Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Potrebujete si cez deň často zdriemnuť? Podľa vedcov vám hrozí vysoký tlak a mŕtvica
Zdielať na

Potrebujete si cez deň často zdriemnuť? Podľa vedcov vám hrozí vysoký tlak a mŕtvica

Dlhodobá nespavosť a poruchy spánku vážne ohrozujú zdravie

Ľudia, ktorí si často zdriemnu, majú o 12 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať vysoký krvný tlak a o 24 % vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú mozgovú príhodu, ako ľudia, ktorí si zdriemnu nikdy alebo len zriedka, podľa štúdie publikovanej v časopise Hypertension American Heart Association (AHA).

Výskumníci v Číne študovali informácie z UK Biobank, biomedicínskej databázy obsahujúcej genetické informácie, informácie o životnom štýle a zdraví pol milióna ľudí vo veku od 40 do 69 rokov, ktorí žili v Spojenom kráľovstve, uviedla AHA v tlačovej správe .

Zdriemnutie nie je samo o sebe škodlivé, ale môže naznačovať, že ľudia v noci nemajú dostatok spánku. „Zlý spánok v noci je spojený s horším zdravím a zdriemnutie nestačí na to, aby to vykompenzovalo,“ povedal Michael Grandner, riaditeľ kliniky behaviorálnej spánkovej medicíny v Banner-University Medical Center v Tucsone v Arizone. Ďalšie zistenia ukazujú, že viac spánku zrejme odráža zvýšené riziko problémov so zdravím srdca a iných problémov.

Vyššie percento účastníkov, ktorí uviedli, že si zvyčajne zdriemli, boli muži s nižším vzdelaním a nižším príjmom v porovnaní s ľuďmi, ktorí si zdriemli nikdy alebo niekedy. Skupina, ktorá si zvyčajne zdriemla, tiež fajčila cigarety, denne pila alkohol a chrápala.

Ľudia, ktorí mali mŕtvicu alebo vysoký krvný tlak, boli zo štúdie vylúčení, takže zostalo asi 360 000 účastníkov. Poskytli vzorky krvi, moču a slín, ako aj informácie o ich životnom štýle. V rokoch 2006 až 2019 sa ich štyrikrát pýtali na zdriemnutie a sami uviedli, ako často si zdriemli ako „nikdy/zriedkavo“, „niekedy“ alebo „zvyčajne“.

Minulý mesiac AHA pridala dostatok spánku do svojho kontrolného zoznamu vecí, ktoré ľudia musia urobiť, aby mali optimálne kardiovaskulárne zdravie. Ďalšími siedmimi faktormi životného štýlu sú príjem nikotínu, fyzická aktivita, strava, hmotnosť, hladina glukózy v krvi, cholesterol a krvný tlak.

"Nová štúdia zdôrazňuje, že je dôležité, aby sa poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pravidelne pýtali pacientov na zdriemnutie a nadmernú dennú ospalosť a vyhodnocovali ďalšie faktory, ktoré prispievajú k potenciálne zmene rizika kardiovaskulárnych ochorení," hovorí Phyllis Zee, MD. , riaditeľ Centra pre cirkadiánnu a spánkovú medicínu na Northwestern University Feinberg School of Medicine v Chicagu, povedal CNN.

Súvisiace články

Najčítanejšie