Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
5 trikov na lepší spánok so spánkovým apnoe
Zdielať na

5 trikov na lepší spánok so spánkovým apnoe

Archívna reportáž

Dôsledkom spánkového apnoe môže byť aj nebezpečný mikrospánok.

Ak trpíte spánkovým apnoe, dobre vyspať nie je ľahké. Tento stav je veľmi nebezpečný,pretože výpadky dýchania pri chrápaní počas spánku môžu poškodiť mozgové cievy a spôsobiť cievnu mozgovú príhodu či infarkt. Významným dôsledkom je aj únava, odpočinok je totiž obmedzený a kvalita spánku je zlá.

Ľudia so spánkovým apnoe často používajú pri spánku špeciálnu masku,ktorá im pomáha lepšie spať. Správny odpočinok vám pomôže maximalizovať výsledky terapie spánkového apnoe. Tu je niekoľko tipov, ktoré môžete urobiť:

1. Vyhnite sa ponocovaniu

Možno vám vyhovuje byť dlho hore, ale pri spánkovom apnoe to často nie je možné. Ak často chodíte na večierky do neskorých nočných hodín alebo ste dlho hore, neoddýchnete si tak,ako potrebujete. Kvalitný spánok je pri spánkovom apnoe dôležitý, preto sa snažte obmedziť čas, kedy budete ponocovať. Práca na zmeny pre vás nie je vhodná.

2. Vyhnite sa nadmernému pitiu alkoholu

Alkohol spôsobuje únavu a tiež ovplyvňuje váš spánok. Po niekoľkých pohárikoch možno rýchlejšie zaspíte, ale kvalita spánku sa zníži. Ak sa liečite na spánkové apnoe, snažte sa obmedziť množstvo alkoholu, ktoré pijete, a piť len málo a príležitostne.

3. Postarajte sa o svoje celkové zdravie

Okrem spánkovej terapie sa snažte starať aj o svoje celkové zdravie. Ak máte nadváhu, aj malý pokles hmotnosti môže mať pozitívny vplyv na váš spánok. Snažte sa držať prirodzenej stravy a plnohodnotných potravín, aby ste mali správnu výživu, vďaka ktorej sa budete celkovo cítiť lepšie. Keď si dávate pozor na stravu, mám tendenciu lepšie spať.

4. Vytvorte si spánkový režim

Pokúste sa vstať a ísť spať každú noc v rovnakom čase. Spánková rutina vám pomôže mať kvalitnejší spánok. Zamerajte sa na 6-8 hodín spánku každú noc. Ak sa budete držať tejto rutiny,  lepšie bude účinkovať aj liečba spánkového apnoe.

5. Zapíšte si, ako sa cítite

To, ako sa cítite počas spánkovej terapie, sa môže zo dňa na deň zmeniť. Skúste si zapísať svoje myšlienky o tom, ako sa cítite. Predpokladajme, že sa necítite dobre alebo máte nekvalitný spánok. Zapíšte si to, pretože vám to pomôže určiť problémy a zistiť, čo môžete zlepšiť.

Môžete napríklad zostať dlho do noci častejšie, ako by ste mali. Ak obmedzíte tento druh aktivity, budete mať lepšie výsledky so spánkovou terapiou.

Súvisiace články