Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Budíte sa takmer každé ráno s bolesťou v krku? Toto môže byť 8 príčin!
Zdielať na

Budíte sa takmer každé ráno s bolesťou v krku? Toto môže byť 8 príčin!

Archívna reportáž

Angína môže vzniknúť nečakane a z "plného zdravia"

Máte sucho v hrdle, škriabe vás v ňom alebo svrbí? Bolí vás pri prehĺtaní? Toto sú bežné príznaky bolesti hrdla . Môžete si myslieť, že máte vírusovú infekciu . Ale ak sa necítite chorí a nemáte horúčku , ale stále sa budíte s bolesťou hrdla, môžu to spôsobiť iné veci.

Aké sú príčiny bolesti v krku?

Príznaky a príznaky bolesti hrdla sa môžu líšiť v závislosti od toho, čo ju spôsobuje.

Medzi možné príčiny patria:

Dehydratácia

Vášmu telu naozaj nerobí dobre, ak nepijete dostatok vody, alebo sa príliš veľa potíte. Dehydratácia sa môže vyskytnúť aj vtedy, ak užívate lieky na dovodnenie či na chudnutie. V noci, keď ste celé hodiny bez vody, sa môžete zobudiť so suchom v ústach a škriabaním v hrdle, ktoré sťažuje prehĺtanie.

Medzi ďalšie príznaky dehydratácie patria:

Bolesť hlavy
Únava
Závrate
Svalové kŕče
Opuchnuté nohy
Citlivosť na teplo
Zápcha
Tmavo sfarbený moč

Pocit smädu je znakom toho, že ste už dehydrovaní. Najlepší spôsob, ako liečiť dehydratáciu a sucho v krku, je piť veľa vody. Môžete tiež použiť rehydratačné zmesi alebo prášky, ktoré vám dodajú elektrolyty späť do tela.

Množstvo vody, ktoré potrebujete každý deň, závisí od vášho veku, výšky, hmotnosti a počasia. Štandardné odporúčanie je osem pohárov vody denne. 

Chrápanie a spánkové apnoe.

Každý občas chrápe. Hlasité, drsne znejúce chrápanie sa vyskytuje, keď sa svaly hrdla uvoľnia a vzduch prúdiaci cez priedušnicu rozvibruje tkanivo okolo nej. Neustále vibrácie v dýchacích cestách spôsobené chrápaním sú častou príčinou bolesti v krku. Chrápanie je tiež úzko spojené s dýchaním ústami, ktoré môže spôsobiť sucho v ústach a škriabanie v hrdle, keď sa zobudíte.

Aj keď je chrápanie bežné, chronické chrápanie môže byť príznakom spánkového apnoe, vážnej poruchy spánku, pri ktorej sa dýchanie môže začať a zastaviť niekoľkokrát počas noci. Existujú rôzne typy spánkového apnoe, ale najbežnejším typom je obštrukčné spánkové apnoe (OSA).  Svaly hrdla sa uvoľnia a blokujú dýchacie cesty, keď si ľahnete. To sťažuje dýchanie. Prebúdzanie sa s bolesťou hrdla alebo sucho v ústach je jedným z príznakov.

Medzi ďalšie príznaky patria:

Pocit ospalosti počas dňa

Hlasné chrápanie
Náhle sa zobudí zadychčaný a dusí sa
Bolesť hlavy
Ťažkosti so sústredením
Pocit nálady alebo podráždenosti
Vysoký krvný tlak
Nočné potenie
Nízka chuť na sex
Ak je vaše chrápanie príliš hlasné alebo sa prebúdzate s bolesťou hrdla a suchom v ústach , povedzte to svojmu lekárovi. 

Možnosti liečby zahŕňajú zmeny životného štýlu, ako je schudnutie, pravidelné cvičenie alebo obmedzenie fajčenia a alkoholu . Ak veľa chrápete, skúste spať na boku - spánok na chrbte chrápanie zhoršuje. Váš lekár vám môže predpísať aj lieky na alergie alebo lieky na spanie, aby ste mohli pokojne spať.

Alergie

Ak ste alergický na alergény z prostredia, ako je peľ , plesne, zvieracia srsť alebo prachové roztoče , pobyt v ich blízkosti vám môže podráždiť nos a dýchacie cesty. To môže viesť k svrbiacej alebo škrabavej bolesti hrdla. Väčšina liekov na alergiu ( antihistaminiká ) sú voľne predajné a môžu zmierniť niektoré podráždenie. Ak si nie ste istý, na čo ste alergický, opýtajte sa svojho lekára.

Vírusové infekcie

Vírusy, ktoré spôsobujú infekcie, ako je bežné prechladnutie alebo chrípka, sú často príčinou bolesti hrdla.

Ďalšie príznaky vírusovej infekcie môžu zahŕňať:

Kašeľ
Výtok z nosa
Kýchanie
Horúčka
Zachrípnutý alebo chrapľavý hlas
Zdurené uzliny na krku alebo čeľusti
Bolesti tela
Bolesť hlavy
Nevoľnosť alebo vracanie
Vírusové infekcie zvyčajne vymiznú do 5-7 dní bez liečby. Antibiotiká na vírusovú infekciu nezaberajú. Ak máte bolesť alebo vysokú horúčku, skúste voľnopredajné lieky, ktoré zmiernia príznaky. Ak je bolesť hrdla závažná a trvá dlhšie ako týždeň, oznámte to svojmu lekárovi.

Streptok v hrdle

Bakteriálna infekcia môže tiež veľmi rýchlo spôsobiť bolesť hrdla. Najčastejšou príčinou je baktéria nazývaná Streptococcus pyogenes, ktorá spôsobuje angínu.

Medzi ďalšie príznaky patria:

Ťažkosti s prehĺtaním
Horúčka
Červené, opuchnuté mandle . Môžu mať tiež biele škvrny alebo pruhy hnisu.
Drobné červené bodky na streche úst
Zdurené lymfatické uzliny na krku
Ak máte bakteriálnu infekciu, lekár vám predpíše  antibiotiká.

Reflux žalúdočnej kyseliny

Ide o poruchu trávenia, ku ktorej dochádza, keď sa žalúdočná kyselina vracia späť do pažeráka do hrdla. Lekársky termín je gastroezofageálny reflux (GERD). Ďalšie príznaky môžu zahŕňať pálenie záhy, chrapľavý hlas alebo bolesť hrdla.

Ak máte reflux kyseliny, povedzte to svojmu lekárovi. Môžete tiež užívať voľnopredajné lieky na zmiernenie problémov s trávením.

Nádory

Ak máte rakovinovú hrčku alebo nádor v blízkosti krku alebo v hrdle, na jazyku alebo v blízkosti hlasiviek (hrtanu),môžete cítiť bolesť v krku.

Ďalšie príznaky môžu zahŕňať:

Chrapot vo vašom hlase
Ťažkosti s prehĺtaním
Hlučné dýchanie
Krv v slinách
Ak máte niektorý z týchto príznakov, ihneď to povedzte svojmu lekárovi. 

HIV infekcia

Vírus ľudskej imunodeficiencie (HIV) v počiatočných štádiách infekcie môže spôsobiť bolesť hrdla alebo príznaky podobné chrípke. Ak ste HIV pozitívny, väčšinu času môžete mať silnú bolesť hrdla. Môže to byť spôsobené plesňovou infekciou, ktorá sa môže vyskytnúť v hrdle v dôsledku nedostatku imunity.

Bolesť hrdla môže tiež spôsobiť cytomegalovírus (CMV), ktorý môže takisto zaútočiť na telo kvôli zhoršenej imunite.  Ak máte podozrenie na infekciu HIV a bolí vás hrdlo, dajte sa ihneď otestovať. Infekciu HIV možno kontrolovať bežnými liekmi, ale čím skôr to zistíte, tým lepšie. Liečba a lieky tiež znižujú riziko prenosu vírusu na iných ľudí.

Kedy navštíviť lekára?

  • Ak sa s bolesťou hrdla budíte často alebo ako trvá dlhšie ako týždeň, mali by ste o tom informovať svojho lekára. Môže urobiť výter z hrdla a ďalšie testy, aby zistil, čo to spôsobuje. V závislosti od vašej diagnózy lekár určí liečbu.
  • Ak vám boľavé hrdlo sťažuje dýchanie alebo prehĺtanie alebo cítite hrčku v hrdle, dajte si to čo najskôr skontrolovať.
  • Ak máte vírusovú alebo bakteriálnu infekciu spolu s horúčkou vyššou ako 38 stupňov Celzia, navštívte lekára. Môžete užívať voľnopredajné lieky proti bolesti, ktoré zmiernia horúčku a pomôžu vám cítiť sa lepšie.
  • Ak je vaša bolesť hrdla príznakom spánkového apnoe, okrem testov spánkovej štúdie vás lekár môže odkázať na špecialistu ORL, aby vylúčil prekážky v nose a hrdle, ktoré môžu spôsobovať problémy so spánkom.

Čo môžete urobiť, aby ste sa cítili lepšie?

  • Cmúľajte kúsky ľadu alebo nanuky na upokojenie hrdla. Vyskúšať môžete aj tvrdé cukríky alebo pastilky.
  • Ak je v mieste, kde spíte, suchý vzduch , použite zvlhčovač vzduchu .
  • Kloktajte slanou vodou, aby ste potlačili svrbenie v krku.
  • Pite teplé nápoje a veľa tekutín, aby ste zostali hydratovaní

Súvisiace články

Najčítanejšie