Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Antibiotiká nie sú cukríky. Čo sa s telom stane, ak nedoberiete všetky tabletky?
Zdielať na

Antibiotiká nie sú cukríky. Čo sa s telom stane, ak nedoberiete všetky tabletky?

Mnohí ľudia prestanú brať antibiotiká, keď im je lepšie. Je to veľká chyba.

Antibiotická rezistencia, teda odolnosť baktérií voči antibiotikám je vážnym problémom dneška. Svetová zdravotnícka organizácia v roku 2016 usporiadala celosvetovú kampaň, v ktorej nabádala ľudí, aby vždy  užili kompletné balenie antibiotík, ktoré im lekár predpísal, aj vtedy, ak sa už počas užívania cítia dobre. Odôvodňovali to tým, že skončenie užívania antibiotík pred dobratím predpísaného balenia zvyšuje výskyt baktérií odolných voči antibiotikám. 

V roku 2017 sa v časopise British Medical Journal  objavil článok, kde britskí infektológovia  Martin Llewlyn a Tim Peto, spolu s ďalšími autormi radili pacientom, aby prestali užívať antibiotiká, "keď sa cítia lepšie"- napríklad, keď im  prejde horúčka ,alebo  keď im  ustane kašeľ, či prestane ich bolieť ucho.  Argumentovali tým, že problém s odolnosťou baktérií spôsobuje skôr nadmerné užívanie antibiotík, než ich nedostatočné užívanie.

Článok sa však stretol s  nesúhlasom  viacerých expertov na infekčné ochorenia, ktorí tvrdili, že existujú vedecké dôkazy, že ak nedoužívate celú dávku, zvyšuje riziko, že baktérie vo vašom tele sa stanú voči antibiotikám odolnejšie a v budúcnosti môžu zapríčiniť oveľa vážnejšie infekčné choroby.Lauri Hicksová, riaditeľka kancelárie amerického Centra prevencie a kontroly chorôb (CDC), ktorá sa zameriava na antibiotiká, vyhlásila, že existuje množstvo štúdií, ktoré sa týkajú ideálnej dĺžky terapie. Napríklad jedna štúdia tvrdí, že pacienti so zápalom ucha, ktorí brali antibiotiká iba päť dní, boli v liečbe menej úspešní ako tí, čo ich užívali predpísaných desať dní.

 "V Afrike sa  stáva,že miestni ľudia, ktorí nemajú peniaze na celé balenie predpísaných antibiotík, si v lekárni kúpia dve tri tabletky.  Infekciu si tak dostatočne nevyliečia, naopak, môže vzniknúť odolnosť voči antibiotikám,hovorí infektológ Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D, zakladateľ organizáciu International Humanity,ktorá poskytuje medicínsku pomoc ľuďom v chudobných krajinách.

Platí, že pri liečbe antibiotikami sa treba spoliehať na úsudok lekára, ktorý dokáže posúdiť závažnosť infekcie a potrebné množstvo antibiotík. Treba dobrať všetky tablety, ktoré predpíše, inak sa môže infekcia v krátkom čase vrátiť a hrozí aj antibiotická rezistencia.

Súvisiace články