie aktivuje pri silnejšom náraze a spustí poplach. Záchranárske zložky tak dostanú signál a vyrazia na miesto nešťastia. "Samotné zariadenie je zabezpečenie bezpečnosti pri mimoriadnych udalostiach. Čiže akonáhle sa aktivuje airbag alebo iný senzor zachytí náraz, toto zariadenie zavolá na núdzovú linku a vyšle všetky identifikácie o vozidle či súradnice a povie čo sa stalo," vysvetlil Jozef Drahovský, dopravný analytik. Ondrej Macko, odborník na IT, informoval, že SIM-karta sa nedá vytiahnuť z auta a použiť na niečo iné.

Štatistika len potvrdzuje dôležitosť

V roku 2020 sa automaticky zavolalo 463 a manuálne 1860. O rok neskôr to bolo 508 automaticky a 2566 manuálne. Do 30.6 roku 2022 bolo zatiaľ automaticky volaných 347 a manuálne 1812 núdzových hovorov.

"Pri obidvoch typoch volania sa nám posiela do informačného systému poloha a smer jazdy. To je dôležité najmä na diaľnici a typ vozidla je dôležitý pre hasičov, keby bolo potrebné vystrihávať alebo odpájať batériu," vyjadril sa Adam Regec, vedúci Centrálneho a monitorovacieho strediska Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Na európskych cestách každoročne zomrie viac ako 20-tisíc ľudí a E-call musí byť iba v nových modeloch. Nie je však problémom ho nainštalovať aj do starších áut, kde je cena zariadenia približne 100 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie