Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prelomová správa: Prvý liek na cukrovku 1.typu,ktorý odďaľuje nástup ochorenia, je schválený!
Zdielať na

Prelomová správa: Prvý liek na cukrovku 1.typu,ktorý odďaľuje nástup ochorenia, je schválený!

Archívna reportáž

Súvislosť medzi vznikom cukrovky 1.typu a očkovaním sa nepreukázala.

Americká organizácia pre kontrolu liečiv FDA schválila prvý liek na cukrovku 1.typu s názvom teplizumab. Už onedlho by mal byť schváený aj vo Veľkej Británii. Ide o najväčší prielom v liečbe tohto stavu od objavenia inzulínu pred 100 rokmi. Cukrovka, ktorou často trpia už deti bola doteraz neliečiteľná a ľudia, ktorí ňou trpeli, boli doživotne odkázaní na inzulín. Teplizumab odďaľuje nástup diagnózy až o tri roky a pacienti veria, že je to len začiatok.

Teplizumab je typ imunoterapie, ktorá funguje tak, že rieši skôr hlavnú príčinu cukrovky než len jej symptómy. Liek hovorí imunitnému systému, aby neútočil na bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Tie sú životne dôležité pre kontrolu hladín glukózy v krvi. Pri cukrovke 1. typu už pankreas vôbec nevytvára inzulín, beta bunky sú zničené, takže si ho ľudia musia podávať injekčne, aby udržali hladinu cukru v krvi stabilnú.

V klinickej štúdii teplizumab oddialil diabetes 1. typu v priemere o tri roky u ľudí, ktorí mali vysoké riziko vzniku tohto stavu. Teraz ho možno v Spojených štátoch predpísať aj výskumu ľuďom, ktorí ešte nemajú cukrovku 1. typu, ale sú vystavení vysokému riziku vzniku cukrovky 1. typu v budúcnosti. Po zvážení dôkazov FDA rozhodol, že teplizumab je bezpečný a účinný pri zadržiavaní rozvoja cukrovky 1. typu a oddialení diagnózy. Bol schválený na použitie u ľudí vo veku osem rokov a starších.

Na oddialení vypuknutia cukrovky 1.typu záleží – každý deň bez tejto choroby počíta. Odialenie diagnózy znamená, že ľudia strávia viac rokov bez injekcií, hypoglykemií , počítania sacharidov a náročného manažmentu života s cukrovkou 1. typu. Znamená to, že ľudia strávia viac rokov s hladinou cukru v krvi v zdravom rozmedzí, čo ich môže ochrániť pred dlhodobými komplikáciami. A pre deti to môže znamenať, že by ju mohli dostať,až  keď budú staršie a môžu byť lepšie vybavenéna zvládnutie svojho stavu, možno sa úplne vyhne detskej cukrovke.

Príznaky, ako je pocit veľkého smädu, častejšie močenie ako zvyčajne, chudnutie bez snahy a veľká únava, sa môžu rýchlo objaviť, najmä u detí. Ak sa nelieči, diabetes 1. typu je život ohrozujúci.

Chris Askew, výkonný riaditeľ Diabetes UK , povedal: „Dnešné prelomové schválenie teplizumabu v USA je začiatkom obrovský posun v tom, ako sa lieči diabetes 1. typu. Už 100 rokov sa ľudia žijúci s diabetom 1. typu spoliehajú na liečbu tohto stavu inzulínom a tento liek prvýkrát možno rieši hlavnú príčinu tohto stavu a oddďaľuje útok imunitného systému – a potenciálne aj diabetes 1. až o tri roky. Preventívna liečba diabetu 1. typu sa musí kombinovať so skríningovými programami, aby sa identifikovali ohrození ľudia."

Súvisiace články

Najčítanejšie