Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prejedáte sa? Pomôže vám týchto 8 cvičení všímavosti!
Zdielať na

Prejedáte sa? Pomôže vám týchto 8 cvičení všímavosti!

Prejedanie sa vedie k obezite

Všetci si z času na čas doprajeme niečo dobré a možno sa aj prejeme. Ak sa to stane raz za čas, nie je sa čoho obávať. Ak sa to stáva často, možno sa pýtate, či nemáte problém s prejedaním alebo „závislosťou na jedle“. Skôr než sa začnete obávať, vedzte, že ani jedno z toho sa nepovažuje za oficiálnu lekársku diagnózu. V skutočnosti sa o existencii závislosti na jedle veľmi diskutuje. Mnoho ľudí sa však prejedá nevedome. Čo s tým?

"Ak existuje závislosť na jedle, mali by ste abstinenčné príznaky, ak by ste nejedli určité jedlá, ako napríklad tie s cukrom. Ale je úplne iné, ak poviete, že milujete sladkosti a je ťažké ich nejesť,“ poznamenáva Helen Burton Murray, psychologička a riaditeľka  Programu pre zdravý prístup k jedlu v Centre pre neurointestinálne zdravie v Massachusetts General Hospital pridruženej k Harvardovej univerzite.

Mnoho ľudí sa podľa nej nevedome prejedá a uvedomí si to až po jedle. "Obyčajné cvičenia všímavosti vám pomôžu dodržať primeranú veľkosť porcií," tvrdí vedkyňa.

Čo je to vedomé jedenie?

Všímavosť je byť prítomný v danom okamihu a pozorovať vnemy, ktoré zaplavujú vaše zmysly.  Keď budete pri jedle pozorní, spomalíte proces jedenia, budete venovať väčšiu pozornosť pocitu hladu a sýtosti svojho tela a možno sa vyhnete prejedaniu.

"Núti vás to rozhodovať sa o tom, čo jete, namiesto toho, aby ste  jedli automaticky a bez rozmyslu," hovorí doktorka Burton Murray.

Týchto 8 cvičení všímavosti vám môže pomôcť, ak sa prejedáte

  • Odstráňte rušivé vplyvy z vášho okolia, keď jete. Vypnite telefóny, televízory a počítače. Jedzte v pokojnom, prehľadnom priestore.
  • Vyhraďte si na jedlo 20 minút. Jedlo pomaly žuvajte a medzi sústami položte vidličku.
  • Sústredene dýchajte. "Pomaly sa nadýchnite a vydýchnite. Pri každom nádychu uvoľnite brucho. Pri každom výdychu ho stiahnite," vysvetľuje doktorka Burton Murray. "To zapája bránicu, ktorá je spojená s nervami medzi mozgom a črevom a podporuje relaxáciu."
  • Sťahujte a uvoľňujte svaly. V tomto cvičení napínate a uvoľňujete jednu hlavnú svalovú skupinu naraz na 20 sekúnd. Keď uvoľníte kontrakciu, všimnite si, ako sa svaly uvoľňujú.
  • Choďte na krátku prechádzku a všímajte si okolie, aj keď je to len päť minút. „Použite svoje zmysly na vnímanie okolia,“ navrhuje dr. Burton Murray. "Akej farby sú listy na stromoch? Ako vonia vzduch? ​​Cítite na koži vánok?"
  • Cvičte jogu alebo tai chi. Obe tieto praktiky prastarých bojových umení zahŕňajú hlboké dýchanie a zameranie sa na pocity tela.
  • Veďte si denník. Zapíšte si podrobnosti o svojom dni. Skúste zahrnúť to, čo vnímali vaše zmysly – pohľady, zvuky a vône, ktoré ste zažili.
  • Uvoľnite sa. Nemusíte sa snažiť byť ustavične všímaví. Začnite chvíľou a postupne všímavosť budujte. Čím všímavejší budete počas dňa, tým všímavejší budete aj vtedy, keď budete jesť. Časom sa  budete lepšie rozhodovať o jedle, ktoré konzumujete a o jeho množstve.

Súvisiace články

Najčítanejšie