Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hurá systém pri športovaní? Tieto 4 vážne poranenia si môžete spôsobiť, ak sa nerozcvičíte!
Zdielať na

Hurá systém pri športovaní? Tieto 4 vážne poranenia si môžete spôsobiť, ak sa nerozcvičíte!

Archívna reportáž

Pozor na vážne úrazy pri športovaní.

Ak sa s prichádzajúcou jarou chystáte viac športovať, dajte si pozor na zranenia.

Natiahnutie, natrhnutie svalu

Hlavnou príčinou svalových poranení je náhly alebo nekoordinovaný pohyb, ktorý vedie k náhlemu zmršteniu nepripraveného svalu. Stáva sa to pri nedostatočnom zahriatí pred výkonom, u nedostatočne trénovaných ľudí, pri unavených alebo podchladených svaloch. Riziko svalových poranení zvyšujú nedoliečené zranenia, celkové ochorenia, nadmerná strata tekutín, svalová nerovnováha a nedokonalé športové vybavenie.

Poranenia šliach

Šľachy sa môžu poškodiť najmä pri častej záťaži a mechanickom preťažení. Tieto poranenia často postihujú bývalých športovcov. Najčastejšie sa to stáva pri náhlom začiatku športového zaťaženia po období bez aktivity, pri zmene športového náradia, pri prechode na inú kvalitu povrchu či pri nácviku nových techník. Zdravé šľachy sa pretrhnú len zriedkavo. Chronicky namáhané, preťažované a oslabené šľachy sa však môžu roztrhnúť aj pri bežnej činnosti.

Poranenia kolien

Bolesť kolien môže spôsobiť nesprávne alebo nadmerné preťaženie, ktoré ničí kĺbovú chrupavku a mäkké tkanivá. Ich opakujúcim sa preťažením vznikne najprv mierna bolesť, ktorá môže vyústiť až do zápalu. Bolesť môže však spôsobiť aj náhle zranenie kolena počas prudkého pohybu, pri doskoku či pri zmenách pohybu. Najčastejšie sa poraní predný skrížený väz, postranné väzy a menisky.

Poranenia členkov

Vyvrtnutia členka sú najčastejšie ošetrovaným úrazom v ambulanciách. Príznakom je bolestivosť vonkajšieho väziva členka, opuch, hematóm, obmedzenie hybnosti. Až do zmiznutia opuchu by mal byť členok znehybnený.

Súvisiace články

Najčítanejšie