Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dá sa stres "vybehať?" Psychologička radí pohyb pred prácou alebo po nej
Zdielať na

Dá sa stres "vybehať?" Psychologička radí pohyb pred prácou alebo po nej

Archívna reportáž

Beh pomáha dožiť sa v zdraví vyššieho veku.

Dlhodobý stres zvyšuje riziko vzniku cukrovky, obezity, srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny či oslabenia imunity. Dosah stresu na telo však môžete zmierniť pohybom.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dospelým vo veku 18 – 64 rokov vykonávať najmenej 150 minút aeróbnej fyzickej aktivity so strednou intenzitou počas celého týždňa, alebo najmenej 75 minút aeróbnej fyzickej aktivity s vysokou intenzitou počas celého týždňa, alebo rovnocennú kombináciu aktivity so strednou a vysokou intenzitou.

Ľudskou rečou povedané, nájdite si minimálne 20 až 30 minút denne na aktívny pohyb a môžete sa tak bez problémov udržiavať fit, posilňovať zdravie i kondíciu a mať celkovo viac pozitívnej energie.

„Veľmi vhodný šport na odbúranie stresu je beh. Už po 30 minútach behu budete mentálne zrelaxovaný, celý organizmus sa nabudí a zvýši sa hladina endorfínov – tzv. hormónov dobrej nálady. Po 24 hodinách sa zlepší vaša produktivita, kvalita spánku a budete sa cítiť sebavedomejšie. Ak vytrváte, po mesiaci pravidelného behania budete mať celkovo viac energie, rýchlejšie sa budete učiť nové veci, zlepší sa vaša sebakontrola, koncentrácia aj schopnosť bojovať so zlozvykmi. Ak začnete behávať pravidelne, po polroku sa vám upraví hladina cholesterolu i cukru v krvi,“ hovorí športová psychologička MSc. Veronika Blašková.

Beh podľa nej veľmi pozitívne pôsobí veľmi pozitívne na našu myseľ. "Počas neho totiž nemáme kapacitu zaťažovať ju myšlienkami, v ktorých sa, podľa výskumov, naša myseľ potápa až 47 % času nášho života. Dôležité je nájsť si svoje vlastné tempo a vyhovujúcu intenzitu. Niekto pre stav fyzickej a psychickej pohody potrebuje 30 minút ranného behu, inému vyhovuje 15 minút po práci. Podstatné však je ten pohyb si dopriať,“ dodáva MSc. Blašková.

Ak sa rozhodnete začať behávať, určite myslite aj na:

  • strečing, ktorý je rovnako dôležitý ako samotný beh (stačí 6 až 8 minút správneho natiahnutia svalov pred a po behu a vyhnete sa nepríjemnej svalovici),
  • vhodnú obuv podľa typu povrchu, na ktorom budete behať (pri mäkkom povrchu sú iné požiadavky na obuv ako pri tvrdom),
  • dostatočný pitný režim pred, počas aj po behu.

 Ak však naozaj nemáte čas na pravidelnú športovú aktivitu, skúste aspoň obyčajnú chôdzu – prechádzku. Choďte do práce pešo (ak vám to vzdialenosť nedovoľuje, skúste vystúpiť z dopravného prostriedku o 2 zastávky skôr) alebo začnite chodiť po schodoch a vyhnite sa výťahu.

Súvisiace články

Najčítanejšie