Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte čudné príznaky? Možno máte lymskú boreliózu
Zdielať na

Máte čudné príznaky? Možno máte lymskú boreliózu

Kliešte sa vyskytujú na celom Slovensku.

Až 60 percent ľudí nakazených lymskou boreliózou pripisuje dlhodobé zdravotné problémy inému ochoreniu, domáci test však dokáže chorobu odhaliť včas.

Lymská borelióza je nebezpečné bakteriálne ochorenie, proti ktorému nie je možné sa očkovať. Vyvolávajú ho štyri druhy baktérií, predovšetkým Borrelia burgdorferi a Borrelia mayonii. Ďalšie dve, Borrelia afzelii a Borrelia garinii, sa vyskytujú najmä v Európe a v Ázii. Lymskú boreliózu neprenáša každý kliešť, len infikovaný.

Lymskou boreliózou sa na Slovensku nakazí ročne zhruba 1 000 ľudí, v Európe 10-tisíc ľudí. Počet nakazených stúpa každý rok a na rozdiel od kliešťovej encefalitídy proti lymskej borelióze sa nie je možné očkovať. Až 60 % pacientov nepociťuje typické príznaky alebo si ich zamieňa s inou chorobou. Pri podceňovaní liečby hrozí zápal očí, žltačka, svalové a neurologické ťažkosti alebo dokonca život ohrozujúci zápal nervov či meningitída. 

Ochorenie je zákerné aj v tom, že príznaky prichádzajú vo vlnách. Po 3 až 30 dňoch od uhryznutia kliešťom sa vytvára červený kruh, ktorý je uprostred vyblednutý – eryhema migrans (migrujúce začervenanie). Vyrážka sa potom v ďalších dňoch rozširuje a niekedy sa zväčší až na 30 centimetrov. Vyrážka nesvrbí, nebolí, ale býva teplá na dotyk.

Vyrážku sprevádzajú ďalšie príznaky:

  • horúčka,
  • zimnica,
  • únava,
  • stuhnutosť krku,
  • opuch lymfatických uzlín,
  • bolesti tela.

Ak tieto miernejšie príznaky nijako neriešime, vyrážka sa rozšíri po celom tele a v ďalších týždňoch pribúdajú vážnejšie symptómy. Preto je veľmi dôležité podchytiť chorobu včas. Pomôcť môže domáci test na boreliózu, ktorý je dostať v lekárni. Robí sa z krvi z prsta a výsledok je do 15 minút. Ak je výsledok pozitívny, treba ísť k lekárovi, ktorý urobí testy a nasadí liečbu antibiotikami.

To, že vám lekári z krvi potvrdia boreliózu, však ešte nemusí znamenať, že ju aj naozaj máte. Inými slovami, protilátky v tele môžu spustiť aj iné závažnejšie ochorenia, napríklad poruchu imunity alebo infekčnú mononukleózu.

Odber krvi nestačí

Na stanovenie presnej diagnózy však len odber krvi nestačí. Kým pacient podstúpi liečby, treba mu urobiť aj ďalšie, podrobnejšie vyšetrenia. V opačnom prípade totiž pacienti zbytočne užívajú dva až štyri týždne antibiotiká na boreliózu a pritom skryté ochorenie sa nelieči, čo môže byť často nebezpečnejšie ako samotná borelióza.

Súvisiace články