Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nebezpečná choroba je stále tu: Na Slovensku nedávno zomrelo neočkované dieťa na záškrt!
Zdielať na

Nebezpečná choroba je stále tu: Na Slovensku nedávno zomrelo neočkované dieťa na záškrt!

V Analýzach 24 zaznela prekvapivá informácia: Len pred niekoľkými mesiacmi sme na Slovensku zaznamenali úmrtie na záškrt. Išlo o neočkované dieťa z východného Slovenska. Úmrtie na záškrt sme u nás predtým zaznamenali v roku 1969! Táto nebezpečná baktéria však stále koluje v populácii a bez očkovania môže dieťa smrteľne ohroziť. Čo je to záškrt?

Čo je záškrt?

Záškrt (diftéria) je závažné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae (v niektorých prípadoch aj baktériou Corynebacterium ulcerans), ktorá osídli membrány v hrdle a horných dýchacích cestách a môže vytvárať toxín poškodzujúci iné orgány.

Aké sú príznaky záškrtu?

U ľudí infikovaných baktériou záškrtu sa príznaky môžu alebo nemusia prejaviť, sú však nosičmi baktérií a môžu infikovať iné osoby. U väčšiny ľudí so záškrtom sa v prvých dňoch ochorenia objaví infekcia dýchacích ciest sprevádzaná bolesťou hrdla a miernou horúčkou. U ľudí s miernou formou ochorenia sa ďalšie príznaky nevyskytnú.
Ak je ochorenie závažnejšie, vytvorí sa pablana (hrubá membrána). Táto membrána sa môže vyskytovať lokálne, napr. len na mandliach alebo v hltane, alebo môže pokrývať rozsiahlu oblasť dýchacích ciest. Vo vážnejších prípadoch sa môže vytvoriť opuch v oblasti krku (tzv. býčia šija).
V dôsledku záškrtu sa môžu objaviť lézie na koži vytvárajúce vredy pokryté sivou membránou, ktoré sa nehoja. Sú bežnejšie u sociálne slabých ľudí, medzi bezdomovcami alebo užívateľmi drog.

Aké komplikácie spôsobuje záškrt?

Približne desatina pacientov s respiračnou diftériou aj napriek liečbe umrie. Najčastejšou príčinou úmrtia na záškrt sú problémy so srdcom. Záškrt môže spôsobiť tiež uvoľňovanie toxínov do krvného obehu a tkanív, čo môže pôsobiť rozsiahle poškodenie orgánov. Takisto sa môžu objaviť komplikácie postihujúce srdce či neurologické komplikácie, akou je napríklad ochrnutie.

Ako sa záškrt šíri?

Záškrt sa šíri kvapôčkami z dýchacích ciest infikovanej osoby, najmä kašlaním alebo kýchaním. Pokiaľ ochorenie postihuje kožu, môže sa prenášať kontaktom s ranami alebo léziami infikovanej osoby.

Osoby, v prípade ktorých sa záškrt nelieči, môžu byť infekčné až štyri týždne, a osoby, ktoré sú nosičmi baktérie, môžu byť infekčné dlhšie, a to aj vtedy, keď sa u nich neobjavujú príznaky.

Medzi rizikové faktory infekcie patrí cestovanie, blízky kontakt s hovädzím dobytkom a konzumácia surových mliečnych výrobkov.

Kto je vystavený riziku nakazenia záškrtom?

Riziko nakazenia záškrtom hrozí neočkovaným ľuďom, ktorí sa dostali do blízkeho kontaktu s infikovanou osobou.

Aké sú možnosti prevencie pred záškrtom?

Proti záškrtu je k dispozícii účinná očkovacia látka. Vďaka hromadnému očkovaniu sa podarilo výrazne znížiť počet prípadov v Európe i na celom svete. Očkovanie proti záškrtu je súčasťou rutinných imunizačných programov a očkovacia látka sa podáva v kombinácii s očkovacími látkami proti iným ochoreniam. Ak sa však zaočkovanosť zníži, môže počet prípadov ochorení na záškrt opäť vzrásť.

Ako sa záškrt lieči?

Záškrt sa môže liečiť antitoxínom a antibiotikami. Ľuďom žijúcim spoločne s osobou, ktorá má záškrt, sa môžu preventívne podať antibiotiká.

Súvisiace články