Skoro jasno
19°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Príde prelom v medicíne? Kmeňové bunky dokázali vyliečiť cukrovku!
Zdielať na

Príde prelom v medicíne? Kmeňové bunky dokázali vyliečiť cukrovku!

U dvadsaťpäťročnej ženy z Číny sa podarilo vyliečiť cukrovku 1. typu pomocou transplantácie kmeňových buniek. Vedci hovoria o prevrate v medicíne. Pacientka totiž začala vďaka implantovaným vlastným preprogramovaným kmeňovým bunkám produkovať vlastný inzulín!

Ako informoval portál Nature, pacientka začala produkovať vlastný inzulín za necelé tri mesiace po transplantácii preprogramovaných kmeňových buniek. Stala sa tak prvou osobou s cukrovkou 1. typu, ktorá bola liečená pomocou buniek extrahovaných z jej vlastného tela.

„Teraz môžem jesť cukor a užívam si jedlo,“ povedala žena z Tiencine v Číne, ktorá si želala zostať v anonymite. Od transplantácie uplynul už viac ako rok.

Transplantačný chirurg a výskumník James Shapiro z Albertskej univerzity (University of Alberta) v Edmontone v Kanade sa vyjadril, že výsledky operácie sú ohromujúce. U pacientky, ktorá predtým vyžadovala značné množstvo inzulínu, sa úplne zvrátila cukrovka. Endokrinológ Jay Skyler z University of Miami na Floride upozornil, že pacientku bude možné považovať za úplne vyliečenú, až keď transplantované bunky vydržia produkovať inzulín aspoň päť rokov.

Potrebujú darcovské kmeňové bunky

Pri cukrovke 1. typu imunitný systém napáda bunky Langharsových ostrovčekov v pankrease. Transplantácia týchto ostrovčekov síce dokáže liečiť cukrovku, ale nie je dostatok darcov na uspokojenie rastúceho dopytu. Príjemcovia musia navyše užívať lieky potláčajúce imunitu, aby zabránili telu odmietnuť darcovské tkanivo.

Kmeňové bunky sa dajú použiť na rast akéhokoľvek tkaniva v tele a môžu sa v laboratóriu kultivovať donekonečna, čo znamená, že potenciálne ponúkajú neobmedzený zdroj tkaniva pankreasu. Vedci tiež dúfajú, že použitím tkaniva vyrobeného z vlastných buniek človeka sa vyhnú potrebe imunosupresív.Na to, aby sa mohli v súčasnosti transplantácie preprogramovaných buniek rozšíriť na väčšie množstvo pacientov, je potrebné vylepšiť techniku pomocou darcovských kmeňových buniek.

Kmeňové bunky sú jednou z najsľubnejších výskumných oblastí medicíny. Zároveň sú však tiež jednou z tých najkontroverznejších kvôli využívaniu kmeňových buneik z embryí vo výskume. Kmeňových buniek je však viacero druhov a dajú sa získavať.

Súvisiace články

Najčítanejšie