Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Liek na epilepsiu môže pomôcť so spánkovým apnoe. Znižuje riziko až o päťdesiat percent, uvádza štúdia
Zdielať na

Liek na epilepsiu môže pomôcť so spánkovým apnoe. Znižuje riziko až o päťdesiat percent, uvádza štúdia

Sultiam, liek na epilepsiu, by podľa medzinárodného výskumu mohol pomôcť ľuďom so spánkovým apnoe. U ľudí trpiacich touto poruchou často počas spánku dochádza k opakovaným zástavám dychu a následne nedostatočnému nasýteniu krvi kyslíkom. Sultiam podľa štúdie znižuje riziko zástavy až o päťdesiat percent informoval denník The Guardian.


„Medzi hlavné príznaky spánkového apnoe patrí chrápanie, zlý a neucelený spánok, občasné lapanie po dychu, ranné bolesti hlavy a denná ospalosť,“ uviedol konzultant chirurga v nemocnici Nuffield Health Brentwood v Essexe Bhik Kotecha pre BBC. Okrem únavy môže apnoe tiež zvýšiť riziko srdcových ochorení, cukrovky či vysokého krvného tlaku.

Podľa údajov Národného inštitútu pre zdravie a klinickú kvalitu v Anglicku postihuje spánkové apnoe každého dvadsiateho človeka. Na základe výsledkov medzinárodného výskumu liek Sultiam znižuje výskyt príznakov spánkového apnoe. Po dvanástich týždňoch meraní výskumníci zaznamenali u skupiny, ktorej podávali Sultiam, o päťdesiat percent nižší výskyt zástav dychu a viac kyslíka v krvi ako u skupiny, ktorá dostávala len placebo.

„Štandardná liečba spánkového apnoe spočíva v spánku s prístrojom, ktorý vháňa vzduch cez tvárovú masku, aby udržal dýchacie cesty otvorené. Bohužiaľ, pre mnoho ľudí je ťažké tieto prístroje dlhodobo používať, takže je potrebné nájsť alternatívnu liečbu,“ povedal The Guardianu profesor z univerzitnej nemocnice Sahlgrenska a univerzity v Göteborgu vo Švédsku Jan Hedner.

Podľa vedúcej zdravotného poradenstva v spoločnosti Asthma + Lung UK Eriky Radford je tento objav prvým krokom presunu od dýchacích prístrojov nosených počas spánku na liečbu pomocou liekov. „Táto alternatíva by ľuďom ich liečbu mohla v mnohom uľahčiť,“ dodáva.

Podľa Hednera by Sultiam mohol byť účinným liekom pri liečbe spánkového apnoe. Je však potrebných viac štúdií, ktoré by overili, či liek nespôsobuje vedľajšie účinky. Výskum by mal zahŕňať väčšiu skupinu pacientov s apnoou, dodáva.nK zníženiu rizika spánkového apnoe môže pomôcť aj zmena životosprávy, napríklad zníženie telesnej hmotnosti či obmedzenie alkoholu.

Súvisiace články

Najčítanejšie