Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zápcha u detí: Ako si poradiť s nafúknutým bruškom?
Zdielať na

Zápcha u detí: Ako si poradiť s nafúknutým bruškom?

Archívna reportáž

Učenie na nočník je rizikovým obdobím pre vznik detskej zápchy.

Tento zdanlivo ľahko riešiteľný problém prináša vrásky na čele pomerne veľkému percentu rodičov. Každodenné boje s nafúknutým a bolestivým bruškom malého dieťaťa je vyčerpávajúce. Osvedčené rady babičiek nepomáhajú. Výsledkom vo väčšine prípadov je návšteva detského lekára. So zápchou do ordinácie pediatra prichádza 5 – 10 %, k detskému gastroenterológovi až 25 % detí. Prečo zápcha u malých detí vzniká a čo je jej príčinou? Aké sú základné opatrenia?

Kedy hovoríme o zápche?

Všeobecne sa dá hovoriť o zápche, ak stolica odchádza s nižšou frekvenciou ako 3x týždenne, pokiaľ je vyprázdňovanie bolestivé alebo je sprevádzané neschopnosťou udržať stolicuči zadržiavaním stolice.

Definícia zápchy u detí nie je jednoznačná. Počet stolíc u dieťaťa závisí od toho, v akom vývojovom štádiu sa práve nachádza. Dojča, ktoré je kŕmené iba materským mliekom, môže mať niekoľko stolíc denne, ale aj jednu stolicu za tri dni (materské mlieko má veľmi dobrú stráviteľnosť). U starších detí sa potom frekvencia vyprázdňovania môže pohybovať od troch za deň, na druhej strane stolice trikrát týždenne je podľa známych kritérií tiež dostačujúca.

Nie je zápcha ako zápcha 

Zápcha je väčšinou tzv. funkčná, a to až v 95 % prípadov. Znamená to, že ju nesprevádza žiadne ďalšie ochorenie, ktoré je prvotnou príčinou zadržiavania stolice. Deti stolicu úmyselne zadržiavaajú kvôli skúsenosti s predchádzajúcim bolestivým vyprázdňovaním alebo za nevhodných podmienok, napríklad časový stres pred odchodom do školy, spoločné sociálne zariadenia v škôlkach a podobne. Stolica zostáva v konečníku, postupnou absorpciou vody tuhne a zväčšuje svoj objem, čo robí ďalšie vyprázdnenie pre dieťa opäť veľmi nepríjemným. Zadržiavanie stolice a naplnenie konečníka vedie k potlačeniu tzv. defekačného reflexu (pocitu nútenia na stolici).

Čo robiť pri prvých prejavoch zápchy?

Už pri prvých známkach zápchy u detí je potrebné spozornieť. Môžeme si všimnúť, že deti si odmietajú sadnúť na nočník, schovávajú sa a čupia so zatnutým zadočkomi. Objavuje sa tiež špinenie, bolesti brucha, nadúvanie, nechutenstvo i zvracanie, častý odchod malého množstva riedkej stolice, pomočovanie a časté infekcie močových ciest (predovšetkým u dievčat).

Zvyšných 5% prípadov pripadá na organickú zápchu. Príčina zápchy býva vtedy niekde inde v rámci tela dieťaťa, teda spôsobuje ju nejaké ďalšie ochorenie, ktorého riešenie je potom v rukách lekárov.

Pokiaľ sa zápcha u vášho dieťaťa objaví, je vhodné sa poradiť u ošetrujúceho lekára, aby bolo jasné, o aký typ zápchy ide. Lekár potom navrhne postup liečby.

Čo môže byť príčinou funkčnej zápchy?

Funkčná zápcha u detí prichádza väčšinou v troch vývojových štádiách. Pri prechode z dojčenia na nemliečne príkrmy, v období prechodu z plienok a nácviku vyprázdňovania a pri nástupe do škôlky či iného detského kolektívu.

  • Prechod na nemliečne príkrmy znamená pre dojčatá zmenu hustoty stolice. Stolica je tuhšia a dieťa si s vyprázdňovaním musí poradiť. Často teda dochádza k nahromadeniu väčšieho objemu stolice a problém je na svete.
  • Záťažové obdobie tiež predstavuje prechod z plienok na nočník . Prílišná snaha o čo najrýchlejšie odstránenie plienok nebýva vždy pre dieťa to najlepšie. Príčinou zápchy totiž býva aj emočné napätie. Tlak, ktorý je na dieťa vyvíjaný, dieťa nezvládne a začne mať problém. Je zmätené, nevie, kedy sa má skutočne vyprázdniť. Zápchu je potom nutné riešiť nielen v ordinácii detského lekára, ale často aj s detským psychológom. Dôležité je myslieť na to, že vývoj detí je odlišný. Každé dieťa sa plienky zbavuje v inom veku a súťažení a porovnanie v rámci detského kolektívu v tomto prípade naozaj nemá zmysel, skôr naopak.
  • Problémy môžu nastať aj pri prvom kontakte so školou alebo škôlkou. Dieťa môže zažívať stres a strach z vyprázdňovania mimo domova.

Ďalšou príčinou funkčnej zápchy je zle zostavený jedálniček. Na vine je tiež nedostatok pohybu a nedostatočný príjem tekutín. Každý rodič by sa mal zamyslieť, či jeho dieťa netrávi pri počítači, smartfóne, tablete či pri hernej konzole príliš veľa času, poprípade či je nutný každodenný odvoz dieťaťa autom do školy. Pravidelné prechádzky motivované odmenou alebo iná športová aktivita budú mať kladný vplyv nielen na problémy so zápchou, ale aj na celkové zdravie a fyzickú zdatnosť dieťaťa. U batoliat stačí dbať na pravidelné rozhýbanie. Výsledok na seba nenechá dlho čakať. Je známe, že pravidelné cvičenie urýchli priechod stravy zažívacím traktom. U malých detí tiež blahodárne pôsobia masáže bruška (napr. špeciálne masáže pomocou mäkkých molitanových loptičiek), rovnaký efekt môže mať teplý kúpeľ.

Veľmi často môžu za zápchou stáť aj problémy v rodine. Pre dieťa býva psychicky náročný príchod nového súrodenca aj rozvod rodičov. Dôležité je teda upokojiť rodinnú atmosféru a odstrániť rušivé vplyvy.

Ako postupovať pri zápche u detí?

Pokiaľ problémy so zápchou pretrváva dlhšie, treba sa poradiť s detským lekárom. Navštíviť pediatra by sme mali aj v prípadoch, keď dieťa pociťuje bolesť brucha, trpí nechutenstvom, kričí, pociťuje silnú bolesť pri vyprázdňovaní, na bielizni či v stolici je viditeľná krv alebo zápcha trvá dlhšie ako tri dni.

Základom liečby zápchy je nácvik pravidelnosti a zavedenie rituálu , na ktorý si dieťa zvykne a bude ho brať ako prirodzenú vec. Začína sa zhruba 30 minút po jedle. Najvhodnejšia doba nastáva väčšinu po raňajkách, keď dieťa vypije teplý čaj alebo kakao. Dôležitá je podpora a nenásilný prístup, keď dieťa k ničomu nenútime a snažíme sa nacvičovať vyprázdnenie hravou formou. Dobré je aj dieťa motivovať zavedením kalendára a odmeňovať ho.

Čo jesť a čo nie?

Zmena stravovacích návykov a pohyb patrí k zásadným opatreniam. Prísun dostatočného množstva tekutín a vlákniny v potrave zaisťuje najmä zelenina, ovocie a zvýšený príjem čistej vody (bez bubliniek a ochutenia). Do jedálnička by sa navyše mali pridať potraviny ako jogurt so živými kultúrami, celozrnné pečivo a ovsené vločky. Naopak vynechať by sa mala čokoláda, sladkosti, údeniny a produkty z bielej múky. Z ovocia majú potom preháňavé vlastnosti najmä slivky, figy, grepy, marhule a hrušky. Dobré je tiež zaradiť čaje, ktoré napomáhajú tráveniu, ako je harmančekový, feniklový a mätový čaj.

Pozor. U menších detí by sa to s podaním vlákniny nemalo veľmi preháňať – môže totiž spôsobiť nafúknutie bruška a koliku, v prípade nedostatočného množstva tekutín dokonca aj zápchu

Pokiaľ sa po zmene každodenných stravovacích a pohybových návykov nedostaví odozva, je vhodné sa poradiť s ošetrujúcim lekárom. často tiž treba odstrániť zadržiavanú stolicu . Od 10 rokov veku je možné zaviesť glycerínový čapík, lepší efekt potom má klyzma (klystír), alebo sa deťom ústami podáva vysoko dávkovaný polyetylénglykol po dobu 3 – 6 dní. Jedným z riešení je aj manuálne vytianutie stolice. 

V druhom kroku sa zavádza udržiavacia liečba . Výsledkom by malo byť pravidelné a nebolestivé vyprázdňovanie. Aby bola udržiavacia liečba efektívna, zavádza sa na dobu minimálne 3 mesiacov. Používajú sa osmotické preháňadlá. Tieto preháňadlá zväčšujú objem vody v črevách, čo vedie k rozpohybovaniu čriev a vyprázdneniu vodnatej stolice. Výhodou týchto preháňadiel je najmä ich bezpečnosť (môžu ich používať ako deti, tak tehotné a dojčiace ženy). Navyše nehrozí, že by na ne vznikol návyk.

Liečba zápchy je zdĺhavý proces. Základnou výbavou každého rodiča by teda mala byť trpezlivosť, láskavosť, pochopenie a vytrvalá snaha o dodržanie odporúčaného postupu. Krikom a tlakom na dieťa sa v tomto prípade nič nevyrieši. Aj keď problémy ustúpia, je nutné základné princípy liečby dodržiavať ešte po dobu 12 – 24 mesiacov. Napriek tomu sa môže problém opätovne objavovať a až u štvrtiny detí pretrváva do dospelosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie