Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vitamín A je dôležitý: Pre dobré videnie, ochranu pred slnkom aj pre podporu imunity
Zdielať na

Vitamín A je dôležitý: Pre dobré videnie, ochranu pred slnkom aj pre podporu imunity

Archívna reportáž

Ako správne konzumovať zeleninu?

Vitamín A alebo retinol je v tukoch rozpustný vitamín. Vďaka retinolu vidíme dobre za šera a správne rozoznáva farby. Jeho nedostatok spôsobuje šerosleposť. Okrem toho zaisťuje rast, obnovu a správny vývoj slizníc, kože a kostí. Je tiež dôležitým antioxidantom, skracuje trvanie chorôb a pozitívne ovplyvňuje imunitný systém. Čo o Ňom treba vedieť?

Zdroje vitamínu A

Vitamín A je obsiahnutý v živočíšnych tkanivách, hlavne v pečeni, kde je jeho ukladanie podporované prítomnosťou vitamínu E , a v rybom tuku, kde sa vyskytuje spolu s vitamínom D. Medzi ďalšie živočíšne zdroje patria vajcia a mliečne produkty.

Provitamínom vitamínu A je betakarotén , ktorý je obsiahnutý predovšetkým v žltooranžovom a tmavozelenom ovocí a zelenine (marhule, slivky, ananás, broskyne, mrkva, petržlenová a zelerová vňať, paradajky, paprika, špenát, kôpor).

Betakarotén

Okrem toho, že slúži ako zdroj vitamínu A , vykonáva v organizme množstvo ďalších funkcií. Predovšetkým pôsobí ako antioxidant .

Významnú úlohu zohráva pri ochrane kože proti poškodeniu nadmerným slnením. Rovnako ako pri vitamíne A ale platí, že najvhodnejšia prevencia je konzumovať dostatok ovocia a zeleniny, čím je možné získať dostatok betakaroténu v prirodzenej forme.

Predávkovanie vitamínom A z nadmernej konzumácie betakaroténu nehrozí. U fajčiarov ale dlhodobé vysoké dávky zvyšovali výskyt nádorov pľúc. V prípadoch vyššieho príjmu karotenoidov môže dôjsť k zafarbeniu kože do oranžova, najmä dlaní a chodidiel. Tieto príznaky po vysadení odznejú.

Nedostatok vitamínu A

Nedostatok vitamínu A sa prejavuje poruchami videnia, vysychaním slizníc, atrofiou potných žliaz, hnačkami, poruchou tvorby a rastu kostí .

U zdravého človeka by potreba vitamínu A mala byť pokrytá pestrou a vyváženou stravou s každodenným príjmom ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Zásoba vitamínu A vystačí normálne aj niekoľko mesiacov, preto jeho stanovenie z krvi nie je vždy vhodným ukazovateľom. Pokiaľ sa ale preukáže jeho nedostatok (napr. pri nevhodných diétach, niektorých dlhotrvajúcich infekčných ochoreniach, pri hnačkách, pri zdĺhavom hojení rán a zlomenín, pri dlhodobom strese, pri niektorých kožných ochoreniach s rohovatením kože), je vhodné doplniť ho niektorým z preparátov s obsahom vitamínu A.

Predávkovanie vitamínom A

Opatrnosť pri užívaní je potrebná najmä u detí, tehotných a dojčiacich žien . Zvýšené hladiny vitamínu A a jeho derivátov môžu pôsobiť teratogénne, to znamená, že môžu poškodzovať plod v tele matky. V tehotenstve je preto používanie viac ako 6 000 IU zakázané.

Akútna intoxikácia sa môže prejaviť krvácaním z ďasien, zmätenosťou, hnačkou a zvracaním, dvojitým videním, bolesťou hlavy . Pri dlhodobom užívaní vysokých dávok môže dôjsť k chronickej intoxikácii s nasledujúcimi príznakmi: bolesti kostí a kĺbov, padanie vlasov, vracanie, oranžovo-žlté sfarbenie kože okolo nosa, pier, rúk a nôh, zvýšená lámavosť nechtov.

Súvisiace články