Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislavskí infektológovia hlásia 4 otravy hubami len za víkend! Takto vyzerajú príznaky,ak zjete smrtiacu hubu
Zdielať na

Bratislavskí infektológovia hlásia 4 otravy hubami len za víkend! Takto vyzerajú príznaky,ak zjete smrtiacu hubu

Archívna reportáž

Pri zbere húb si dávajte veľký pozor.

Doba vzniku prvých príznakov otravy hubami sa rôzni podľa druhu huby, ktorá je pôvodcom otravy a pohybuje sa od pol hodiny do siedmich hodín. Po odznení prvých príznakov sa môžu objaviť následné príznaky, ktoré sú známkou ťažkého poškodenia pečene alebo obličiek s možným celoživotným poškodením pečene, príp. aj obličiek alebo smrteľným koncom.

"Prosím nezbierajte a nejedzte lupeňovité huby. Ja viem že bedle a plávky teraz krásne rastú, ale len za tento víkend som sa iba ja sám stretol so 4 nebezpečnými otravami. Lupeňovité huby sa môžu ľahko pomýliť s jedovatými bedličkami (ktoré sa podobajú na bedľu a sú skoro rovnako jedovaté ako muchotrávka) alebo muchotrávkou zelenou. Dávajte si prosím pozor a radšej neriskujte. Ak ste jedli lupeňovité huby a v rozmedzí od 6 do 50 hodín od konzumácie máte hnačku alebo zvraciate, vyhľadajte lekára.", napísal na sociálnu sieť infektológ MUDr.Peter Sabaka

Ako zabrániť otrave hubami?

  • Zbierať len huby, ktoré bezpečne poznáme.
  • Neochutnávať pred deťmi surové huby.
  • Strážiť starostlivo pri zbere malé dieťa, aby samo nejakú hubu neochutnalo.
  • Hubové jedlo dieťaťu nenútiť (aj nezávadné je pre nich zle stráviteľné), pokiaľ dôjde k otrave, dieťa je vždy viac ohrozené ako dospelý.
  • Huby správne skladovať, pretože aj jedlé huby môžu vyvolať zdravotné problémy, pokiaľ sú zle skladované (napr. zaparenie v igelitovom sáčku, v kufri auta).
  • Huby správne tepelne upraviť, pretože aj jedlé huby môžu vyvolať zdravotné problémy, pokiaľ sú zle spracované.
  • Nejesť huby príliš staré.

Aké sú príznaky otravy hubami?

Doba vzniku prvých príznakov otravy hubami sa rôzni podľa druhu huby, ktorá je pôvodcom otravy a pohybuje sa od pol hodiny do siedmich hodín. Po odznení prvých príznakov sa môžu objaviť následné príznaky, ktoré sú známkou ťažkého poškodenia pečene alebo obličiek s možným celoživotným poškodením pečene, príp. aj obličiek alebo smrteľným koncom.

Prvé príznaky otravy hubami môžu mať podobu:

  • problémov tráviaceho traktu (nevoľnosť, vracanie, hnačky, bolesti brucha)
  • nad ťažkosťami tráviaceho traktu môžu prevažovať psychické príznaky (veselosť, nepokoj, nekoordinovaný pohyb, dezorientácia, vidia a počujú to, čo reálne neexistuje (zrakové a sluchové halucinácie, napr. po otrave muchotrávkou tigrovanú, červenú, slamožltú) 
  • kombinácia viacerých druhov príznakov (nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha, hnačky, zášklby v lýtkovom svale, slabosť, niekedy mierne teploty a pokles krvného tlaku (napr. hríb satan) druhy holubiniek a rýdzok, pečárka zápašná, hliva olivová, zvonovka jarná, ťažší priebeh majú závojenka olovová a čučoriedka tigrovaná) alebo pre nezasvätených neočakávaný obraz príznakov(roztiahnutie ciev, ktoré sa prejavia napr. začervenaním a bolesťou hlavy, zvýšená sekrécia potu, slín a prieduškových žliaz, spomalenie srdcového tepu, pokles krvného tlaku, opuch pľúc (napr. vláknice, strmelky).

Medzi najjedovatejšie huby patrí muchotrávka zelená, biela, jarná; ucháč obyčajný, pavučinec plyšový.

Muchotrávka zelená

Pri otrave muchotrávkou zelenou a jej príbuznými druhmi je doba od požitia huby k prvým príznakom a prejavom otravy, 6 - 24 hodín. V prvej fáze prevládajú príznaky tráviaceho traktu (bolesť brucha, vracanie, ťažké, vodnaté hnačky). V dôsledku zvracania a hnačky dochádza k vysokým stratám tekutín a minerálov, chorý je zoslabnutý až schvátený, má prepadnuté líca, nitkovitý pulz, močí málo alebo nemočí vôbec (oligúria až anúria), dochádza k poklesu krvného tlaku. Toto obdobie trvá 3 - 5 dní.

Ak prežije, potom dochádza k obdobiu zlepšenia a potom sa dostavujú prejavy ťažkého poškodenia hlavne pečene , popr. aj obličiek, s bolesťami v pravom podrebrí, žltačkou, rozvíja sa akútny obraz zlyhania pečene, kedy pečeň môže úplne prestať pracovať a postihnutý nereaguje na vonkajšie podnety (apatia) alebo môže postihnutý upadnúť až do bezvedomia. K úmrtiu dochádza 7. - 12. deň otravy.

Aká je prvá pomoc pri otrave hubami? 

- Zisťujeme, čo sa stalo od postihnutého alebo, ak je v bezvedomí, od svedkov.

- Zaistíme príchod sanitky (Rýchla záchranná pomoc, bezplatné volanie, telefónne číslo 155).

- Pokiaľ je postihnutý pri vedomí a spolupracuje, vyvoláme zvracanie. Potom podáme čierne uhlie (dávkujeme podľa priloženého príbalového letáku) a dáme vypiť vodu (250 – 300 ml). Pokiaľ nemáme k dispozícii čierne uhlie, dáme vypiť silný čierny čaj.

- Pre zistenie ďalšieho postupu kontaktujeme Toxikologické informačné stredisko

- Zaistíme zvyšky húb, jedla, popr. zvratky, stolicu.

Pokiaľ postihnutý prežije, môžu mu zostať trvalé následky, predovšetkým zväzivovatenie (fibróza) pečene a chronická nedostatočnosť obličiek.

Súvisiace články