Skoro jasno
21°
Bratislava
Smrdiace zlato: Ak vám nevonia rybí olej, mali by ste sa premôcť
Zdielať na

Smrdiace zlato: Ak vám nevonia rybí olej, mali by ste sa premôcť

Zdroj: arclogix.com

Keď sa povie rybí olej, väčšina z nás si predstaví charakteristickú vôňu a nie príliš populárnu chuť. Dostať ho do svojho jedálnička je však veľmi dôležité – obsahuje hodnotné vitamíny, minerály a telu prospešné oleje. Rybí olej je teda dôležitý zdroj vitamínov pre deti aj dospelých a môžete si vybrať – dá sa čerpať z rýb či doplnkov stravy.

Rybí olej (Jecoris aselli oleum) sa získava z čerstvej pečene treskovitých morských rýb. Je číry, svetložltý až žltý, na vzduchu a svetle hustne a tmavne. Obsahuje pomerne vysoké množstvo vitamínu A a D. Rybí olej obsahuje okrem vitamínov aj omega 3 nenasýtené mastné kyseliny (kyselinu eikosapentaenovú – EPA a kyselinu dokosahexaenovú – DHA) a je zdrojom minerálu jódu.

Chráni oči, kosti, cievy srdca i nervy – čo obsahuje rybí olej?  

Vitamín A (retinol)

Je nevyhnutný na tvorbu očného farbiva, ktoré umožňuje farebné videnie. Pri poranení alebo ochoreniach pokožky sa používa na rýchlejšie hojenie porušenej kože (má tzv. epitelizačný účinok). Samotný rybí olej je pre obsah vitamínu A súčasťou množstva kozmetických prípravkov na liečbu zaparenín, vredov predkolenia i miernych preležanín, prípadne popálenín určených na liečbu.

Vitamín D

V tele ovplyvňuje ukladanie a uvoľňovanie vápnika do kostí a z kostí. Spoločne s vápnikom je prevenciou krivice (rachitídy) u detí a rednutia kostí (osteomalácia a osteoporózy) u dospelých. Ľudský organizmus si vie vitamín D sám vytvoriť pri dostatku slnečného žiarenia. Pokiaľ však vitamínu D nemá telo dostatok, je možné ho doplniť práve rybím olejom. Perorálne podávaný rybí olej môže vo vyšších dávkach (nad 3 gramy za deň) pôsobiť mierne tráviace ťažkosti – bolesti brucha, nevoľnosť. Výskyt týchto nežiaducich účinkov je však pomerne nízky – okolo 4 %.

Kombinácia omega 3 nenasýtených mastných kyselín EPA a DHA

Táto kombinácia má priaznivý vplyv na srdce aj cievy. Pôsobí proti ukladaniu „cholesterolu“ do ciev, pozitívne ovplyvňuje viskozitu krvi, znižuje krvný tlak a význam má aj pre protizápalové pôsobenie.

Dostatočné množstvo EPA a DHA je nevyhnutné aj pri vývoji nervovej sústavy dieťaťa. Detský organizmus nie je schopný v dostatočnej miere EPA a DHA vytvoriť a je odkázaný na príjem omega 3 nenasýtených mastných kyselín v potrave. Dostatok EPA a DHA má vplyv nielen na správny rast a vývoj mozgu dieťaťa, rozvoj sústredenia, pamäte a procesu učenia, ale aj na psychickú vyrovnanosť dieťaťa a prípadné príznaky súvisiace s hyperaktivitou.

Nevonia vám? Ako dostať čo najprirodzenejšie dostať rybí olej do tela?

Najprirodzenejšou formou príjmu rybieho oleja je konzumácia treskovitých rýb. Lekárske odporúčania uvádzajú, že ideálna je konzumácia dvoch porcií rýb týždenne. V jednej porcii by pritom malo byť 200 až 500 mg EPA + DHA.

Vhodné ryby sú:

  • losos,
  • makrela,
  • pstruh.

Typickú chuť rybieho mäsa však nemusí zniesť každý. Ak patríte medzi tých, ktorí lososa, makrelu alebo pstruha dvakrát týždenne skrátka nezjedia, rybí olej môžete dostať do tela aj vo forme kapsúl, ktoré sú bez vône i bez chuti a sú výživovým doplnkom. Ale silné povahy sa môžu rozhodnúť pre podávanie rybieho tuku (oleja) v akejkoľvek forme, napríklad aj na lyžicu – pre telo je to zlato, aj keď nevonia vábne.

Súvisiace články

Najčítanejšie