Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V detských plienkach sa našli tisíce nových vírusov
Zdielať na

V detských plienkach sa našli tisíce nových vírusov

Detské kožné ochorenia stále pribúdajú

Vedci v Dánsku sa chceli dozvedieť viac o tom, čo môže spôsobiť rozvoj chorôb u ľudí, a tak skúmali aj detské plienky. Našli tisíce vírusov, z ktorých mnohé neboli nikdy predtým identifikované.

„Snažíme sa rozlúštiť, ako vás prítomnosť určitých črevných baktérií v detstve môže ochrániť pred rozvojom chronických ochorení neskôr v živote,“ povedal výskumník Shiraz Shah, PhD. v blogovom príspevku opisujúcom štúdiu, ktorá bola publikovaná tento mesiac v Nature Microbiology.

Shah a jeho kolegovia z Copenhagen Prospective Studies for Asthma in Childhood oslovili tehotné ženy, ktoré súhlasili so zaradením svojich detí do štúdie po narodení. Plienky sa zbierali, keď mali bábätká 1 rok a deti majú teraz 12 rokov. Analýza plienok bola prvým krokom v štúdii, ktorej dlhodobým cieľom je identifikovať príčiny chronických zápalových ochorení, akými sú astma, ekzémy a alergie.

Našli nové neznáme vírusy

Výskumníkov prekvapil obrovský počet vírusov, ktoré našli. "Naša súčasná pracovná hypotéza je, že vírusová záťaž je v črevách dojčiat zvýšená, pretože imunitný systém stále dozrieva," napísal Shah.

Ďalšia analýza bude skúmať plienky z obdobia, keď mali deti 1 týždeň a 1 mesiac, aby sa zistilo, či aj v tomto skorom veku bolo u ich prítomných 10 000 typov vírusov. Neskoršie analýzy sa zamerajú na to, či boli niektoré vírusy schopné ochrániť deti pred chorobami, ako je astma alebo ADHD.

Deti v štúdii budú naďalej prispievať informáciami a výskumníci budú naďalej sledovať súvislosti medzi črevami a vážnymi chorobami.

„Sme presvedčení, že mnohé chronické ochorenia začínajú v ranom detstve, aj keď sa príznaky objavia oveľa neskôr. Naše nastavenie nám to umožňuje otestovať,“ napísal Shah. „Zatiaľ aspoň vieme, že črevá preplnené vírusmi sú prirodzenou súčasťou dieťaťa.“

Ako nazvať tie nové vírusy, ktoré tu ešte neboli? Vedci ich pomenovali po deťoch, ktoré do štúdie prispeli plienkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie