Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Postrach z lesa: Ako rozoznáte otravu hubami?
Zdielať na

Postrach z lesa: Ako rozoznáte otravu hubami?

Archívna reportáž

Muchotrávka môže vyvolať smrteľnú otravu.

Doba vzniku prvých príznakov otravy hubami je rôzna podľa druhu huby, ktorá je pôvodcom otravy.Pohybuje sa od pol hodiny do siedmich hodín. Po odznení prvých príznakov sa môžu objaviť následné príznaky, ktoré sú prejavom ťažkého poškodenia pečene alebo obličiek s možným celoživotným postihnutím týchto orgánov alebo aj smrteľným koncom.

Čo môžete urobiť, aby ste sa neotrávili hubami?

  • Zbierajte len huby, ktoré bezpečne poznáte
  • Neochutnávajte pred deťmi surové huby.

  • Strážte starostlivo pri zbere húb malé dieťa, aby samo nejakú z nich neochutnalo.
  • Hubové jedlo dieťaťu nikdy nedávajte. Aj huby, ktoré sú v poriadku, sú pre deti ťažko stráviteľné a pri prípadnej otrave sú ohrozené viac ako dospelí.
  • Huby správne skladujte, pretože aj jedlé huby môžu vyvolať zdravotné problémy, ak sú zle skladované (napr. zaparenie v igelitovom sáčku, v kufri auta).
  • Huby správne tepelne upravte, pretože aj jedlé huby môžu vyvolať zdravotné problémy, ak sú zle spracované.
  • Nejedzte príliš staré huby

Aké sú príznaky otravy?

Doba vzniku prvých príznakov otravy hubami je rôzna podľa druhu huby, ktorá je pôvodcom otravy a pohybuje sa od pol hodiny do siedmich hodín.

Po odznení prvých príznakov sa môžu objaviť následné príznaky, ktoré sú známkou ťažkého poškodenia pečene alebo obličiek s možným celoživotným poškodením pečene, príp. aj obličiek alebo smrteľným koncom.

Prvé príznaky otravy hubami môžu mať podobu problémov tráviaceho traktu (nevoľnosť, zvracanie, hnačky, bolesti brucha) alebo môžu  prevažovať psychické príznaky (veselosť, nepokoj, nekoordinovaný pohyb, dezorientácia, postihnutí vidia a počujú to, čo reálne neexistuje. Zrakové a sluchové halucinácie, sú typické napríklad po otrave muchotrávkou tigrovanou. Môže to byť aj kombinácia viacerých druhov príznakov (nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha, hnačky, zášklby v lýtkovom svale, slabosť, niekedy mierne teploty a pokles krvného tlaku (napr. hríb satan, druhy holubiniek a rýdzok, pečárka zápašná, hliva olivová, zvonovka jarná, ťažší priebeh majú závojenka olovová a čučoriedka tigrovaná)

Príznaky môžu byť aj nezvyčajnéroztiahnutie ciev, ktoré sa prejavia napríklad začervenaním a bolesťou hlavy, zvýšené potenie, slinenie, spomalenie srdcového tepu, pokles krvného tlaku, opuch pľúc (napríklad pri otrave  vláknicami či strmelkou).

Kedy ide o život? 

Medzi najjedovatejšie huby patrí muchotrávka zelená, biela, jarná; ucháč obyčajný, pavučinec plyšový.

Pri otrave muchotrávkou zelenou a jej príbuznými druhmi je doba od požitia huby k prvým príznakom a prejavom otravy asi 6 - 24 hodín. V prvej fáze prevládajú príznaky tráviaceho traktu (bolesť brucha, vracanie, ťažké, vodnaté hnačky). V dôsledku zvracania a hnačky dochádza k vysokým stratám tekutín a minerálov, otrávený človek je zoslabnutý až schvátený, má prepadnuté líca, nitkovitý pulz, močí málo alebo nemočí vôbec, dochádza k poklesu krvného tlaku. Toto obdobie trvá 3 - 5 dní.

Ak otrávený prežije, dochádza k obdobiu zlepšenia a potom prichádzajú prejavy ťažkého poškodenia  pečene, prípadne aj obličiek. Poškodenie pečene sa prejaví bolesťami v pravom podrebrí, žltačkou, pečeň môže úplne prestať pracovať a postihnutý nereaguje na vonkajšie podnety alebo môže upadnúť až do bezvedomia. K úmrtiu dochádza 7. - 12. deň otravy.

Aká je prvá pomoc? 

  • Zisťujeme, čo sa stalo - od postihnutého alebo, ak je v bezvedomí, od svedkov.
  • Zavoláme sanitku ( telefónne číslo 155,112).
  • Pokiaľ je postihnutý pri vedomí a spolupracuje, vyvoláme zvracanie. Potom podáme čierne uhlie (dávkujeme podľa priloženého príbalového letáku) a dáme vypiť vodu (250 – 300 ml).
  • Pokiaľ nemáme k dispozícii čierne uhlie, dáme vypiť silný čierny čaj.
  • Pre zistenie ďalšieho postupu kontaktujeme Národné toxikologické informačné centrum s 24-hodinovou konzultačnou službou (https://www.unb.sk/narodne-toxikologicke-informacne-centrum/)
  • Zaistíme zvyšky húb, jedla, poprípade zvratky, stolicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie