Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spíte nahí? Toto je 8 zdravotných výhod, ktoré to prináša!
Zdielať na

Spíte nahí? Toto je 8 zdravotných výhod, ktoré to prináša!

Problémy so spánkom často súvisia so stresom.

Ak ste ešte nespali nahí, možno je čas to vyskúšať. Spánok bez oblečenia vám pomôže pomôcť lepšie si oddýchnuť, znížiť stres a dokonca vám pomôže schudnúť.

Ako telu pomôžete, ak spíte nahí?

Ochladíte sa.

Teplota robí veľký rozdiel v kvalite vášho spánku. Ak sa vaša pokožka začne prehrievať, čo i len trochu, je pravdepodobnejšie, že sa zobudíte príliš skoro. Prehriatie tiež rýchlejšie vytiahne mozog z dôležitej fázy hlbokého spánku, ktorý potrebujete na boj s infekciou a počas dňa budete čulí .

Spanie bez pyžama je jednoduchý spôsob, ako udržať teplotu pokožky na nízkej úrovni bez toho, aby ste zmenili teplotu v miestnosti. Pomáha vám tiež zostať celkovo v pohode. Vďaka tomu sa zlepší kvalita vášho spánku a budete sa cítiť menej unavení.

Získate hnedý tuk

Spánok pri nižšej teplote tiež spôsobuje, že vaše telo produkuje viac hnedého tuku . Hnedý tuk zvyšuje váš metabolizmus spaľovaním cukru v krvi a uloženého bieleho tuku, aby vás udržal v teple. Vysoké hladiny hnedého tuku môžu znížiť riziko ochorení, ako sú obezita a cukrovka.

Schudnete 

Ak vydržíte spať nahí dlhšie obdobie, môže vám to pomôcť znížiť riziko obezity a priberania. Dospelí, ktorí spia 5 hodín za noc alebo menej, majú väčšiu pravdepodobnosť, že priberú na váhe v porovnaní s tými, ktorí spia 7 hodín alebo viac.

Lepšie sa vyspíte 

Ak vám spánok bez pyžama pomôže lepšie si oddýchnuť, prospeje to vášmu duševnému a fyzickému zdraviu. Lepší spánok prináša:

  • Znížene rizika srdcových chorôb , cukrovky a iných vážnych zdravotných problémov
  • Silnejší imunitný systém
  • Jasnejšie myslenie a lepšie sústredenie
  • Lepšie uvažovanie a riešenie problémov
  • Lepšiu produktivitu v práci
  • Zníženie rizika depresie
  • Menej toxínov- keď spíte hlbokým spánkom, váš mozog sa čistí od toxických bielkovín. Niektoré z týchto bielkovín môžu zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie.

Zmiernite úzkosť

Ak spíte s partnerom, spoločné nahé spanie môže zlepšiť váš odpočinok znížením úrovne stresu a úzkosti. Kontakt koža na kožu medzi dospelými totiž môže zvýšiť hladiny oxytocínu , „hormónu lásky“ Zvýšený oxytocín môže pomôcť znížiť hladinu stresu.

Budete plodnejší

U mužov môže spánok bez trenírok či boxeriek tiež zlepšiť reprodukčné zdravie. Počet spermií a ich koncentrácia sú nižšie u mužov, ktorí nosia priliehavú spodnú bielizeň aj v noci. Je to možno preto, že zohrieva semenníky. Spaním bez spodnej bielizne majú semenníky šancu ochladiť sa.

Budete spokojnejší

Bez ohľadu na vaše pohlavie alebo vzťah, ak spíte nahý je to dobré pre vašu celkovú smocionálnu spokojnosť. Môže to tiež zlepšiť váš vzťah so sebou samým, vašu sebaúctu a celkový pocit pohody.

Súvisiace články