Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Prelom vo výskume očkovania proti rakovine: Vedci už majú prvé výsledky pacientov s pokročilým ochorením!
Zdielať na

Prelom vo výskume očkovania proti rakovine: Vedci už majú prvé výsledky pacientov s pokročilým ochorením!

Aké sú mýty a afakty o rakovine kože?

Vakcína proti rakovine je podľa výsledkov štúdie o krok bližšie k tomu, aby sa stala realitou. Vakcína, známa ako mRNA-4359 a vyvinutá spoločnosťou Moderna, je v súčasnosti určená pre ľudí s pokročilým melanómom, rakovinou pľúc a inými pevnými nádormi. Je navrhnutá tak, aby pripravila telo na rozpoznanie a boj proti rakovinovým bunkám, podľa výsledkov skorej štúdie dokázala stimulovať imunitný systém pacientov, aby pomohol účinnejšie bojovať s chorobou. Výsledky sú podľa vedcov skvelé.


V prvej štúdii liečby u ľudí sa 19 pacientom s pokročilými solídnymi nádormi podávala jedna až deväť dávok mRNA-4359. Výskumníci zistili, že nádory nerástli a žiadne nové nádory sa neobjavili u ôsmich zo 16 hodnotených pacientov. Uviedli tiež, že liečba bola „dobre tolerovaná bez závažných vedľajších účinkov“. Výskumníci opísali výsledky ako „dôležitý prvý krok“ pri potenciálnom vývoji novej liečby pre ľudí s pokročilými rakovinami. Vakcína využíva technológiu mRNA, podobnú vakcínam proti Covid-19, ktorá učí imunitný systém, ako sa rakovinové bunky líšia od zdravých buniek, a mobilizuje ho, aby ich zničil.

Výsledky štúdie predstaví na konferencii Európskej spoločnosti lekárskej onkológie v Barcelone hlavný výskumný pracovník Spojeného kráľovstva Dr Debashis Sarker, klinický čitateľ experimentálnej onkológie na King's College London a konzultant v lekárskej onkológii v nadácii Guy's & St Thomas' NHS Foundation. Povedal: „Táto štúdia hodnotiaca imunoterapiu rakoviny mRNA je dôležitým prvým krokom v nádejnom vývoji novej liečby pre pacientov s pokročilými rakovinami. Ukázali sme, že terapia je dobre tolerovaná bez vážnych vedľajších účinkov a dokáže stimulovať imunitný systém tela spôsobom, ktorý by mohol napomôcť k efektívnejšej liečbe rakoviny. Avšak, keďže táto štúdia doteraz zahŕňala len malý počet pacientov, je príliš skoro povedať, aké účinné by to mohlo byť pre ľudí s rakovinou v pokročilom štádiu."

Štúdia v súčasnosti zahŕňa pacientov so špecifickými druhmi rakoviny – menovite melanómom a nemalobunkovým karcinómom pľúc, ktorí dostali mRNA personalizovanú vakcínu a liečia sa imunoterapiou- pembrolizumom, tiež známym ako Keytruda. Štúdia mRNA-4359 je jednou z mnohých štúdií testujúcich účinnosť injekcií, ktoré sú určené na boj proti rakovine. Vedci vytvárajú personalizované vakcíny pre jednotlivých pacientov. Používajú vzorku nádoru spolu so sekvenovaním DNA a s podporou umelej inteligencie na vytvorenie vakcíny špecifickej pre nádor pacienta.

Prvý pacient s rakovinou pľúc VO veľkej Británii dostal vakcínu v auguste, Skúška ďalšej vakcíny s názvom BNT116, ktorý vyrobila spoločnosť BioNTech, prebieha na 34 výskumných miestach v siedmich krajinách, pričom šesť sa nachádza v Anglicku a Walese.

Súvisiace články

Najčítanejšie