Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dostalo vaše dieťa zápal stredného ucha? Kedy ho môžete liečiť doma?
Zdielať na

Dostalo vaše dieťa zápal stredného ucha? Kedy ho môžete liečiť doma?

Archívna reportáž

Pediatrov je na Slovensku nedostatok.

Zápal stredného ucha (otitis media) patrí k častým ochoreniam detí. Začína najčastejšie ako vírusová infekcia - nádcha alebo iné ochorenie horných dýchacích ciest), ktorá postupuje z nosa a nosohltana do stredného ucha Eustachovou trubicou.

Eustachova trubica zaisťuje vyrovnávanie tlaku a vypúšťanie normálnej sekrécie zo stredného ucha. U detí nie je ešte dostatočne vyvinutá, je takmer vodorovná, krátka a otvorená- a to je zvyčajne príčinou, že sa infekcia ľahšie zanesie do stredného ucha.

Čo sa pri zápale stredného ucha deje?

Pri zápale stredného ucha tekutina nemôže voľne odtekať, hromadí sa v dutine stredného ucha a stáva sa vhodným prostredím na usídlenie a rozmnoženie baktérií. Vzniká tak zápal stredného ucha a tekutina sa mení na hnis alebo hlien, ktorý postupne tlačí na ušný bubienok a spôsobuje tlak a bolesť.  Až v 30 - 40 precentách prípadov infekciu spôsobujú pneumokoky-  Streptococcus pneumoniae. 

Ako sa prejaví u detí? 

Nástup zápalu stredného ucha je obvykle rýchly a prichádza v noci. K typickým príznakom patrí najprv zaľahnutie ucha, nasleduje bodavá bolesť, zhoršenie sluchu, horúčka a citlivosť v okolí ucha (niekedy aj opuch).

U detí sa zápal stredného ucha prejavuje plačlivosťou, nepokojom, nechutenstvom, niekedy až zvracaním a hnačkou. Deti si pri zápale stredného ucha často siahajú na boľavé uško a chcú sa správať. Bolesť sa stupňuje pri prehĺtaní, kašli a plači.

Keď odborný lekár ORL pozrie dieťaťu uško otoskopom, vidí začervenanie, až vyklenutie bubienka vplyvom množiaceho sa infekčného sekrétu.

Čo ešte môže spôsobiť bolesť  uška?

Na určenie správnej diagnózy je potrebné vylúčiť zápal vonkajšieho zvukovodu, cudzie teleso v vonkajšom zvukovode alebo uzáver zvukovodu ušným mazom.

3 typy zápalu stredného ucha:

akútny zápal stredného ucha (otitis media acuta) - najbežnejší typ zápalu
chronický zápal stredného ucha (otitis media chronica) - trvalé, alebo často sa opakujúce výtoky z ucha bez horúčky a výraznej bolesti, ucho je zaľahlé a môže svrbieť, bubienok sa natrvalo prederaví, čo má za následok nedoslýchavosť (deti, trpiace týmito zápalmi bývajú často chybne označované ako nepozorné)
zápal stredného ucha s výpotkom (otitis media secretorica) - v pozadí týchto zápalov bývajú často alergie
Významnú úlohu v ľahkom rozvinutí zápalu stredného ucha u malých detí a dojčiat zohráva tiež nosná (hltanová) mandľa .

Je to lymfatické tkanivo v nosohltane, ktoré má svoju významnú úlohu v imunologickej obrane. U detí do cca 3 rokov, u ktorých imunitný systém ešte len dozrieva, je nevyhnutná, aby mohlo tkanivo lepšie pracovať. S postupujúcim vekom sa zmenšuje. Zdurenie môže spôsobovať (okrem iného) zhoršenie priechodnosti Eustachovej trubice, navyše býva tkanivo ložiskom infekcie, čo spôsobuje opakované nádchy, zápaly dutín a stredného ucha.

Mandľa sa však chirurgicky odstraňuje iba v prípade, keď sa zápaly často opakujú, ich liečba vyžaduje antibiotiká alebo spôsobuje ďalšie nepríjemné problémy, ako sú chrápanie, huhňanie a zhoršenie sluchu.

Ako sa zápal stredného ucha lieči?

Liečba zápalu stredného ucha závisí od pôvodcu ochorenia (vírusy, baktérie), pokročilosti zápalu a tiež treba brať ohľad na vek aj celkový stav pacienta. Základom liečby je vyliečiť sprievodné prechladnutie a uľaviť od bolesti. Ako prvú pomoc pri zápale stredného ucha prikladáme studený obklad, alebo vložíme vatičku s alkoholovým roztokom priamo do ucha.

Do nosa kvapkáme dekongescenčné nosové kvapky, ktoré uľahčia spriechodnenie Eustachovej trubice a zmiernia opuch slizníc. Ak je hlien z nosa veľmi hustý, podávame aj mukolytiká. Pri bolesti a horúčke podávame celkovo analgetiká a antipyretiká, prípadne môžeme použiť antihistaminiká, ktoré podporia uvoľnenie nosa a vedľajších nosových dutín.  Ak tieto opatrenia nepomôžu alebo sa objaví horúčka, je na čase navštíviť lekára.

Odborný lekár predpíše protizápalové ušné kvapky (kombinácia phenzóanu s lokálnym anestetikom lidokaínom). Ak je  zápal stredného ucha rozvinutý a dieťa má súčasne zápal dýchacích ciest a vysokú horúčku, alebo pri opakujúcich sa zápaloch stredného ucha je nutné podanie antibiotika .

Antibiotikum sa volí podľa citlivosti na najčastejších pôvodcov zápalu, ktorými bývajú, okrem už spomínaného pneumokoka, v 20 - 30% prípadov tiež Haemophilus infuenzae alebo Moraxella catarrhalis. Liekom prvej voľby je širokospektrálne antibiotikum amoxicilín. Pokiaľ ho nie je možné použiť kvôli alergii na penicilínové antibiotiká, podajú sa makrolidy, alebo kotrimoxazol.

Liečba týchto závažnejších stavov, najmä u detí, patrí zásadne do rúk odborného lekára. Ten v prípade potreby môže aj prepichnúť bubienok a následne dať vyšetriť odobraný sekrét, čo mu umožní cielene nasadiť dieťaťu antibiotickú liečbu. Po prepichnutí a odsatí sekrétu dochádza k okamžitej úľave. Preliečenie antibiotikami a regenerácia trvá obvykle cca 2 – 3 týždne. Ucho môže byť zaľahnuté a citlivé a nemala by sa doň dostať voda (tzn. vylúčiť kúpanie a potápanie). Pokiaľ sa stav do mesiaca nezlepší, bude potrebné znovu navštíviť lekára, aby sa predišlo opkovaniu zápalu.

Pokiaľ by sa zápal neliečil, môže bubienok spontánne prasknúť, tekutina sa vyprázdni, a dieťaťu sa tak uľaví a poklesne teplota. V horšom prípade však začne zápalová tekutina prenikať druhým smerom do dutiniek spánkovej kosti, kde spôsobí zápal. Ďalej potom môže vzniknúť zápal lícneho nervu alebo zápal vnútorného ucha, prejavujúci sa závratmi, zvracaním a stratou sluchu a dokonca aj záapl mozgových blán.

Ako predchádzať zápalom stredného ucha? 

Dôležité je najmä posilniť imunitu, otužovať dieťa a zabrániť prechladnutiu uší v zime vhodným oblečením. Pokiaľ už dieťa ochorie, dbáme na udržanie priechodnosti nosa pravidelným smrkaním (u malých detí použijeme nosnú odsávačku) a použijeme lokálne nosové kvapky.

Dôležitú úlohu v prevencii zápalov uška u malých detí má aj dojčenie. V tomto prípade platí „čím dlhšie, tým lepšie“. Pomôcť môže tiež aplikácia pneumokokovej vakcíny, ktorá je na Slovensku súčasťou povinnej očkovacej schémy.

Súvisiace články

Najčítanejšie