Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Plánujete stráviť leto v plážovom bare? Pozor na syndróm dovolenkového srdca!
Zdielať na

Plánujete stráviť leto v plážovom bare? Pozor na syndróm dovolenkového srdca!

Archívna reportáž

Okrem syndrómu zlomeného srdca existuje aj syndróm dovolenkového srdca.

Chcete na letnej dovolenke najmä "žúrovať?" Okrem zážitkov si môžete priniesť nebezpečnú srdcovú arytmiu, hoci predtým ste problémy nemali.

Lekári si už dávnejšie všimli,že existuje aj syndróm dovolenkového srdca. Po letných i zimných dovolenkách, silvestrovských pitkách, po futbalových zápasoch či festivaloch pribúdajú v ambulanciách pacienti so srdcovou arytmiou, najčastejšie s fibriláciou srdcových predsiení.

Ide pritom o zdravých ľudí, ktorí dovtedy žiadne kardiologické problémy nemali. Ani vyšetrenia neodhalili srdcové anomálie a anamnéza nenaznačovala, že by mali srdciarov v rodine. Všetci však mali jedno spoločné: počas dovolenky či sviatkov pili viac, než bolo v ich prípade obvyklé. Zaujímavé je aj to, že fibrilácia predsiení sa u nich zvyčajne neopakovala, a ak áno, tak opäť až po konzumácii alkoholu. K lekárovi prišli najčastejšie s tým, že im búši srdce, prípadne cítia chvenie či nepravidelný tlkot srdca.

Ako prvý si u týchto nezvyčajných pacientov všimol súvislosť ich ťažkostí s nadmerným príjmom alkoholu doktor Philip Ettinger. Tento jav opísal ako „syndróm dovolenkového srdca“, z anglického „holiday heart syndrome“. Nešlo však o alkoholikov, ktorí by konzumovali alkohol v nadmernej miere pravidelne. Boli to skôr ľudia, ktorí pili nárazovo počas dovolenky, sviatkov či víkendu. Zaujímavé je, že syndróm dovolenkového srdca sa prejavuje viac u mužov než u žien, ale to zrejme súvisí s tým, že muži konzumujú alkohol nárazovo a v nadmerných množstvách častejšie než ženy. Tento jav zaujal odborníkov a počas mníchovského Oktoberfestu v roku 2016 urobili prieskum medzi jeho účastníkmi. Výsledky boli zarážajúce.

Veľkú skupinu účastníkov pivného festivalu vyšetrili pomocou EKG a zistili srdcovú arytmiu až u 30,5 percenta z nich! Pritom v bežnej populácii ňou trpí len 1 až 4 percentá ľudí. Podľa záveru lekárov sa teda pravdepodobnosť srdcovej arytmie zvýšila o 75 % už po vypití dvoch litrov piva! Tento syndróm sa týka aj mladých ľudí a tínedžerov. Práve oni obľubujú rôzne letné festivaly či oslavy na chatách, kde sa pije alkohol často vo veľkých množstvách. Rizikové pre vznik arytmie sú pritom už štyri veľké pivá!

Fibrilácia predsiení je totiž veľmi nepríjemná srdcová arytmia, pri ktorej predsiene nekoordinovane kmitajú frekvenciou 400 až 700 kmitov za minútu. Našťastie, väčšinou ide o ojedinelú epizódu, ktorú srdce zvládne, najmä ak ide o mladého a zdravého človeka, no vždy to tak byť nemusí. Jednorazové nárazové pitie môže mať teda aj tragické následky, ktoré si nikto neželá, keď pije s kamarátmi počas dovolenky „na zdravie".

Súvisiace články

Najčítanejšie