Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ako sa neotráviť v lete jedlom? Na tieto potraviny si dajte pozor
Zdielať na

Ako sa neotráviť v lete jedlom? Na tieto potraviny si dajte pozor

Grilovanie škodí ovzdušiu a nie je veľmi zdravé

Rozžeravený rošt, mäso pripravené v marináde, rôzne šaláty a chlieb. Vzduchom sa nesie vôňa dymu, deti sa hrajú v záhrade. Grilovanie skrátka k záhradnej sezóne patrí. Na čo si dať pozor?

Stopnite karcinogény

Podľa lekárov je veľmi zlý nápad často jedávať jedlá pripravené na otvorenom ohni. V červenom, ale aj bielom a rybom mäse sa pri vysokých teplotách z látok obsiahnutých vo svalovine tvoria nebezpečné látky zvané heterocyklické amíny (HCA).

Predstavujú riziko a už sa dokázalo, že ide o karcinogény.
Veľa ľudí si myslí, že stačí rôznymi grilovacími podnosmi zamedziť, aby tuk z mäsa kvapkal do ohňa a odtiaľ sa opäť usádzal na mäse. Pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlie totiž vznikajú polyaromatické uhľovodíky (PAU), ktoré sú tiež karcinogénne.

Čo s tým?

  • PAU: Ich vznik závisí od množstva tuku v mäse, preto je dôležité kožu a tuk z mäsa pred grilovaním orezať. Polyaromatické uhľovodíky a ostatné látky, ktoré sa prenášajú dymom, sa zrážajú na povrchu grilovanej potraviny. Vtedy môže mäso ochrániť aj hliníková fólia či grilovacia tácka.
  • HCA: Čím je teplota vyššia, tým viac HCA v grilovanom mäse vzniká. Zlaté pravidlo grilovania teda znie: piecť mäso len dovtedy, kým nemá zlatistú farbu, určite by nemalo byť čierne.

Pozor! Ak však zvolíme pri úprave mäsa nižšiu teplotu, hrozí nám, že nezabijeme baktérie, ktoré môžu byť v surovom mäse. Mnohé tráviace infekcie vznikajú práve z tepelne nedostatočne upraveného jedla.

Zabráňte nákaze

Rizikové sú najmä prílohy k mäsovým dobrotám. Listová zelenina v šalátoch sa nedá dokonale umyť. Pri vysokých teplotách sa rýchlosťou blesku množia baktérie aj vo výrobkoch obsahujúcich surové vajíčka, ako sú majonézové šaláty či zmrzlina. Problém tiež môže spôsobiť samotné mäso.

Čo hrozí?

Nákaza salmonelou, ktorú prenáša na jedlo človek neumytými rukami,

Nákaza klebsiellou z nedostatočne upraveného mäsa vás môže „odrovnať“ aj na niekoľko týždňov. Sprevádza ju vracanie, silné hnačky a vysoké teploty. Mäso pritom vôbec nemusí vyzerať zle či zapáchať. Bakteriálna nákaza nie je na prvý pohľad viditeľná. Je známe, že baktérie, ktoré môžu spôsobiť tráviace infekcie, sa nachádzajú na väčšine kuracieho mäsa.

Čo s tým?

  • Mäso všetkých druhov však prirodzene obsahuje na svojom povrchu mikroorganizmy, a preto ho treba poriadne tepelne upraviť – uvariť alebo upiecť. To však pri grilovaní nie je úplne možné, ak sa nechceme zároveň najesť karcinogénov zo spáleného mäsa. Pri príprave však treba dosiahnuť teplotu najmenej 70 °C vo všetkých častiach, aj v strede.
  • Všetky pripravené pokrmy okamžite zjesť, nenechávať ich vonku na slnku.

Pozor! Treba dodržať chladenie alebo mrazenie počas skladovania, ale aj zásady hygieny (čistota rúk, čisté pracovné plochy a náradie).

Zvládnite to bez popálenín

Príprava jedla nad otvoreným ohňom a rozžeravený rošt sú nebezpečné aj pre riziko popálenín. Úraz však hrozí nielen dospelým, ktorí grilujú, ale aj deťom, ktoré sa grilu môžu chytiť alebo ho zhodiť. Tieto úrazy sú najčastejšie práve u detí do dvoch rokov. Stačí chvíľka nepozornosti dospelých a dieťa sa popáli. Väčšinou vznikajú popáleniny 1. a 2. stupňa.

Čo s tým?

  • Vždy používajte ochranné rukavice a náčinie určené na grilovanie.
  • Prvou pomocou je rýchle a intenzívne chladenie poraneného miesta prúdom studenej, nie ľadovej vody.
  • Ak ide o dieťa, treba tiež zavolať záchrannú službu. Závažnosť úrazu by mal posúdiť odborník podľa rozsahu, hĺbky a lokality popáleniny. Popálenina, ktorá sa laikovi môže zdať banálna, môže byť u dieťaťa závažná. U detí do dvoch rokov je ťažkým poranením, keď zasiahne viac než päť percent plochy kože. U dospelého ide o ťažký úraz vtedy, keď je popálenina väčšia než 20 percent plochy kože. Jedno percento zodpovedá asi veľkosti dlane popáleného človeka.

Pozor! Nikdy nenanášajte na popálené miesto olej, masť alebo iný tuk, ktorý udrží vysokú teplotu poranenej kože a ešte zhorší jej stav. Navyše sa takto môže infikovať otvorená rana.

Súvisiace články

Najčítanejšie